2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Simon Zoltán jogszerűtlen intézkedés, pánikkeltés miatt vonta kérdőre Bolvárit a Kertvárosiban készített videója miatt

Illés György Cinó  |  2019. 05. 23., 16:24

Bolvári Ferdinánd és Simon Zoltán is a testület elé vitte Kertvárosi Iskolának a közösségi médiában előzőleg már „fölhabosított” beázása ügyét május 17-én. Noha ez az egyebek naprendben került szóba, mégis vita kerekedett, amihez Bolvárin és Simonon kívül Angeli Gabriella, Bálint József, Szabó Balázs és Kiss Csaba jegyző is hozzászólt. Mihez van és mihez nincs joga a képviselőknek? Volt-e politikai hátsó szándéka Bolvárinak? Jogszerű volt-e az intézkedése? – ezek a kérdések vetődtek föl a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Kertvárosi Általános Iskola beázása kapcsán. Korábban már Font Sándor országgyűlési képviselő is kifogásolta Bolvári Ferdinánd katasztrófát kiáltó Facebook bejegyzését.

Bolvári Ferdinánd közösségi médiás „gerilla” intézkedését és Font Sándor arra adott reakcióját már megosztottuk olvasóinkkal. Később az ügyet az azt kirobbantó Bolvári és Simon Zoltán is a testület elé vitte, mindketten az egyebek napirend alatt szólaltak fel az ügyben, egész más szemszögből láttatva a történteket.

Bolvári Ferdinánd és Font Sándor a közösségi médiában osztották egymást, annak kapcsán, hogy az iskolában folyó bővítési munkálatok és a kiadós esőzés együttes hatására beázott a suli. A történet a képviselő-testület május 17-i ülésén folytatódott, amelyről külön cikkben is beszámolunk.
bővebben ...

Felszólalásában Bolvári elmondta: már két hete beszélik a városban, hogy beázik az épület, a gyerekek otthon mesélik, hogy csöpögő vízben, vödrök között ebédelnek. A képviselő múlt szerdán a szakadó esőben járt arra, és – amint fogalmazott – „hirtelen ötlettől vezérelve” utánajárt a szóbeszédnek. Fölidézte: a közétkeztetési intézmény konyhájának ajtaján kopogott, de választ nem kapván benyitott. Ott víz állt a padlón, amely a mennyezetből folyt alá. Belépett, és illetékest keresve benyitott az iskola folyosójára, ahol – amint fogalmazott –, kaotikus látvány fogadta: a mennyezetből ömlött az eső, a padlón szinte bokáig ért a víz. Csattanás hallatszott a szomszéd helyiségből, ahol leszakadt a plafon egy része. Úgy döntött, e körülményt a nyilvánosság elé tárja.

Elmondta: többen megkérdőjelezték, hogy volt-e joga bemenni egy a város tulajdonát képező oktatási intézménybe, és onnan felvételeket közzétenni, ő azonban ezt egyszerű szülőként is megtette volna – mondta Bolvári, aki mint választott képviselő és az önkormányzat oktatási bizottságának elnökeke kötelességének érezte, hogy e helyzetben a nyilvánossághoz forduljon a rendelkezésére álló telekommunikációs eszközök, illetve a Facebook segítségével.


Forrás: Illés György Cinó

Nem hibást keres, nem vádol, rágalmaz senkit a kialakult helyzetért – mondta –, hanem a rendkívül helyzetbe csöppenve „cselekvési kényszert idézett elő az illetékesek részéről”. Nem állítja, hogy e nélkül nem intézkedtek volna, de kijelentette, hogy a szükséges és arányos mértékben járt el az ott tanulók és ott dolgozók testi épsége és biztonsága érdekében, mivel kétségei vannak, hogy az állami alkalmazottakra kényszerített nyilatkozattételi tilalom miatt az épületrész életveszélyességének híre eljutott-e volna a szülőkhöz és az épület tulajdonosához – e kétségeket egyébként a később elhangzottak egyértelműen eloszlatták.

Abban viszont biztos, hogy ez az eset után mindenki fokozott körültekintéssel fog eljárni a megoldásért érdekében, ezért hasonló helyzetben, a későbbiekben is ugyanígy fog eljárni.

Vis maior

Bálint József elmondta: a műszaki osztály felé más úton is jelezték a problémát, és egyeztettek is az intézmény és az azt fenntartó tankerület vezetőjével. A polgármester hozzátette: vis maior helyzet mindig adódhat. Elismerte a képviselők jogát a tájékozódásra, ugyanakkor – különösen a kampányidőszakra tekintettel – önmérsékletre kérte képviselőtársait, mivel ez az ügy szerinte is túlment bizonyos ponton.


Forrás: Illés György Cinó

Ő csütörtök este külföldi útjáról hazatérve értesült az esetről, majd a műszaki osztállyal felvette a kapcsolatot, akik megnyugtatták, hogy minden rendben lesz, a kivitelező ígéretet tett, hogy mindent rendbe fog tenni. Még egyszer hangsúlyozta:

aki már építkezett, az tudja, hogy vis maior helyzet bármikor történhet”Simon: Egyértelmű a politikai szándék

Ezt követően fölkérte Simon Zoltánt a hozzászólása megtartására, aki szintén az egyebek napirend keretében, ugyanebben a témában kért szót. Simon Zoltán Bolvári eljárás módját és hozzászólását is kritikával illette: úgy vélte, képviselőtársa hozzászólásából egy-két részlet kimaradt, ezért kiegészítette az alábbiakkal.

Egyrészt Bolvári, aki a beázási ügyek szakértőjévé lépett elő, sokszor megkérdőjelezhető módon avatkozik be az ilyen ügyekbe. Másrészt tény, hogy a Kertvárosi iskolában nagymérvű felújítás folyik, és emiatt a tetőszerkezet le van bontva. Fóliával takarták a födémet, de az ominózus nap előtt éjszaka erős széllel érkezett a vihar, amely az ideiglenes szigetet szigetelést megbontotta, ezért az épület beázott. Ez vis maior helyzet, amely minden építkezésen előfordulhat – fejtette ki Simon, akik képviselőtársa eljárásmódját a következőképp interpretálta:

Szerda reggel Bolvári képviselő úr véletlenül arra járt, véletlenül bement az épületbe, a hátsó bejáraton.”SIMON ÚGY VÉLTE, HOGY HA VALAKI KORREKT TÁJÉKOZTATÁST AKAR VALAMIRŐL ADNI, AKKOR NEM A HÁTSÓ BEJÁRATOT HASZNÁLJA, HANEM A FŐBEJÁRATOT,

ahol ott a portás, akinél bejelentkezhet az intézményvezetőhöz. Arra is emlékeztetett, hogy még szerda délelőtt az intézményvezető és a tankerület vezetője, Sárosi Magdolna is nyilatkozott és intézkedett, és portálunkon is megjelent egy cikk, amelyből a következőt idézte:


Forrás: Illés György Cinó

Sárosi Magdolna megköszönte, hogy a Facebookon terjedő felvétel készítőjével ellentétben a KALOhírek riportere engedélyt kért az épületbe való belépésre és fényképfelvétel készítésére.”Az a személy, aki engedély nélkül ment be, Bolvári Ferdinánd képviselő volt. Ő azzal érvelt, hogy joga van oda bemenni – mondta Simon, hozzátéve: nincs joga, ugyanis

AZ OKTATÁSI INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA LEÍRJA, HOGY AZ INTÉZMÉNYBEN AZ OTT DOLGOZÓKON ÉS TANULÓKON KÍVÜL SENKINEK NINCS JOGA ENGEDÉLY NÉLKÜL BENT TARTÓZKODNI

– fejtette ki Simon, hozzátéve, hogy főleg nem egy műszakilag lezárt építési területre bemenni.

Tehát Bolvári Ferdinánd titokban ment be az épületbe, egy lezárt területen készített felvételeket, majd feltette a Facebookra, amiről Simon úgy vélte, hogy nem minden hátsó szándék nélkül tette ezt: szerinte nyilvánvaló, hogy kampánycélokból sugallt Bolvári politikai színezetet azzal a fényképpel, amely „egészen véletlenül” megjelent a beázási bejegyzése mellett.

Még egyszer hangsúlyozta:

Képviselő úr, Ön rosszul tudja! Engedély nélkül ment be, engedély nélkül készített fényképet, amit nem volt etikus a Facebookon közzétenni, akármekkora a jó szándék is motiválta Önt ebben.”A képviselőtársát arra kérte, hogy okuljon ebből az esetből, és jegyezze meg, hogy oktatási intézményben nincs joga bemenni, csak az intézményvezető engedélyével. Simon Zoltán hozzászólását azzal zárta, hogy

AMIKOR BOLVÁRI A FOLYOSÓ VÉGÉN MEGLÁTTA AZ INTÉZMÉNYVEZETŐT, AKKOR NEM ODAMENT HOZZÁ, HANEM ELLENKEZŐ IRÁNYBAN GYORS LÉPTEKKEL ELHAGYTA AZ INTÉZMÉNYT.

Ez Simon szerint szintén azt mutatja, hogy a képviselő szándéka megkérdőjelezhető volt az ügyben.

A fotó a „mi hibánk” volt…

Ezután Bálint József újra Bolvári Ferdinándnak adott szót, ami miatt többen szemöldököt vontak a testület tagjai közül, ugyanis az SZMSZ szerint az egyebek napirendjéhez nincs hozzászólás, nincs vita. A polgármester azonban személyes megszólíttatást említett, majd rövid polémia után Bolvári mégis szót kapott, és nem is ő volt az utolsó e témában.

Bolvári a Simon által említett fényképről elmondta, hogy az úgy került bejegyzésébe Filvig Gézával, Simon Zoltánnal és Font Sándorral a címlapra, hogy annak a félreértések eloszlatására, hogy a beázást többen – tévesen – a nyolc-tíz évvel ezelőtti épület-felújítással hozták összefüggésbe, ő a most folyó beruházás projektindítójáról készült cikkünk becsatolását tartotta legalkalmasabb módszernek. Úgy vélekedett – helyesen –, hogy a beruházás indítását beharangozó cikkünk kellő információval bír, amihez semmit nem kell hozzátennie.

Bolvári azzal folytatta, hogy ha a linket valaki kimásolja az oldalunkról és beilleszti valahova, akkor legnagyobb meglepetésére az a fénykép bukkan elő, amelyen az országgyűlési képviselő és önkormányzati képviselőtársai láthatóak. Ő már korábban is nehezményezte, hogy a város polgármesterét egy városi intézményben folyó 500 millió forintos beruházás megnyitására „elfelejtették” meghívni.

Viszont a KALOhírek cikkének ez a fénykép van a linkje alatt.

Nem én tettem oda, konstatáltam, hogy az, de a szándékom nem az volt, amit Önök feltételeznek, de jót mulattam rajta azért.”Bálint József jelezte hogy vitát nem nyit, de mégis szót adott Angeli Gabriellának, mint a körzet képviselőjének, aki

ROSSZALLOTTA, HOGY A BEÁZÁST ÚGY ÁLLÍTJÁK BE, MINTHA KATASZTRÓFA LENNE, HOLOTT EGYÁLTALÁN NEM AZ, HISZEN A KÖRNYÉKBEN ÉLŐK ÉS AZ ISKOLÁSOK SZÜLEI IS LÁTJÁK, HOGY NINCS TETŐ AZ ÉPÜLETEN, TUDJÁK, HOGY EMELETET IS ÉPÍTENEK RÁ, AMIRE SZÜKSÉG IS VAN A NÖVEKVŐ TANULÓI LÉTSZÁM MIATT, ÉS EZÉRT MINDEN SZÜLŐ TOLERÁLJA IS AZ ÉPÍTKEZÉST,

Az iskola pedagógusai pedig tudják, hogy ilyen helyzetben hogyan kell eljárni, így a gyerekek nincsenek veszélyben.

Bővített mondatok

Egy bővített mondat erejéig Simon Zoltán is újra szót kapott.

Bolvári képviselőtársam második felszólalása teljes egészében igazolta feltételezésemet a politikai szándékról, hiszen ő maga mondta el a sértettségét és kifogásait”– vélekedett, majd azt kérdezte Bolváritól:

Amikor Ön kézbe vette azt a fényképet, nem tartotta egy kicsit disszonánsnak, hogy a beázással együtt véletlenül egy ilyen fénykép került fel a Facebookra? Ha ezt Ön szándékaival annyira ellentétesnek gondolná, akkor ezt levette volna, de nem vette le, mert nagyon jól festett a két dolog együtt. Most is azt mondja, hogy tudja, tehát igazolja azt, amit én mondok: megvolt a politikai szándék!”Simon Zoltán szerint „ez egy nagy lufi volt a semmiből”, egy vis maior volt, végezetül leszögezte, hogy az intézményvezető és a tankerület igazgatója a helyzet magaslatán állt, intézkedett, hiszen órákkal az eset után felvették a kapcsolatot a generálkivitelezővel, aki minden felelősséget felvállalt, és közölte, hogy minden kárt helyreállít.

Tehát gyakorlatilag semmi nem történt, ez egy időjárási vis maior volt, kész. Az élet megy tovább, két napos szünetet kaptak a gyerekek, és hétfőtől megoldották azt étkeztetést egy másik helyszínen”


Forrás: Illés György Cinó

A politikai indítékról természetesen nem nyilatkozott a következőkben felszólaló Kiss Csaba jegyző, de a jogszerűség kérdéséről igen: miután a vonatkozó jogszabályokra hivatkozva fölhívta a figyelmet, hogy

AZÉRT NEM MINDENHEZ VAN JOGA A KÉPVISELŐKNEK

azt kérte, hogy a későbbiekben óvatosabban bánjanak azzal, hogy hova mehetnek be és hova nem.

Ez után Bolvári – harmadszor – még „egy-két bővített mondat erejéig” szót kért és kapott, azt bizonygatva, hogy szándékai tiszták és nemesek voltak, és a hivatali utat is igyekezett betartani.

Elmondta, hogy tudván, hogy a polgármester külföldön van, Lakatos Melinda alpolgármesternek telefonált, de ő is városon kívül tartózkodott. Ez után Simont hívta, aki többször hangoztatta már összekötő szerepét az önkormányzat és a tankerület között, de ő ekkor épp órát adott, bár később visszahívta. Bolvári úgy vélte tehát, hogy a szolgálati utat betartotta.

Szabó szerint viszont, hogy ha igaz, hogy a gyerekek már korábban is napokig csöpögő plafon alatt étkeztek, akkor a belépés jogosulatlansága vagy jogszerűsége helyett azt kellene kivizsgálni, hogy ez hogyan történhetett meg.

Bálint József ezzel egyetértett, majd arra kérte a képviselőket, hogy a továbbiakban mindenki a saját hatáskörében járjon el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK