2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Chronos? Nyolc! – A kalocsai autóbusz-pályaudvar órája nem jár, de ígéret már van rá

Chronos? Nyolc! – A kalocsai autóbusz-pályaudvar órája nem jár, de ígéret már van rá
Illés György Cinó  |  2020. 03. 24., 19:50

Khronosz, vagy latinos átírással Chronos – a buszmegálló mellett álló Schöffer-torony névadója, aki az idő istene volt az ókori görögöknél. Szóval, ott áll a torony, de nemcsak az, hanem az óra is áll. Állítólag már nem sokáig. Mármint, a torony továbbra is állni fog, de az autóbusz-pályaudvar órája nem, mert azt megjavítják. Most viszont elég mókás látványt nyújt az időistenről elnevezett mobilszobor mozgalmassága a moccanni sem akaró, pedig lényege szerint körbe-körbe járni hivatott óra mellett…

Gyorsan megjegyezzük, hogy Khronosz és Kronosz nem ugyanaz, az előbbi elsőgenerációs istenség, az idő istene, utóbbi pedig egy titán, az istenek másodgenerációjának uralkodója, Zeusz apja a görög mitológia szerint.
Schöffer esetében az időisten megidézése indokoltabb, tekintettel a Franciaországba szakadt kalocsai képzőművész szín-, fény-, illetve térdinamikai elméleteire, amelyeknek összefoglaló kerete, viszonyítási rendszere, fő dimenziója az idő.
Ennyit a mitológiai és művészettörténeti kitérőről.

Visszatérve a buszmegálló órájának kérdésére: egy olvasónk hívta föl figyelmünket, hogy megállt a buszmegálló órája, és azóta sem moccan, ami elég kellemetlen azok számára, akik – mint a buszpályaudvaron legmegbízhatóbb viszonyítási ponthoz – ahhoz próbálnak igazodni buszra szállás előtt.
Főleg akkor lehet ez kellemetlen, ha akár reggel, akár este hét körül indul valakinek a busza, mivel így – egy röpke pillantással, tévesennyugtázva, és legyintve, hogy ’van még idő’ – könnyen lekésheti a járatát.

Ezért megkerestük a Volánbusz központi kommunikációs osztályát, hogy kiderítsük, meddig áll fönn az álló óra – és nem állóóra! – állapota.

Tisztelt Kommunikációs Osztály!

Olvasónk jelezte, hogy a buszpályaudvar órája huzamosabb ideje folyamatosan ugyanazt az időpontot mutatja, vagyis áll.
Ezért kérdem:Ki, mely szerv/vállalat feladta a kalocsai autóbusz-pályaudvar technikai üzemeltetése, hova kell fordulni a fenti észrevétellel, illetve mikorra várható, hogy megjavítják az órát?
– írtuk nem egész két hete. A néhány nappal később megérkezett válaszban ez állt:

Köszönjük megkeresését, amellyel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a kalocsai autóbusz-állomás vezérlő főórájának javítása folyamatban van, hamarosan újra működni fog.

Üdvözlettel,
VOLÁNBUSZ Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság


Tehát NEM ÁLL AZ IDŐ, így nyugodtan tudunk utazni, akár autóbusszal is, jelenleg azonban a járványhelyzet miatt kis mértékben megváltozott menetrend szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK