2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása –A szabadtéri tárlat a Sétálóutcában látható

Zsiga Ferenc  |  2022. 06. 20., 09:00

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása, amely Kalocsán a Sétálóutca elején, a Posta épületével szemben látható. A szabadtéri kiállítás magyar és angol feliratozású, számos országot, magyar települést megjárt tablóiból összerendezett tárlat 10 napon át lesz megtekinthető a városban.

A Tárlat egyik kuriózumát, a korszak emblematikus közlekedési eszközét, a Trabant személygépkocsit - mintegy figyelemfelhívásként - a tárlat középpontjába állították.

A Kádár - korszaklegjellegzetesebb állomásait felelevenítő tárlat több tablóján a „Csodák éve” felirat olvasható.
És valóban, az 1989-es esztendő szinte azonnal a „Csodák Évévé” vált, mert minden olyan váratlanul és gyorsan történt, hogy az kész csodának tűnt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Magyarországon tavasszal kezdték el lebontani a drótakadályokból, jelzőrendszerből, őrtornyokból álló határvédelmet, a „vasfüggönyt”, majd június 16-án több mint százezren gyűltek össze a Hősök terén, hogy méltóan eltemessék/újratemessék az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit.

A tárlat egyes tablói emléket állítanak mindazoknak az eseményeknek, személyiségeknek, amelyek, illetve akik kiszolgáltatták az országot a kommunista diktatúrának, valamint azokról szól, akik a történelmi lehetőséggel élve sokat tettek a szabad választásokért, az ország szabadságáért.

A tárlat téglalap alakba rendezett tablókon jeleníti meg azt a rendszert, amely a kelet-európai nemzeteket megfosztotta szabadságuktól, de a figyelem felkeltése érdekében a 90-es évek jól ismert választási plakátjai, és a már említett Trabant személygépkocsi is látható a szabadtéri kiállításon.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Időzzenek el egy kicsit Önök is tablók árnyékában! Meglátják, megéri a múltidéző időutazás, ha másért nem, az idősebb korosztályok számára egy kis nosztalgiázásra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK