2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Csík zenekarral és gasztronómiával újít a folklórfesztivál

2017. 02. 11., 14:21

A Duna Menti Folklórfesztivál szervezéséért felelős Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár a napokban derült égből jelentette be, hogy a nyáron nagykoncertet ad Kalocsán a Csík zenekar. Mivel három év szünet után az idén ismét lesz folklórünnep, valószínűsíthető volt, hogy a szálak összeérnek, sőt, mostanra ettől is többet tudhatunk az idei fesztiválról.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezetőt kérdeztük úgy az említett koncertet, mint a fesztiválprogramot illetően.

A július 5-től 9-ig tartó forgatag 6-i napján jön hozzánk a Kossuth-díjas banda Csík János frontemberrel az élen, remélve, hogy nevük és népszerűségük garancia arra, hogy a 880 fős nézőtéren nem marad majd üres hely a 3000 forintos jegyár ellenére sem. Egységesen ugyanis ennyibe kerülnek majd a belépők az idei „Kalocsai nyár” valamennyi szabadtéri színpados rendezvényére – de erről bővebben külön írásban értekezünk. Vissza a folklórfesztiválhoz!

A Csík zenekar 2014-ben az Orbán-napi Borünnepen
Forrás: KALOhírek archív

- Török együttes nélkül Kalocsán nincsen folklórfesztivál. Aztán itt lesz két testvérvárosunk, Székelykeresztúr és Kúla táncos képviselete, sőt, alakul egy cseh kisvárossal, Nymburkkal is a kapcsolat, amelyből még testvérvárosi megállapodás is születhet. Innen is jönnek majd táncosok. Megkerestünk még egy lengyel együttest, ahonnan várjuk a választ, valamint egy orosz fellépőt is meghívtunk, ahonnan szintén nem jött még biztos megerősítés. Természetesen mellettük a hazai együttesek és a környékbeliek is szép számmal képviseltetik majd magukat – foglalta össze a várható fellépők sorát Magóné.

Az intézményvezető vallja, hogy ma már több kell a közönségnek, mintsem minden este megnézni egy kétórás folklórgálát, aztán „irány haza”. Ezért az idén a messziről jött csoportok nem csak táncos tehetségüket, hanem gasztronómiájukat is bemutatják majd az érdeklődők számára az Érsekkert bejáratánál lévő Hagyományok házában.

Menettánc 2014-ben a XX. Duna Menti Folklórfesztiválon
Forrás: KALOhírek archív

Az irányban is vannak törekvések, hogy szakmai konferencia is kísérőrendezvénye legyen a fesztiválnak – erről még folynak a tárgyalások.

- Menettánccal indul majd a program, ahogy azt már megszokhattuk. Újdonság a Csík zenekar koncertje, valamint az is, hogy a Platán Rendezvényközpontban minden este táncházzal zárul majd az adott nap, amelyen a fesztivál állandó zenekara, a vajdasági Juhász zenekar húzza majd a talpalávalót – így dr. Magóné Tóth Gyöngyi elöljáróban az alakuló Duna Menti Folklórfesztiválról, zárszóként hozzátéve, hogy a programba szeretnék majd bevonni a tavaly Kalocsa testvérvárosává vált Paksot és a Duna-partunk túloldalán terülő Gerjent is.


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!
Forrás: KALOhírek archív

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK