2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elkezdődik a kecskeméti nagytemplom felújítása – Határidőt itt sem tudnak mondani

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 15., 09:40

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke vissza-vissza térő vendége a kecskeméti Gong rádiónak. Legutóbb a pápai nuncius kalocsai és kecskeméti látogatását is a rádió munkatársának jelentette be egy interjúban. A főpásztor április 5-én szintén Farkas P. Józsefnek, egyházi szakírónak mondta el egy műsorban, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, kifejezetten a kecskeméti nagytemplom külső felújítására részesül 800 millió forint állami támogatásban.

Mint a műsorban elhangzott, az összeg két részletben válik elérhetővé, hogy a társszékesegyház külső felújítása megvalósuljon.

Balázs érsek szerint a rendelkezésre álló forrás a templombelső, valamint a freskók, festmények felújítására nem elegendő, ám a külső megújítás, állagmegóvás teljes egészében megvalósulhat.

Információnk szerint a nagytemplom az állapotfelmérés miatt már korábban be volt állványozva. A főpásztor szerint a munkálatok egyik legfőbb akadálya, hogy a helyszín toronydaruval nehezen megközelíthető, és a templom melletti téren rendszeresen rendezvényeket tartanak. Már csak a járókelők biztonsága érdekében is terjedelmesebb, zárt építési területre lenne szükség, nem beszélve az építőanyagok elhelyezéséről, tárolásáról. A főpásztor ezzel indokolta, hogy a felújítás nem egyszerre történik, hanem ahogy mondta, módszeresen, fokozatosan.

Dr. Bábel Balázs Kecskeméten

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Bábel Balázs azt válaszolta: a munkálatok időtartama megjósolhatatlan, mert a

legjobb tudomásom szerint súlyos szakemberhiány miatt az országban minden építkezés átadási határideje jelentősen csúszik, még a hatalmas állami beruházásoké is, ennek dacára teljes erővel haladni kívánunk annak mértéke szerint, ahogy körülményeink lehetővé teszik – mondta a kecskeméti Gong rádióban a főpásztor.

Lapinformációk szerint a kecskeméti nagytemplom külső felújításának részleteit a közeljövőben sajtótájékoztató keretében ismertetik.

A Kecskemét belvárosában álló Nagytemplom a Duna-Tisza közének legnagyobb késő barokk műemléke, 1774-1806 között emelték Oswald Gáspár piarista páter tervei alapján. Az 1819-es tűzvész eredeti tornyát és tetejét elpusztította, harangját is megolvasztotta, a mostani templomban tehát ezek újabbak, a jelenlegi tornyot jóval a vész után, 1863-ban építették fel.
Újabb átalakításra az 1911-es földrengés után került sor. Ekkor vasbetonnal erősítették meg a boltozatát és a tornyát, és homlokzatán is alakítottak.

A templomnak hatalmas, három szakaszos hajója van, amelyhez oldalkápolnák csatlakoznak.

A helyi gyümölcs-, baracktermesztésnek is készítettek egy oltárt a templomban, a Barackos (Kecskeméti) Madonna oltárát. Merész Gyula az oltárképen, a Barackvirágos Márián a helyi legendának egy jelenetét festette meg: a földművelő lakók barackkal megrakott kosarakkal járulnak Mária elé Kecskemétre látogatásakor.

(Forrás: Kecskemét, Panoráma sorozat)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés