2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megkegyelmeztek a hajósiak a szentnek

Illés György Cinó  |  2016. 05. 30., 18:44

Az elmúlt évek mostoha időjárási körülményei után idén ragyogó napsütésben, és már-már túlzásnak tűnő, nyári hőségben zajlott az idei hajósi borfesztivál. A hagyományoktól eltérően vasárnap helyett szombat koradélután tartották a borünnep megnyitó rendezvényét és a kapcsolódó protokolláris eseményeket. Köszöntőt mondott Estókné Szalczer Erzsébet Hajós polgármestere, valamint Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke és Bányai Gábor országgyűlési képviselő. A megnyitó előtt tartották a hegyközségi borverseny eredményhirdetését, amelyen számos vendég borlovagrend megjelent, majd a nagyszínpadon folytatódott a megnyitóünnepély, ahová a résztvevők a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar felvezetésével, zeneszóra fölvonulva érkeztek meg. A köszöntők után lovagi próbatétel és borlovagavatás volt: a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend három újonccal bővült.

A Hajós hegyközségi borverseny eredményhirdetésére az Orbán-szobor mellett fölállított kisszínpadon került sor. Itt Stefán Lászlóné, hajósi hegybíró köszöntötte az érdeklődőket, majd Berecz Józseffel, a hegyközség elnökével közösen átadták a kiosztott díjakat.

Az idei versenyen is jól szerepeltek a borok

Az immár oklevéllel is elismert számos borkiválóság készítői közt külön figyelmet érdemelnek évről évre a „locsolóborok” termelői. Ezekkel a nedűkkel hálálnák meg a borászok Szent Orbánnak, hogy közbenjárására nem tizedelte meg szőlőiket a fagy. Idén azonban komoly fagykárok keletkeztek a Hajós-környéki szőlőkben is, ennek ellenére a hajósiak most is megitatták a szent szobrát a borversenyen egy-egy kategóriában legjobbnak talált nedűvel.

Képgaléria megtekintése (61 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Adóraktári kategóriában legjobbnak ítélt bort az Oszvald Pincészet készítette, a rozék közt Huber János bora emelkedett ki, míg a fehérek közül a Trautwine Kft. nedűje bizonyult a legjobbnak.
A termelői kategóriában Berecz János fehér-, illetve Dobler János vörösborának jutott ez az elismerés. Ezen a borversenyen választják ki minden évben a Hajósi Barokk Kastély,
valamint Kalocsa Város borát is. Idén a Hajósi Barokk Kastály Bora címet a Khner Pincészet nedűje nyerte el, míg a Kalocsa Város Bora megtisztelő címet a Kovács Borház kékfrankos-cabernet sauvignon küvéje viselheti.

Az eredményhirdetés zárásaként az arra érdemesült bortermelők meglocsolták a szobrot a borokkal, a fagyok miatt esedékes vesszőzéstől pedig – kegyelemből eltekintettek.
Ezt követően a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar játszotta indulókra, a zenekarral az élen elindult a menet a hivatalos megnyitó helyszínére, a nagyszínpadhoz. A zenészeket a hajósi borlovagok, őket a meghívott 11 hazai borlovagrend delegáltjai követték, nyomukban haladt a fesztiválozók hada.

Képgaléria megtekintése (61 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A hivatalos megnyitó ünnepély

A megnyitó ünnepségen a polgármester asszony köszöntötte a megjelenteket, köztük a színpadon helyet foglaló Bányai Gábort és Rideg Lászlót, valamint Bálint József kalocsai polgármestert. Ezt követően rövid beszédében emlékeztetett, hogy az ország jelentős részén okoztak komoly károkat a tavaszi fagyok, amelyek Hajós egyes szőlőtermő ültetvényeit sem kímélték. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a szőlészek ennek ellenére is megfelelő mennyiséget tudnak majd szüretelni, és a szőlőből a termőhelyre jellemzően jó minőségű borok készülhetnek ebben az esztendőben is. A polgármester asszony után Rideg László, majd Bányai Gábor szólt az egybegyűltekhez. A megyei és országos tisztviselők méltatták a hajósi bort és az azt termő különleges borvidéket, valamint az egyedülálló pincefalut, amelynek pincéi hűvösét, s a bennük érlelt nedűket ajánlották a májust meghazudtoló, rekkenő hőség ellenszereként, és hivatalosan is megnyitották a rendezvényt.

Képgaléria megtekintése (61 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend szokásos évi seregszemléjére került sor, újoncavatással egybekötve.
A lovagrendi ünnepi gyűlést Kovács Róbert, a lovagrend nagymestere vezette le. Mindenekelőtt üdvözölte a meghívásukat elfogadó borász szervezeteket, így a szekszárdi Alisca Borrend, a Keceli Borrend, a kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, a Custodes Vinorum Villányi Borrend, a székesfehérvári Szent István Borlovagrend, a Kunsági Női Borlovagrend, a Kunsági Női Borlovagrend, az Izsáki Sárfehér Bor- és Pezsgőrend, a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend, a Kecskemétről érkezett, idén 30 éves Mathiász János Borrend, a solti Gróf Vécsei Károly Borlovagrend, valamint az adonyi székhelyű Dunamenti Szent Orbán Borlovagrend képviselőit.

Idén is elmaradt a „körömpróba”

A nagymester rövid köszöntője után a borlovagok avatására került sor, amelynek során három novíciust, Takács Lajost, Huber Jánost, valamint Csanádi Bálintot vetették próba alá, majd ütötték borlovaggá az ünnepélyes alkalmon. A jelölteknek a hagyományos próbát kellett kiállniuk: két-két pohár bort kaptak a hajósiak zászlósborának számító cabernet sauvignon borával – közülük az egyiket tavalyi, a másikat kétéves évjáratával töltve. Ezek közül kellett a jelölteknek kiválasztaniuk az óbort. Amint Kovács Róbert megjegyezte, reménykedett, hogy idén végre alávethetik valamelyik jelöltet a pótvizsgának számító körömpróbának is, amely sikertelen próbatétel esetén várt volna az újoncokra. Mint mondta, erre azért volt kilátás, mert az évjáratok jellegzetességei miatt a tavalyi borok – a nagy nyári melegek miatt – gyorsabban érlelődtek a megszokottnál, míg az előző, csapadékos évjáratban készült nedűk még most is elég „harapósak”.

Képgaléria megtekintése (61 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ám a jelöltek a nehézségek ellenére, némi hezitálás után jól választottak. Szerencséjükre, mert a körömpróba szerint addig töltötték volna újra meg újra a poharukat – amelyeket aztán ki kellett volna inniuk – amíg nem sikerül úgy kiüríteni a poharat, hogy az alján összecsorgó csepp ne csorogjon le az ember körméről, a tüzes hajósi nedűkből pedig a tűző napon nem sok pohárral kellett volna meginniuk ahhoz, hogy „harcképtelenné” váljanak, így elesve a lovagi címtől. Ilyen meglepetések most sem történtek tehát, így az újoncokat a nagymester lovaggá ütötte.

A három újonc borlovag

Takács János 65 éves kertészmérnök, aki már 50 éve borászkodik Hajóson. A kezdeteknél ő volt a borünnep borversenyének szervezője, és pincéjében több mint negyedszázada fogad csoportokat a hajósi bor népszerűsítésére.

Huber János jelenleg 2,5 hektáron termel szőlőt, évente átlagosan 50-60 hektó bort készítve. 2008 óta borászkodik önállóan, 2011 óta saját pincéjében. A hajósi bor nimbuszának emelésében elsősorban a 2012-ben alakult Vintegro Pinceszövetség egyik alapítójaként szerzett érdemeket, ezáltal részt vett a Tavaszi Pincenyitogató, a Fröccsözön és az Adventi Nyitott Pince Napok életre hívásában, és az Orbán-napi Borünnepnek, valamint a Szüreti Forgatagnak is évek óta társszervezője.

Csanádi Bálint kertészmérnök, szőlész-borász szakmérnök, emellett növényorvosi egyetemi diplomával is rendelkezik. Családjukkal 210 hektár szőlőt művelnek. Korábban hagyományos hajósi kis pincékben készítette borait, 2013 óta már nagyobb tételben borászkodnak, nedűik a nagyközönség számára is elérhetőek.

Képgaléria megtekintése (61 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A megnyitó és lovagavató ceremónia után a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar adott koncertet. A zenekar széles repertoárjához pontos, tiszta előadásmód társult, ezzel méltán nyerve el a hallgatóság tetszését.

Kétnapos rendezvény, de a nulladik napon előadással

A rendezvény idén kétnapos volt, de most is kapcsolódott hozzá „nulladik napi” esemény, amelynek keretében a Szent Orbánhoz kapcsolódó hagyományokról és a kunsági borvidékről tartottak konferenciát és borbaráti beszélgetést, nagy érdeklődés mellett.
A magyarországi borvidékek Szent Orbán kultuszáról, dr. Simon András néprajzkutató, egyetemi docens beszélt, dr. Mód László néprajzkutató, egyetemi adjunktus pedig Az Alföld mint történeti borvidék címmel tartott előadást a kunsági borvidék történetéről és hagyományairól. Mindkét előadó a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének munkatársa, emellett a Borbarátok Szegedi Társaságának tagjai.
Az alkalom az előadások után borkóstolóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Kiállításmegnyitó

Az Orbán-napi Borünnep hagyománya, hogy keretében a borral, Hajóssal, a borünneppel kapcsolatos témában kiállítást is rendeznek. Erre idén új, vagy inkább nagyon régi helyszínen került sor: a hajósi önkormányzat által nemrégiben megvásárolt, a rendelkezésre álló adatok szerint legrégebbi présházában nyílt kiállítás szombaton az Orbán-napi Borünnepet népszerűsítő plakáttervekből. A kiállításon a Szt. Imre Általános Iskola által meghirdetett plakátpályázatra érkezett pályaműveket tekinthették meg az érdeklődők.

Sok más izgalmat is tartogatott a kétnapos borünnep május utolsó hétvégéjén, ezekkel hamarosan jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK