2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Közel egymilliárd forintot osztott a JETA Dunapatajon

Zsiga Ferenc  |  2017. 03. 29., 20:02

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulásba (TEIT) nemrégiben társult tagként felvett Dunapataj adott helyet március 28-án a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) idei első ülésének, amelyen 980 millió forint pályázati keret felosztásáról döntöttek. Kalocsa 30 millió forintot fordíthat a Bem Apó Utcai Tagóvoda energetikai korszerűsítésére, 5 milliót a Gyógyfürdő és Uszoda fejlesztési projektötlet terveinek elkészítésére, 1 milliót az idei Paprikafesztivál komplett rendezvénytechnikájának beszerzésére.

A rendelkezésre álló 980 millió forint a Duna jobb és bal partján lévő települések 136 benyújtott igénye közül 101 támogatását tette lehetővé.

Dr. Kovács Antal, a kuratórium elnöke rámutatott: a bírálatnál fontos szempont volt, hogy olyan fejlesztéseket segítsen az alapítvány, amelyek előmozdítják a térség felkészítését a küszöbön álló nagyberuházásra, a két új erőművi blokk létesítésére.
Ennek érdekében külön „ablakot” nyitottak az ehhez kapcsolódó fejlesztési koncepciók, tervek elkészítésére. Idén először közösségi rendezvények szervezéséhez, feltételeinek biztosításához is lehetett pályázati forrást igényelni. Ám a települések részéről továbbra is a már hagyományosnak tekinthető infrastrukturális fejlesztések, intézmény-felújítások, energetikai korszerűsítések vitték a prímet.

Mint elhangzott, a pályázatok zöme megfelelt az előírásoknak, azokat befogadták, és egy erre a célra kialakított pontrendszer alapján elbírálták. A visszautasított igények kapcsán több fellebbezés is érkezett, de ezeket egy-két kivételtől eltekintve azért nem tudta elfogadni a kuratórium, mert – mint dr. Kovács Antal elnök is hangsúlyozta – komoly kormányzati forrás érkezett az alapítványhoz. Annak sorsáról nem dönthetett a jóindulat, kötelezően ragaszkodtak a pályázati kiíráshoz.
Kováts Balázs szakértő ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázatoknál a legtöbb probléma értelmezési hibából adódott, ami konzultációval elkerülhető lett volna.


Forrás: Kövi Gergő / Paksi Hírnök

A szakértő az érintett önkormányzatok figyelmébe ajánlotta az alapítvány munkaszervezetét, amelynek munkatársai szívesen segítenek a pályázatok sikere érdekében. Kováts Balázs szerint összességében egyre jobb pályázatok születnek.

A Duna bal partján lévő települések közül az egyik legnagyobb pályázati forrást Dunapataj Nagyközség Önkormányzata nyerte el. Ennek köszönhetően a település 30 millió forintot fordíthat a központban lévő sportpálya és környezete felújítására, 4,7 millió forintot a szelídi szálláshelyek részletes terveinek elkészítésére, de a hagyományos Pataji Ősz rendezvénysorozat elő koncert támogatása is 1 millió forint JETA támogatásban részesült.

Bátya önkormányzatának négy pályázata volt sikeres, így a községben összesen több mint 23 millió forintot fordíthatnak közösségi célokra és fejlesztésre. A polgármesteri hivatal belső átalakítására és felújítására 12,75 millió, a Dunai úti és a Deák Ferenc utcai szolgálati lakások engedélyezési tervdokumentációjának előkészítésére 4,75 millió, a sportpálya öltözőjének energetikai korszerűsítésére 4,73 millió, a Falunap és Fokhagyma Fesztivál megrendezésére közel 1 millió forintot kapott a település. Bátya abból a szempontból kitűnik a többi település közül, hogy egyedüliként négy pályázatuk is befutó volt, miközben a legtöbben, köztük a három város is, Kalocsa, Solt, Hajós legfeljebb három pályázati cél megvalósításához jutott JETA-forráshoz.

Dusnok 23,1 milliót kapott járdafelújításokra, 1 milliót a Rác Pünkösd 2017. rendezvény megszervezésére.

Drágszél a Művelődési Ház főépületének külső felújítására 12,75 millió, a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére 1,8 millió, a falunapi rendezvényre 1 millió forintot kapott.

Dunaszentbenedeken az önkormányzat épülete 12,7 millió forintból, a református templom tető héjazata 4,7 millió forintból újulhat meg, míg közösségi szálláshely kialakítására 1,9 millió forintot fordíthatnak.

Dunatetétlen önkormányzatának a temetői ravatalozó felújítására és új tető építésére 4,7, a Falunap 2017. rendezvényre 360 ezer forintot ítélt a JATA kuratóriuma.

Fajszon a Művelődési Ház nyílászáróinak cseréje valósulhat meg 12,7 millió forintért, de a falunap itt is 9,6 millió forint támogatásban részesült.

Foktő
önkormányzata 30 millió forintból gazdálkodhat a Könyvtár épületének komplex felújításakor.

Géderlakon az étkező megújítása 12, 6 millió, a XVIII. Falunapok rendezvénysorozat 1 millió, míg az Egészségház épületén napelemes rendszer kialakítása 4,4 millió forint támogatást nyert.

Hajós város a közétkeztetés javítására 21,7 millió, Harta nagyközség 30 millió forintból alakíthatja át, újíthatja fel a ravatalozót, amelyre várhatóan még az idén új tető is kerül.


Forrás: Kövi Gergő / Paksi Hírnök

Homokmégy infrastruktúrája 17, 4 millió forint  összegen fejlődhet, a falunap itt is 1 millió forint támogatásban részesült.

Miskén a ravatalozó épülete 8,1, a falunap 1 millió forint támogatást kapott.

Ordas 12 millió forintot a Közösségi Rendezvényház, 1,2 millió forintot falusi vendéglátóhely kialakításának tervezésére, 1 milliót a falunap méltó megünneplésére fordíthat.

Öregcsertő összesen 21 millió forint támogatási összegből valósíthatja meg a temető parkolójának felújítását, készíttetheti el az útépítéséi és útfelújítási terveket, de járdafelújításokra is sor kerül még az idei esztendőben.

Solton a Vécsey tér rekonstrukciójára 30, a tornaterem terveinek elkészítésére 5 millió forintot költhetnek.

Szakmár az összesen elnyert 25 millióból 10 millióért a piacterét építheti meg, 10 millió forintból megtörténhet az Óbányai diáktábor energetikai korszerűsítése, közel 5 millió forintot a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó projektötletek megvalósítására költhet.

Újtelek a település idei nagyprojektjére, a Községháza tetőhéjazat-cseréjére 12,5 millió forint támogatást nyert, a szennyvízkezelési program tervezési feladatainak lebonyolítására 5 milliót, míg a falunapi rendezvény büdzséjéhez 1 milliót ítéltek meg részükre.

Uszódon 12,7 millióból az Öregek Napközi Otthonát korszerűsítik, 12,7 milliót fordíthatnak az önkormányzati hivatal és az egészségház napelemes és split rendszerének kialakítására, de a Gubbantós fesztivál megrendezésére is 1 milliót fordíthatnak.

Az érintett települések polgármestereinek jelenlétében tartott ülésen az is elhangzott: az önerő nélküli 980 millió forint pályázati forrást a Miniszterelnökség biztosította.

A járás települései közül egyedül az önálló településként működő, 217 lakosú Újsolt nem pályázott JETA-forrásra. Ennek oka, hogy a JETA alapító okiratában a Kalocsai kistérség települései között Bátya, Drágszél, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dusnok, Fajsz, Foktő, Géderlak, Hajós, Harta, Homokmégy, Kalocsa, Miske, Ordas, Öregcsertő, Solt, Szakmár, Uszód és Újtelek szerepel.

A közigazgatási egység északi szélén elhelyezkedő Újsolt polgármestere, Pintér Sándor János arról tájékoztatta portálunkat: ugyan a JETA-hoz nem nyújthattak be pályázatot, ám egyes épületeik energetikai korszerűsítése napirenden van, a munkálatok elvégzésére a CSOK program ad lehetőséget.

Cikkünk első változata közvetlenül a kuratórium ülése után készült, így elnézést kérünk azoktól a településektől, amelyeknek sikeres pályázatai csak írásunk frissített, jelen változatában szerepelnek.
Valamennyi városnak és községnek sikeres megvalósítást kívánunk, természetesen az egyes beruházásokról, falunapokról év közben beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK