2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Pályázat, helyszíni bejárás előtt a meszesi Kiemelt Horgászturisztikai Pont – beindult a kalocsai lobby

Zsiga Ferenc  |  2017. 03. 03., 15:25

A nyilvánosság előtt először Kovács Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Bácshosz) ügyvezető elnöke, a Magyar Horgászszövetség (MOHOSZ) választmányának tagja múlt év októberében jelentette be Solton: Kiemelt Horgászturisztikai Pontot terveznek Kalocsára, a Meszesi Duna-partra. Úgynevezett standard horgászturisztikai pont lehet Ordasnál és Mohácson, de egyéni horgászturisztikai szolgáltató is létesülne Szekszárdnál, Mohácsnál, Bajánál és Soltnál abból az országosan 13 milliárd forintból, amelyből a Kormány a kerékpár-, lovas-, és borturizmus mintájára a horgászturizmust is fejleszteni kívánja. A kalocsai Kiemelt Horgászturisztikai Pont létesítésének állásáról dr. Igaz Ferencet, a Kalocsai Horgászegyesület elnökét, a MOHOSZ választmányának tagját kérdeztük.

Dr. Igaz Ferenc arról számolt be, hogy a MOHOSZ legutóbbi választmányi ülésén nem tűzték napirendre a horgászturizmus eddig soha nem látott fejlesztési forrása elosztásának ügyét. Ennek oka, hogy egyelőre nem írták ki azt a pályázatot, amelyen majd a Bácshosz is indulna, hogy a tervek szerint Kalocsán valósítsa meg a megye legmagasabb szintű fejlesztését, azaz a Kiemelt Horgászturisztikai Pontot.

A helyi egyesület elnöke elmondta: a következő években a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ) 13 milliárd forint áll rendelkezésére, hogy a megyei horgászszövetségekkel közös projekt keretében három szinten fejlessze a horgászturizmust.

A tervek szerint étterem, hotel, horgász túravezető várná a vendégeket.
bővebben ...

Érthető, hogy ekkora fejlesztési lehetőség láttán valamennyi megyei szövetség mozgolódik annak érdekében, hogy saját megyéjét a legkedvezőbb helyzetbe hozza. Nincs ez másként a mi megyénket képviselő horgászati tisztségviselők esetében sem. Az országos választmány megyében élő tagjai és mások is minden legális lehetőséget megragadnak, hogy a tervezett fejlesztésekből minél nagyobb rész valósuljon meg Bács-Kiskunban.

Dr. Igaz Ferenc megerősítette Kovács Sándor azon korábbi nyilatkozatát, miszerint

Kalocsa országosan és a megyén belül is „kiemelt” helyzetben lesz.

Az elnyert fejlesztési forrásból Meszesen, a Duna- parthoz közel kívánnak telket vásárolni, ahol a horgászturistát étterem, kulturált szálláshely és felkészült horgász túravezető várja, de a vendégek természetesen minden kapcsolódó, vagy már meglévő szolgáltatást is igénybe vehetnek majd.

Az elnökből előbújt az ügyvéd is, amikor a fejlesztés jogi alapjait is szóba hozta. E szerint a horgászturizmushoz nélkülözhetetlen halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási jogát a MOHOSZ kapta meg, számára ezt immár törvény biztosítja. Ugyanakkor a MOHOSZ alhaszonbérleti szerződéssel, 2016 januárjában, a Duna két szakaszán is a halgazdálkodási jogot a Bácshosz részére biztosította. Az újonnan kezelésbe vett állami vízterület gondozására 15 éves időtartamra szerzett jogot a Bácshosz.

dr. Igaz Ferenc

Dr. Igaz Ferenc azzal folytatta: a fejlesztés középső szintje az úgynevezett standard horgászturisztikai pont lesz, amit egyfelől Ordasnál és Mohácsnál a Duna-parton, másfelől a Fűzvölgyi csatornán Szalkszentmárton és Szabadszállás között létesítenének.

A tervek szerint egyéni horgászturisztikai szolgáltató Szekszárdnál, Mohácsnál, Bajánál és Soltnál fogadja majd a Duna, a víz, a horgászat szerelmeseit.

Amint a Kormány, illetve a szaktárca a pályázatot kiírja, a Bácshosz szakemberei kalocsai kollégáikkal közösen olyan, a lehetőségeket feltáró helyszíni bejárást tartanak, amely a megvalósítási terv alapját adja.

Dr. Igaz Ferenc szerint különösen a kalocsai, de az ordasi és a solti fejlesztés adhat új lendületet a város, a járás horgász- és vízi turizmusának.

A fejlesztésből Kalocsa mellett a Duna-menti települések, Bátya, Fajsz, Dusnok, felfelé Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Dunapataj, Solt turizmusa, ezen keresztül gazdasága profitálhat.

Amennyiben a  tervezett szolgáltatások megvalósulnak, az hosszú távon új munkahelyeket, bevételi forrást jelent az itt élőknek és a vállalkozásoknak – mondta dr. Igaz Ferenc, a Kalocsai Horgászegyesület elnöke, a MOHOSZ választmányának tagja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK