2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Svébis Mihályért Dr. Bábel Balázs érsek mondott gyászbeszédet a kecskeméti piarista templomban

Dr. Svébis Mihályért Dr. Bábel Balázs érsek mondott gyászbeszédet a kecskeméti piarista templomban
Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 09., 14:40

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke celebrált gyászmisét május 6-án, pénteken délután a kecskeméti piarista templomban az elhunyt dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója üdvösségéért. Dr. Bábel Balázs iskolatársa és "földije" is volt az elhunyt főigazgatónak, mindketten a Piarista Gimnáziumban végeztek, így érsek atya személyes emlékeit is megosztotta a gyászolókkal.

Megtelt a piarista templom pénteken délután, ahol gyászmise keretében búcsúztatták a március 28-án, csütörtökön elhunyt dr. Svébis Mihályt családtagjai, kollégái, a város vezetése és egykori betegei. Sokan állva hallgatták végig a szertartást, amelyet dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke celebrált.

Bábel Balázs szentbeszédében felidézte, hogy a Piarista Gimnáziumban iskolatársa volt Svébis Mihálynak, aki akkor volt elsős, amikor ő már végzős diák volt. Ekkor még nem kerültek ismeretségbe, de iskolai emlékeiket később megosztották egymással.

– Tavalyelőtt Semmelweis-napon Kalocsán találkoztunk a főigazgató úrral, még úgy tűnt, egészségesen. A Covid fölött elmélkedve mondtam neki, hogy ez a betegség megmutatta, mennyire törékenyek vagyunk, még magának az orvostudománynak is alázatra van szüksége. Később pedig valósággá vált Mihály testvérünk életében is a törékenység és az esendőség – emlékezett vissza az érsek.

Azt is elmondta, Svébis Mihály épp idén ülhette volna 50 éves érettségi találkozóját a Piarista Gimnáziumban.

Innen lépett az orvosi pályára, ahol nagyon magasra jutott, szinte felsorolni se tudná az ember az elért eredményeit és kitüntetésit. Úgy gondolom, hogy ez most már nem is annyira fontos, mint az, hogy sokakat meggyógyított, akik köztünk maradtak és köszönetet mondanak neki."– fogalmazott dr. Bábel Balázs.


Az érsek rámutatott arra, hogy a főigazgató a gyógyító munkában az irgalmasság testi cselekedeteit gyakorolta. Istentől kapott képességével, megszerzett tudásával sokakat meggyógyított.

Hasonlított az irgalmas szamaritánushoz, de a keresztények magát Jézust is orvosnak mondják. Nem csak a betegségekre hozott gyógyulást, de a léleknek is megnyugvást adott. Megoldást adott az emberiség két legnagyobb kérdésére: miért van szenvedés, és miért van halál? Tettével válaszolta meg ezeket a kérdéseket. Vállalta a szenvedést és a halát, de a feltámadásában gyógyírt hozott mind a kettőre.” hangsúlyozta az érsek.

Emlékeztetett arra, hogy mindannyiunk élete keresztúttá válik. Kinek előbb, kinek utóbb.

Az ő életében is tanúsággá vált a keresztút. Betegsége alatt többször beszéltünk telefonon, nagy lélekkel és hősiesen tűrte a szenvedéseit. Mihály végig reménykedett, ugyanakkor tudva azt, hogy az élete előbb-utóbb befejeződik, részesült a szentségekben, ami lelki biztosíték számunkra, hogy igent mondott Jézus Krisztusra."– mondta gyászbeszéde végén a főegyházmegye érseke.
Ezt követően a piarista latin himnuszt idézve ajánlotta őt a föltámadt Krisztusnak,

fogadja be örök országába, életének gyarlóságait bocsássa meg és minden jótettét számítsa be. Itt maradt hozzátartozóinak adja meg a legnagyobb vigasztalást, az üdvösség kegyelmét és hitét. Így búcsúzunk tőle: Főorvos úr, Isten veled!”


Forrás: hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés