2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Pályázat, helyszíni bejárás előtt a meszesi Kiemelt Horgászturisztikai Pont – beindult a kalocsai lobby

Zsiga Ferenc  |  2017. 03. 03., 15:25

A nyilvánosság előtt először Kovács Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Bácshosz) ügyvezető elnöke, a Magyar Horgászszövetség (MOHOSZ) választmányának tagja múlt év októberében jelentette be Solton: Kiemelt Horgászturisztikai Pontot terveznek Kalocsára, a Meszesi Duna-partra. Úgynevezett standard horgászturisztikai pont lehet Ordasnál és Mohácson, de egyéni horgászturisztikai szolgáltató is létesülne Szekszárdnál, Mohácsnál, Bajánál és Soltnál abból az országosan 13 milliárd forintból, amelyből a Kormány a kerékpár-, lovas-, és borturizmus mintájára a horgászturizmust is fejleszteni kívánja. A kalocsai Kiemelt Horgászturisztikai Pont létesítésének állásáról dr. Igaz Ferencet, a Kalocsai Horgászegyesület elnökét, a MOHOSZ választmányának tagját kérdeztük.

Dr. Igaz Ferenc arról számolt be, hogy a MOHOSZ legutóbbi választmányi ülésén nem tűzték napirendre a horgászturizmus eddig soha nem látott fejlesztési forrása elosztásának ügyét. Ennek oka, hogy egyelőre nem írták ki azt a pályázatot, amelyen majd a Bácshosz is indulna, hogy a tervek szerint Kalocsán valósítsa meg a megye legmagasabb szintű fejlesztését, azaz a Kiemelt Horgászturisztikai Pontot.

A helyi egyesület elnöke elmondta: a következő években a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ) 13 milliárd forint áll rendelkezésére, hogy a megyei horgászszövetségekkel közös projekt keretében három szinten fejlessze a horgászturizmust.

A tervek szerint étterem, hotel, horgász túravezető várná a vendégeket.
bővebben ...

Érthető, hogy ekkora fejlesztési lehetőség láttán valamennyi megyei szövetség mozgolódik annak érdekében, hogy saját megyéjét a legkedvezőbb helyzetbe hozza. Nincs ez másként a mi megyénket képviselő horgászati tisztségviselők esetében sem. Az országos választmány megyében élő tagjai és mások is minden legális lehetőséget megragadnak, hogy a tervezett fejlesztésekből minél nagyobb rész valósuljon meg Bács-Kiskunban.

Dr. Igaz Ferenc megerősítette Kovács Sándor azon korábbi nyilatkozatát, miszerint

Kalocsa országosan és a megyén belül is „kiemelt” helyzetben lesz.

Az elnyert fejlesztési forrásból Meszesen, a Duna- parthoz közel kívánnak telket vásárolni, ahol a horgászturistát étterem, kulturált szálláshely és felkészült horgász túravezető várja, de a vendégek természetesen minden kapcsolódó, vagy már meglévő szolgáltatást is igénybe vehetnek majd.

Az elnökből előbújt az ügyvéd is, amikor a fejlesztés jogi alapjait is szóba hozta. E szerint a horgászturizmushoz nélkülözhetetlen halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási jogát a MOHOSZ kapta meg, számára ezt immár törvény biztosítja. Ugyanakkor a MOHOSZ alhaszonbérleti szerződéssel, 2016 januárjában, a Duna két szakaszán is a halgazdálkodási jogot a Bácshosz részére biztosította. Az újonnan kezelésbe vett állami vízterület gondozására 15 éves időtartamra szerzett jogot a Bácshosz.

dr. Igaz Ferenc

Dr. Igaz Ferenc azzal folytatta: a fejlesztés középső szintje az úgynevezett standard horgászturisztikai pont lesz, amit egyfelől Ordasnál és Mohácsnál a Duna-parton, másfelől a Fűzvölgyi csatornán Szalkszentmárton és Szabadszállás között létesítenének.

A tervek szerint egyéni horgászturisztikai szolgáltató Szekszárdnál, Mohácsnál, Bajánál és Soltnál fogadja majd a Duna, a víz, a horgászat szerelmeseit.

Amint a Kormány, illetve a szaktárca a pályázatot kiírja, a Bácshosz szakemberei kalocsai kollégáikkal közösen olyan, a lehetőségeket feltáró helyszíni bejárást tartanak, amely a megvalósítási terv alapját adja.

Dr. Igaz Ferenc szerint különösen a kalocsai, de az ordasi és a solti fejlesztés adhat új lendületet a város, a járás horgász- és vízi turizmusának.

A fejlesztésből Kalocsa mellett a Duna-menti települések, Bátya, Fajsz, Dusnok, felfelé Uszód, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Dunapataj, Solt turizmusa, ezen keresztül gazdasága profitálhat.

Amennyiben a  tervezett szolgáltatások megvalósulnak, az hosszú távon új munkahelyeket, bevételi forrást jelent az itt élőknek és a vállalkozásoknak – mondta dr. Igaz Ferenc, a Kalocsai Horgászegyesület elnöke, a MOHOSZ választmányának tagja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés