2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa két új fasorral és számos frissen ültetett fával lett gazdagabb – Városunkban is sikeres a MOL Magyarország VárosFa Programja

Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 12., 07:31

„A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja a kínai mondás, ami ha direktben nem is, de szellemiségét tekintve a Martinovics utcában 10, a Kalocsa - Negyvenre vezető kerékpárút mellett 40 fából álló új fasor telepítését a MOL Magyarország VárosFa Programja révén inspirálta. És akkor még nem beszéltünk arról a további 20 fáról, amelyeket szintén a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. munkatársai részben a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium diákjaival közösen ültettek el mások mellett a Mócsy utcai közösségi parkban, a Kunszt József utcai Idősek Otthonánál, illetve a város több pontján.

A faültetési program egyik mozzanatát október 11-én, a Martinovics utcában 8 órakor tekinthettük meg, amikor a volt Kalocsai Állami Gazdaság egykori telephelyével szemben 10 darab, közel négyéves, földlabdával Kecskemétről érkezett gömbszivarfát ültettek el.

Az előkészületi munkálatoknak és a nagy számban érkezett friss diákmunkaerőnek köszönhetően háromnegyed óra múlva már új fasor díszítette a Martinovics utca ezen szakaszát.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A helyszínen Posztobányi Anita elmondta:

A fák helyének pontos kimérése, az ültető gödrök kiásása már az előző nap megtörtént, így kedden reggel elsősorban a diák segítők gyors szakmai eligazítást követően elkezdődött a fák beültetése. A méretes gödrök betemetése, a dréncső pontos elhelyezése, a karók, gurtnik beállítása, hogy védjük a fát a teljes begyökeresedésig.” – magyarázta a városüzemeltetési osztály vezetője.

A facsemetéket szállító cég munkatársa annak a véleményének adott hangot:

Faültetésnél a leginkább kritikus a friss ültetvény megfelelő vízellátása. A faültetés első évében ezeket a fákat nem lehet túlöntözni. Örömmel vesszük, ha a városüzemeltetés munkatársai mellett a közelben lakók is visznek egy-egy vödör, flakon vizet valamelyik fának, hiszen az árnyékát is mindannyian élvezni fogják, remélhetőleg hamarosan!”Az eseményen jelen volt Simon Zoltán alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, aki maga is lapátot ragadott, és aktívan részt vett a munkálatokban.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Simon Zoltán portálunknak arról számolt be:

A MOL Magyarország egyik alapítványa révén városunk 70 darab csemetefát kapott, ami Kalocsa szépítésére szolgál, és a város különböző területein lesznek elültetve. Nem elég hangsúlyozni, milyen fontos, hogy zöldítsük a várost, egyre több fa legyen Kalocsa területén, hiszen az esztétikai okok és megjelenés mellett mindennek komoly egészségügyi hatása is van. Köztudomású, hogy a zöld növények rengeteg port felfognak, ugyanakkor a vizet párologtatják, és ezzel a környezetünket sokkal egészségesebbé és élhetőbbé teszik. Gondoljunk a nyári forró napokra, amikor egy erdőben sétálva sokkal kellemesebbnek érezzük a levegő hőmérsékletét…Jelenleg itt vagyunk a Martinovics utcában, amelynek külön örülök, mert a körzet önkormányzati képviselőjeként mindig öröm, hogy egy kicsit szépül, egészségesebbé válik a terület. Itt most 10 fát fogunk elültetni, amelyek egy óra múlva már fasort alkotva díszítik a Martinovics utcát."– mondta Simon Zoltán.

Az alpolgármester hozzátette:

Ezek a fák a város különböző területein lesznek elültetve, az én körzetemben még öt fa kerül elültetésre: a Mócsy utcai játszótéren, ami szintén az ott élők közvetlen környezetét teszik szebbé, és egészségesebbé. Még egyszer hangsúlyozom: nagyon örülök ennek a programnak és remélem, hogy a kalocsaiak és a környéken lakóknak a tetszését is elnyeri ez a törekvésünk."- zárta mondanivalóját Simon Zoltán.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK