2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT-ülés – Bizalmi szavazás az elnök személyéről, elutasított tagfelvételi kérelem

Zsiga Ferenc  |  2015. 11. 20., 08:46

Ugyan a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) november 19-én, Uszódon megtartott ülésén a résztvevő polgármesterek körében elismerést váltott ki a Társulás vezetése által ellátott feladatokról szóló, színes képekkel illusztrált beszámoló, de a napirend tárgyalását igazából a fordulatokban bővelkedő események színezték. Nem volt napirenden, mégis bizalmi szavazást tartottak az elnök és az alelnök személyéről, akiket pozíciójukban a ciklus végéig megerősítettek. Négy ellenszavazat mellett döntöttek arról, hogy nem támogatják Dunapataj, Madocsa és Györköny tagfelvételi kérelmét.

Miután az ülést megnyitó dr. Bálint József elnök röviden szóban is összefoglalta a településeiket képviselő polgármestereknek írásban is megküldött beszámolót, elsőként a házigazda település polgármestere kért szót. Mint mondta, a beszámolót két ok miatt sem tudja elfogadni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Van, aki másra emlékezik

Egyfelől azért, mert emlékezete és meggyőződése szerint egy éve arról szavaztak, hogy 12 hónap elteltével az elvégzett munka tükrében felülvizsgálják az elnök mandátumát. Ám az ülésről készített, két TEIT tag által hitelesített jegyzőkönyvben ez nincs leírva. Nem érti, miért nem az akkori, mindenki által felidézhető döntés szerint járnak el, hiszen nincs arról szó, hogy az elnököt le akarnák váltani, de ez akkor is így lenne korrekt!

Bedi Gyula azt is szóvá tette: szerinte a kalocsai politikai életben hullámokat vetett,

az elnök, dr. Bálint József által aláírt, a kaposvári székhelyű PERSON Magyarország Kommunikációs Kft.-vel kötött kommunikációs szerződéssel is baj van.

Biztosan emlékszik rá, hogy amikor a kaposvári Person Kft. 4 milliós megbízása szóba került, nem hogy három, de

papíron egy árajánlat sem állt rendelkezésre.

Ezt akkor szóvá is tette, és a megbízási szerződést konkrétan ilyen ok miatt nem szavazta meg.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Bálint József a felvetésre adott válaszában azt hangsúlyozta, hogy az elnök és az alelnök egy évre szóló megbízása csak az előzetes egyeztető megbeszélésen hangzott el, az ülés hivatalos részén már nem, így az ezért nem került a jegyzőkönyvbe. Ennek ellenére mind a jegyzőkönyvet, mind a Társulás alapszabályát áttanulmányozták. Arra a megállapításra jutottak, hogy a jegyzőkönyv az ülésen elhangzottakat tartalmazza, a TEIT két tagja hitelesítőként kézjegyével ezt igazolta.

Az elnök azt is nyomatékosította, hogy

a döntésnél írásban mind a Person Kft., mind a másik két cég árajánlata rendelkezésre állt.

Szerinte sajnálatos, hogy a Person Kft-vel kötött, egyébként szabályos és törvényes szerződés a kalocsai önkormányzati politikai csatározás részévé vált. Tekintettel arra, hogy ebben az ügyben már kiadott egy közleményt, ezzel a kérdéssel tovább nem kíván foglalkozni. Mint mondta, a TEIT társulási szerződése pártpolitikától mentes működést ír elő, ezért mindenkit arra kér, mielőtt cselekszik, vagy nyilatkozik, ezt tartsa szem előtt! Mindenkinek az az érdeke, hogy a TEIT ne a pártok politikai játéktere legyen. Utalt arra is, hogy az embert néha megcsalja az emlékezete.

Az egyenes beszédéről, szókimondásáról ismert Bakai Károly, Foktő polgármestere azonban azt mondta: őt bizonyosan nem csalja meg az emlékezete! Bedi Gyulához hasonlóan arra emlékezik, hogy egy éve, a hivatalos ülésen is abban maradtak:

az elnök mandátuma egy évre szól, további megbízásáról az elvégzett munka tükrében szavaznak.

Bakai Károly egyértelművé tette, hogy egy év távlatából is emlékezik mindenre, ha kell, akár szó szerint is idézi, hogy akkor ki, mit mondott ebben a kérdésben. Nem arról van szó, hogy ő, vagy bárki másik elnököt szeretne.


Ám úgy korrekt és hiteles, ha a tisztségben történő megerősítés procedúráját igenis lejátsszák!

Ez utóbbit egy közbeszólással Bedi Gyula is megerősítette, aki szintén annak a véleményének adott hangot: félreértés ne essék, felvetésével nem az elnök leváltását akarja elérni, annak szerinte sincs alternatívája, de a tagoktól elvárható, hogy tényekhez hűek, magukkal szemben következetesek legyenek.

A kialakult helyzetet tovább árnyalta a géderlaki polgármester felszólalása. Katona György elmondta: a költségvetés tárgyalásánál ugyan szó volt a Person Kft. 4 milliós megbízásáról, de

ott és akkor sem a Person, sem más társaság árajánlata nem volt becsatolva.

Lehet, hogy rendelkezésre állt, de az biztos, hogy oda nem hozták be, és ő nem látta.

A mind inkább kiéleződő helyzetet Fülöp János, Fadd polgármestere oldotta, aki azt javasolta: ugyan nincs tárgysorozatban, de az elnök és az alelnök személyéről szóló szavazást még ezen az ülésen vegyék napirendre. Gyakorlatilag mindegy, ki, mire emlékszik, az lesz a megnyugtató, ha az elnök és az alelnök személyéről bizalmi szavazással döntenek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Gáncs István: a TEIT-et tartsák távol a politikai küzdelmektől!

Mielőtt azonban a szavazás megtörtént volna, szót kért Gáncs István is, aki a TEIT-ben több cikluson át tölti be az alelnöki tisztséget, hosszú ideje élvezi a tagok bizalmát.

Tengelic polgármestere azt kérte az elnöktől: dr. Bálint József tartsa távol a TEIT-et a kalocsai politikai küzdelmektől. Kínos, ha utólag kell magyarázkodásba kezdeni, ezért maga is egyetért azzal, ha a tagok szükségesnek látják, a fontosabb szerződéskötések ügyében a TEIT ülésein döntenek, a társulás szabályzatát ennek megfelelően módosítsák.

Abban dr. Bálint József és láthatóan mindenki egyetértett, hogy a TEIT-nek pártpolitikától függetlenül kell működnie.

Bizalmi szavazás az elnökről, alelnökről

A szavazáskor a beterjesztett beszámolót Bedi Gyula ellenszavazata mellett fogadták el, majd a bizalmi szavazás következett.
Az elnök személyéről szóló szavazásnál Uszód polgármestere elhagyta a termet, – a 2014. évi alakuló ülésen is így tett – míg a jelenlévők valamennyien kézfeltartással szavaztak bizalmat Dr. Bálint Józsefnek.

Az alelnök személyéről szóló szavazáson már Bedi Gyula is részt vett, így Gáncs Istvánt tisztségében már valamennyi polgármester megerősítette.

Az elnök és az alelnök megbízatása a ciklus végéig szól.

Az ülés egyebek napirendje keretében dr. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója is felszólalt, aki üdvözölte, hogy a tagok valamennyien elkötelezettek a Társulás pártpolitikától mentese működése mellett. Az igazgató arra tett javaslatot, hogy az atomerőmű és a TEIT a kihelyezett mérőeszközök on-line üzemeltetését közösen végezze. Ennek részleteiről majd a TEIT 2016. évi költségvetésének összeállításakor, a konkrét számok tükrében döntenek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Elutasított tagfelvételi kérelmek

Az ülés másik leg izgalmasabb, ám a nyilvánosság kizárásával folytatott tárgyalása

Dunapataj, Madocsa és GyöRköny társulásba történő jelentkezésének elbírálása volt.

Ahhoz, hogy a TEIT a három településsel bővüljön, az alapszabálya szerint a tagok 100 százalékának a támogatása szükséges. Már a tagfelvételi kérelemről szóló tárgyalás előtt sejteni lehetett, hogy egyebek mellett e miatt sem lesz egyszerű a döntés, ugyanis már 2008-ban voltak ilyen kezdeményezések.

Az ülésen kialakult vitáról nincs információnk, azt azonban nyilvánosságra hozták, hogy négy település,

Foktő, Dunaszentbenedek, Géderlak és Uszód a társulás bővítése ellen szavazott.

Ennek megfelelően a TEIT-nek a Duna jobb és bal partjáról továbbra is 13 település a tagja. Mint megtudtuk, a nemmel szavazó polgármesterek egy része még az ülés előtt kikérte a képviselő-testület véleményét, tehát a tagfelvételi kérelmeket nem egy személyben utasították el.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 14 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (14 db)
Joco
2015-11-30 11:56:48
Prominens! Rosszul tudod 1985 ben szerzett jogi diplomát a Jóska! Ez az úgynevezett "káder" diploma volt, mert nem kellett felvételizni hanem a párt MSZMP helyi vezetői döntöttek kik kaphatnak ilyen támogatást. Ennek megfelelően Pécsen (vörös fellegvár Toller haláláig) az ilyen diplomák kiszórója volt. Még annak idején röhögtek is rajta milyen könnyű nekik ezt elvégezni. Sok fiatalnak pedig sokkal keményebb és több szakmaibb végzettsége van. Vicc ez az ember nem hogy jogász.
Prominens1
2015-11-24 10:55:01
Azért ne menjünk rossz irányba! Amikor B.J. végzett, már régen nem járták azok az idők, rádolgozott a jogi diplomájára, az önéletrajza szerint diplomából nem is egy van. Ért annyit a joghoz, mint bármelyik városházi, főleg kommunikációval is foglalkozó jogász végzettségű hivatalnok. A baj azzal lehet, hogy az emberek arra a jogi végzettségűre néznek fel, akinél a jogi tudása erkölcsi tartással is párosul. Lehet mondani, hogy a Person Kft. szerződése törvényes és jogszerű volt, még így is lehet, de nem volt erkölcsös. Az mszp-s Tocsik is azon bukott meg, hogy a szerződései a jó erkölcsbe ütköztek, ami egy magasabb rendű fogalom. Ezt a Legfelsőbb Bíróság, mai nevén Kúria mondta ki. B.J. -nek politikai felelőssége is van abban, hogy egy hangsúlytalanul, monoton hangon, a képviselő-társaival is lekezelően beszélő asszonyt tett meg kommunikátornak, akinek nem hogy kommunikációs végzettsége, de még vénája sincs. Nézzük meg a város honlapját! A legutolsó kis falunak is különb van. Volt egy jó, legalább azt lemásolhatták volna. Hogy Angelit ki fizeti, az sem kérdés. Közvetlenül a Person, közvetetten meg a város, mert a a cégén keresztül adja a pénzt a Personnak. Jó kis csiki-csuki. Ezt csak úgy lehetne "erkölcsösen" rendezni, hogy a pm felmondja a szerződést, a kommunikátort közvetlenül fizeti a város, vagy egy kalocsai kommunikációs cégnek adja, ne vándoroljon a lé Angeli és egy kaposvári cég zsebébe, maradjon helyben. Szerintem nem csinálja meg, mert le van kötelezve. Annyi esze azért volt, hogy nem csinált Angeliből alpolgármestert, már így is túl nagy hatalma van. Szeret a pm nevében beszélni, kérni, az meg visszakozhat, hogy ő nem kéri, nem tart rá igényt. Kínos!
Joco
2015-11-24 06:53:06
Ha jol értem akkor lehet a polgármester is igy jutott jogi diplomához? Akkor ő is jol futhatott az MSZMP vonalon. Most meg eljátsza a függetlent es közben DK vonalon csüng meg az mszp Ujhelyis vonalán és kiszolgálja a régi káder vonalat. Szörnyű hogy hova jutott Kalocsa! Fel kellene mindenkinek ébredni és elzavarni minden posztbol ezt a kommunista bagázst. A Teit ahol eddig nem volt politika most megmérgeződött és ilyenkor nem a kígyó méregfogát hanem a kígyót kell kitenni. Ugyan ezt kell tenni a városban is. Tiszta kézzel szlogen kezd mocskos lenni.....nagyon mocskos. Bologató József aki vagyok.... kezdhetné így minden beszédét.
Sutyi
2015-11-23 19:28:19
A proletárdiktatúrának vége. Már nem felülről „mondják” mit kell, és hogy kell. Demokráciában élünk mindenki elmondhatja véleményét, és egy választott képviselőnek, meg kötelessége szóvá tenni a közösséget érintő visszaéléseket. Sokan nem tudják, hogy a nyolcvanas években, amikor a felsőbb vezetés (MSZMP, mint egyetlen és vezető párt) érezte, hogy inog a rendszer biztonsága hoztak olyan intézkedéseket melytől azt remélték, hogy a párthoz hű elvtársak (párt katonák) nem felejtik el az értük tett jótéteményeket. Ilyen volt például hogy főiskolán, sőt felsőfokú technikumban szerzett okleveleket átminősítettek egyetemi végzettségnek egy miniszteri állásfoglalással. Így jutottak egyesek egyetemi végzettséghez (három és félév tanulmányi év után), természetesen annak megfelelő beosztásba és megfelelő bérkategóriába, hiszen akkor végzettség és az évek alapján soroltak be és kaptak fizetést. Hiába lázadtak fel az egyetemek vezetői, professzorai ez ellen, a Párt és a miniszter így döntött. A fentiekkel párhuzamosan döntött szintén a Párt és a miniszter arról is, hogy az akkori rendszerben a tevékeny elvtársak, akiknek csak középiskolai végzettségük volt, a munkahelyi vezető és az üzem vagy intézmény párt vezetésének javaslata alapján felvételi nélkül kerülhettek főiskolára, egyetemre. Tehát továbbtanulhattak levelező tagozatokon, kiemelten a jogi és közgazdasági szakon. Azért ez nem kis segítség volt, arról nem is beszélve, hogy ezek az elvtársak milyen teljesítmény alapján kaphatták meg diplomájukat. Többeknek meg sem fordult a fejében hogy magasabb szinten folytassa tanulmányait, hisz ismerték az akkori felvételi követelményeket. Ezt a lehetőséget azonban ki kellett használni. Gondolom, nem kell neveket említenem tudják kik az érintettek. Szóval jól felépített káderpolitika volt ez! Az elvtársak nem felejtették el ezt a jótéteményt, s most is az „elvárásoknak” megfelelően cselekednek. Pl. proletárdiktatúrát gyakorolni.Akkor kitől és mitől független?
Műszaki
2015-11-22 23:39:31
Ma beszéltem az egyik Dunán-túli TEIT-es polgármesterrel,aki távoli rokonom. Azt mondta,az ülésen senki nem mondta egy szóval sem,hogy a Person Kft. DK-s vonal ,és hogy az volt Bálint József kampány tanácsadója. Kerülte a politikát mindenki, nem volt szokás ez a TEIT-ben. Ellenben Bálint kirohant a Fidesz,a kalocsai fideszesek ellen. Kíváncsi,hogy ez szerepel-e majd a jegyzőkönyvben,még ha egy év múlva tuti,hogy erre is emlékszik majd mindenki. Azt én kérdezem, hogy akar ez az ember pénzt kérni a fideszes kormánytól a városának,ha ilyen kirohanásokat megenged magának egy ilyen körben. Legalább a látszatra adna, hogy független, bár azon már mindenki röhög. Azt mondja a rokon, Iiyen eset Török Gusztáv elnöksége alatt soha nem volt,pedig nem mindig volt kormányon az SZDSZ.Török Ferenc megválasztása se volt egyszerű,de kimondva senki nem politizált a TEIT-ben. Ha nem szólnak bele, Gáncs István lett volna az elnök, a székhely azért maradt volna Kalocsán, de Bedi Gyula is lehetett volna elnökvagy alelnök. Hogy ez megtörtént, arról nem a polgármesterek és nem is a fidesz tehet, annak az volt a dolga, hogy borítsa az egészet, mégis csak 4 misit adott a kampányát segítő kaposvári cégnek. Miért nem Kalocsai vagy paksi cég kapta, azt nem is hoznák szóba, mert ma nekem, holnap neked. Ha ilyen gyatra elnök kellett a fiatalos Gáncs és mások mellett, akkor csak kerülgessék, végül is ők égnek vele.
Joco
2015-11-21 22:04:28
Le kellene váltani a pozíciójábol. Meg polgármesternek sem alkalmas
geronimo
2015-11-21 11:13:18
Politikamentes TEIT kommunikáció Gyurcsány tanácsadójának közreműködésével! Az új szlogen: Mocskos kampánypénzek - tiszta kézzel! Biztosan gumikesztyűt húz az elnök úr, amikor az Angeli-Loibl féle szerződéseket aláírja, így marad tiszta a keze.
Pumukli
2015-11-20 13:27:03
Úgy látszik, az árajánlatok kérése, bemutatása nem erőssége a polgármesternek.
Maximus
2015-11-20 13:21:01
Az egész TEIT egy pofabefogó gittegylet :)

A valós célját nem teljesíti
Prominens1
2015-11-20 12:38:24

Újra bebizonyosodott, hogy nagy a baj Kalocsán. Miért is? Mert nem egy egyenes, gerinces ember a polgármesterünk! És ezt a gerincesek, az egyenes emberek el is mondták neki, még ha be is csomagolták! Gratulálok a tökös legényeknek, Bedi Gyulának, Bakai Károlynak, Katona Györgynek, és annak a Dunán túli polgármesternek, Gáncs Istvánnak is! Rájuk azok is büszkék lehetnek, akik megválasztották őket, vagy csak velük egy faluban élnek. A többi meg hallgatott, egyedül Bálint cáfolta, hogy az ülésen már szóba se került, hogy egy évre választották meg. Aki a jegyzőkönyvet vezette, hitelesítette, és abban esetleg nem a valóságot írták, vagy elhallgatták, az nem okirat hamisítás? Mindegy mi, ez így is, úgy is szégyen? Egy polgármester sem állt ki Bálint állítása mellett, inkább hallgatott? A három árajánlat is sántít, ez is a napnál világosabb! Ha egyszer utána menne valaki, lehet, hogy a tiszta kéz szlogenen, na nem először, újabb csorba esne? A legnagyobb blama, hogy szerintem aki ott volt, mindenki tudta, hogy valaki hazudik. Ha a Bálint, akkor az rá nézve a legnagyobb szégyen!
Török Gusztáv Andor, Török Ferenc személyében egyenes emberek álltak a városa élén! Ilyen esetek nem voltak, gerincesebben vezették a várost és a TEIT-et, rájuk így utólag is büszkék is lehetünk!
botkormány
2015-11-20 12:02:59
A csatlakozás ellen szavazó települések árulói lettek a Duna-mente együttműködési rendszerének. Akkor lenne igazságos a TEIT, ha mindazok a települések részesülnének az áldásaiban, amelyekre az atomerőmű telepítette a riasztó-és tájékoztató rendszerét. Ez 30 kilométeres körzetet érint, amelyet -nem véletlenül- Sürgős Óvintézkedések Zónájának hívnak. Szóval, ha beüt a baj, az nem fog megállni Ordas határában. Mint ahogy Dunapataj sem fog drótkerítést építeni a menekülő ordasiaknak, géderieknek, benedekieknek, uszódiaknak, foktőieknek, vagy Dél felől a kalocsaiaknak, mondván, hogy cserben hagytatok bennünket a csatlakozáskor!
Csakegy Kalocsai
2015-11-20 11:49:26
Szerintem is sajnálatos, hogy Person kft szerződése a kalocsai és a Teit politikai csatározás tárgya. Nem kellett volna Bálint Józsefnek visszaélni hatalmával és a kampány tanácsadóját kalocsai és Teites pénzből kifizetnie. Akkor ki is visz politikát a munkájába? Álszent ember! Hiteltelen!
Lufi
2015-11-20 11:18:13
Nem veszi észre senki hogy nem csak a Teit -et de az egész városi tevékenységét szennyezi a személyiségével ez az ember. Függetlennek mondta magat de bebizonyosodott az mszp DK vonal tehát hazudott. Hazudik a Teiten belül is. Minden egyes tevékenységével ellentet szít. Nekem kezd elegem lenni belőle és az arrogáns stilusából. Abbol meg végképp hogy minden pozicióját a pártktonái kifizetésére használja gusztustalan hogy a TEIT pénzből a Person kft.- t fizeti Full DK vonal de azert ne vigyenek politikat a szervezetbe.... Képmutato és hazug
Kalotroll
2015-11-20 10:55:31
Talán nem kellett volna a TEIT pénzeket a függetleneket támogató pártok kifizetésére használni (nem véletlen a képzavar!), így nem lenne a TEIT-ben pártpolitika. Szerintem nem Bedi Gyula hozta be a pártpolitikát a TEIT-be, hanem BÁBlint József.

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK