2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa két új fasorral és számos frissen ültetett fával lett gazdagabb – Városunkban is sikeres a MOL Magyarország VárosFa Programja

Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 12., 07:31

„A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja a kínai mondás, ami ha direktben nem is, de szellemiségét tekintve a Martinovics utcában 10, a Kalocsa - Negyvenre vezető kerékpárút mellett 40 fából álló új fasor telepítését a MOL Magyarország VárosFa Programja révén inspirálta. És akkor még nem beszéltünk arról a további 20 fáról, amelyeket szintén a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. munkatársai részben a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium diákjaival közösen ültettek el mások mellett a Mócsy utcai közösségi parkban, a Kunszt József utcai Idősek Otthonánál, illetve a város több pontján.

A faültetési program egyik mozzanatát október 11-én, a Martinovics utcában 8 órakor tekinthettük meg, amikor a volt Kalocsai Állami Gazdaság egykori telephelyével szemben 10 darab, közel négyéves, földlabdával Kecskemétről érkezett gömbszivarfát ültettek el.

Az előkészületi munkálatoknak és a nagy számban érkezett friss diákmunkaerőnek köszönhetően háromnegyed óra múlva már új fasor díszítette a Martinovics utca ezen szakaszát.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A helyszínen Posztobányi Anita elmondta:

A fák helyének pontos kimérése, az ültető gödrök kiásása már az előző nap megtörtént, így kedden reggel elsősorban a diák segítők gyors szakmai eligazítást követően elkezdődött a fák beültetése. A méretes gödrök betemetése, a dréncső pontos elhelyezése, a karók, gurtnik beállítása, hogy védjük a fát a teljes begyökeresedésig.” – magyarázta a városüzemeltetési osztály vezetője.

A facsemetéket szállító cég munkatársa annak a véleményének adott hangot:

Faültetésnél a leginkább kritikus a friss ültetvény megfelelő vízellátása. A faültetés első évében ezeket a fákat nem lehet túlöntözni. Örömmel vesszük, ha a városüzemeltetés munkatársai mellett a közelben lakók is visznek egy-egy vödör, flakon vizet valamelyik fának, hiszen az árnyékát is mindannyian élvezni fogják, remélhetőleg hamarosan!”Az eseményen jelen volt Simon Zoltán alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, aki maga is lapátot ragadott, és aktívan részt vett a munkálatokban.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Simon Zoltán portálunknak arról számolt be:

A MOL Magyarország egyik alapítványa révén városunk 70 darab csemetefát kapott, ami Kalocsa szépítésére szolgál, és a város különböző területein lesznek elültetve. Nem elég hangsúlyozni, milyen fontos, hogy zöldítsük a várost, egyre több fa legyen Kalocsa területén, hiszen az esztétikai okok és megjelenés mellett mindennek komoly egészségügyi hatása is van. Köztudomású, hogy a zöld növények rengeteg port felfognak, ugyanakkor a vizet párologtatják, és ezzel a környezetünket sokkal egészségesebbé és élhetőbbé teszik. Gondoljunk a nyári forró napokra, amikor egy erdőben sétálva sokkal kellemesebbnek érezzük a levegő hőmérsékletét…Jelenleg itt vagyunk a Martinovics utcában, amelynek külön örülök, mert a körzet önkormányzati képviselőjeként mindig öröm, hogy egy kicsit szépül, egészségesebbé válik a terület. Itt most 10 fát fogunk elültetni, amelyek egy óra múlva már fasort alkotva díszítik a Martinovics utcát."– mondta Simon Zoltán.

Az alpolgármester hozzátette:

Ezek a fák a város különböző területein lesznek elültetve, az én körzetemben még öt fa kerül elültetésre: a Mócsy utcai játszótéren, ami szintén az ott élők közvetlen környezetét teszik szebbé, és egészségesebbé. Még egyszer hangsúlyozom: nagyon örülök ennek a programnak és remélem, hogy a kalocsaiak és a környéken lakóknak a tetszését is elnyeri ez a törekvésünk."- zárta mondanivalóját Simon Zoltán.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK