2021. 10. 23. szombat
Gyöngyi
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Chronos? Nyolc! – A kalocsai autóbusz-pályaudvar órája nem jár, de ígéret már van rá

Chronos? Nyolc! – A kalocsai autóbusz-pályaudvar órája nem jár, de ígéret már van rá
Illés György Cinó  |  2020. 03. 24., 19:50

Khronosz, vagy latinos átírással Chronos – a buszmegálló mellett álló Schöffer-torony névadója, aki az idő istene volt az ókori görögöknél. Szóval, ott áll a torony, de nemcsak az, hanem az óra is áll. Állítólag már nem sokáig. Mármint, a torony továbbra is állni fog, de az autóbusz-pályaudvar órája nem, mert azt megjavítják. Most viszont elég mókás látványt nyújt az időistenről elnevezett mobilszobor mozgalmassága a moccanni sem akaró, pedig lényege szerint körbe-körbe járni hivatott óra mellett…

Gyorsan megjegyezzük, hogy Khronosz és Kronosz nem ugyanaz, az előbbi elsőgenerációs istenség, az idő istene, utóbbi pedig egy titán, az istenek másodgenerációjának uralkodója, Zeusz apja a görög mitológia szerint.
Schöffer esetében az időisten megidézése indokoltabb, tekintettel a Franciaországba szakadt kalocsai képzőművész szín-, fény-, illetve térdinamikai elméleteire, amelyeknek összefoglaló kerete, viszonyítási rendszere, fő dimenziója az idő.
Ennyit a mitológiai és művészettörténeti kitérőről.

Visszatérve a buszmegálló órájának kérdésére: egy olvasónk hívta föl figyelmünket, hogy megállt a buszmegálló órája, és azóta sem moccan, ami elég kellemetlen azok számára, akik – mint a buszpályaudvaron legmegbízhatóbb viszonyítási ponthoz – ahhoz próbálnak igazodni buszra szállás előtt.
Főleg akkor lehet ez kellemetlen, ha akár reggel, akár este hét körül indul valakinek a busza, mivel így – egy röpke pillantással, tévesennyugtázva, és legyintve, hogy ’van még idő’ – könnyen lekésheti a járatát.

Ezért megkerestük a Volánbusz központi kommunikációs osztályát, hogy kiderítsük, meddig áll fönn az álló óra – és nem állóóra! – állapota.

Tisztelt Kommunikációs Osztály!

Olvasónk jelezte, hogy a buszpályaudvar órája huzamosabb ideje folyamatosan ugyanazt az időpontot mutatja, vagyis áll.
Ezért kérdem:Ki, mely szerv/vállalat feladta a kalocsai autóbusz-pályaudvar technikai üzemeltetése, hova kell fordulni a fenti észrevétellel, illetve mikorra várható, hogy megjavítják az órát?
– írtuk nem egész két hete. A néhány nappal később megérkezett válaszban ez állt:

Köszönjük megkeresését, amellyel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a kalocsai autóbusz-állomás vezérlő főórájának javítása folyamatban van, hamarosan újra működni fog.

Üdvözlettel,
VOLÁNBUSZ Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság


Tehát NEM ÁLL AZ IDŐ, így nyugodtan tudunk utazni, akár autóbusszal is, jelenleg azonban a járványhelyzet miatt kis mértékben megváltozott menetrend szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021. 10. 19., 14:50
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>
2021. 10. 22., 11:23
A legfőbb változás a temető főbejárata felöl elhelyezkedő Béke utcát érinti, melynek forgalma a Petőfi Sándor utca felöl egyirányúsításra kerül, az Alkony utca felé. Még >>>
2021. 10. 22., 10:03
Az eseményen a megye legjobb borászai és pincészetei mutatkoznak be egy borkóstolóval egybekötött különleges borkiállításon. Még >>>
2021. 10. 21., 16:12
A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. Még >>>
2021. 10. 21., 15:58
A két hónapon át tartó közös munka során a cseh rendőrök határőrizeti feladatok végrehajtásában, hőkamerás gépjárművel támogatják a magyar határszakasz védelmét. Még >>>
2021. 10. 21., 13:24
A veszélyhelyzetre a Kalocsa.hu közösségi médiás oldalán figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés