2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Egymilliárdra pályázhat a JETA 41 települése

Zsiga Ferenc  |  2016. 12. 22., 16:01

A Miniszterelnökség ha úgy tetszik nagyvonalúan és nagy megértéssel fogadta a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2016. utolsó negyedévének fejlesztéseire benyújtott pályázatát. A hat éve működő Alapítvány ezúttal rekordösszeget, egymilliárd forintot kapott a központi költségvetésből, hogy a paksi atomerőmű térségében lévő - nemcsak a TEIT-be tartozó - települések 2018. január 31-ig pályázzanak a különböző fejlesztési céljaik megvalósítására. A települések informálisan már a december 16-án megtartott nyilvános JETA kuratóriumi ülést megelőzően értesültek a jó hírről, így vélhetően nem lesz gond a szoros határidővel.

Mint emlékezetes, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványt (JETA) 2011-ben hozta létre az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. azzal a céllal, hogy az atomerőmű környezetében lévő, úgynevezett kedvezményezett területeken a felzárkóztatást, az életminőség javítását elősegítse.

Az érintett 41 település a paksi, a kalocsai, a tolnai járás egészét, valamint a szekszárdi járás egy részét fedi le. Az alapító okiratban foglaltak szerint az atomerőmű 2011-től 2014-ig évente 500 millió forintot bocsátott az alapítvány rendelkezésére. A tavalyi változást követően közvetlenül a Miniszterelnökség lett a támogató, amely 2015-ben 716 millió forintot adott fejlesztésre.

2016. utolsó negyedévében a JETA újabb térségfejlesztési támogatásra nyújtott be pályázatot a Miniszterelnökséghez, egymilliárd forint összegre. A pályázat pozitív fogadtatásra talált, az erről szóló dokumentumot a Miniszterelnökség részéről Lázár János miniszter látta el kézjegyével, a JETA ülésén pedig dr. Kovács Antal, az alapítvány kuratóriumának elnöke írta alá.

A Miniszterelnökség által biztosított forrásból elsősorban az atomerőmű kapacitás-fenntartási programjához illeszkedő fejlesztési célok megvalósulását támogatják. Mindez azt jelenti, hogy elsőbbséget élveznek majd a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra fejlesztésére irányuló projektek. Egy önkormányzat egyidejűleg akár négy pályázatot is benyújthat, de összesen hét pályázati ablakot nyitottak meg.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma Pakson tartotta idei negyedik ülését
Forrás: Kövi Gergő / Paksi Hírnök

Ezzel kapcsolatban dr. Kovács Antal portálunknak arról számolt be: az önkormányzatok vannak abban a kiemelt helyzetben, hogy meghatározzák a hosszú távú fejlesztési céljaikat, olyan célokra pályázzanak, amelyek a következő száz évre meghatározzák a településeik életét.

A kommunikációs igazgató kiemelte: a benyújtott pályázatok értékelése, majd a megvalósítás ellenőrzése a korábbinál is szigorúbb lesz. Ugyanakkor a kuratórium az alapszabály keretein belül rugalmasságot tanúsít, amennyiben a pályázati célok megvalósításakor bekövetkező esetleges változásokat időben jelzik a települések. A jövőben utólagos jóváhagyásra nem lesz lehetőség.

Dr. Kovács Antal azt is elmondta: a kuratóriumi ülésen közzétett felhívásban hét pályázati ablakot nyitottak meg. Az önkormányzatok pályázhatnak a már megvalósítás alatt álló, nagyobb léptékű fejlesztéseik önrészének részleges kiváltására, az élet biztonságát és az életminőséget emelő célok megvalósítására. Továbbá közösségi épületek energia-racionalizálására, valamint a helyi építészeti értékek megóvására. Új elem a szolgáltatási infrastruktúra megvalósíthatósági tanulmányainak, valamint a közösségi programok – falunap, fesztivál – megrendezésének támogatása.

Kováts Balázs, az alapítvány munkáját segítő szakértő fontosnak tartotta elmondani: a támogatási szinteket mintegy tíz százalékkal megemelték, ennek köszönhetően az önkormányzatoknak kevesebb önrészt kell vállalniuk. A közösségi programok esetében 100 százalék a támogatási intenzitás, az elnyerhető összeg egymillió forint lehet. A pályázatok benyújtásának határideje 2017. január 31-e, azok elbírálásával már csak azért is nagyon sietnek, mert a megkezdett fejlesztéseket jövő év augusztus végéig kell befejezni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK