2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Bábel Balázs: Tomori Pál és társai példája, hősiessége adjon nekünk erőt!

Dr. Bábel Balázs: Tomori Pál és társai példája, hősiessége adjon nekünk erőt!
2023. 09. 04., 14:30

Augusztus 29-én koszorúzással és szentmisével emlékeztek a mohácsi csata, valamint Tomori Pál kalocsai érsek halálának 497. évfordulóján.

A 17 óra 30 perckor, harangszóval kezdődő megemlékezésen dr. Bábel Balázs mondott ünnepi beszédet, melyben felidézte: az idei évben emlékeztek arra, hogy ötszáz éve, 1523-ban kinevezték Kalocsa érsekévé Tomori Pált, aki már addig is számos érdemet szerzett a kereszténység védelmében. Azonban éppen három és fél év, és két nap telt el, és Tomori Pál holtan feküdt a csatatéren – a királlyal, öt püspökkel, az esztergomi érsekkel, sok egyházi személlyel és vitézzel együtt.

Dr. Bábel Balázs felhívta a figyelmet: az évfordulón Tomori Pálra emlékezünk, de meg kell emlékeznünk másokról is – vannak, akiket kevésbé ismerünk, pedig életüket adták hazánkért. Példaként említette Vásárhelyi András ferences szerzetest, pap-költőt, akinek számos éneke megmaradt, többek között az Angyaloknak nagyságos asszonya, amelyet Nagyboldogasszony napjára írt – ezt fel is olvasta az emlékezőknek.

Tomori Pál, társaival együtt, a magyar föld vértanúja. Most tisztelettel fejet hajtunk előttük, az ő példájuk, hősiességük adjon nekünk erőt a mai korban, amikor sokakban kihűl a hazaszeretet, kihűl a keresztény hit, és kihűlnek az emberi értékek: a hűség, a haza és egyház iránti elkötelezettségnek az erénye. Legyenek példáink ők, ez a mai ünnepség, közeledve az ötszázadik évhez, erősítsen bennünket keresztény hitünkben és hazánk iránti szeretetünkben!”– fogalmazott dr. Bábel Balázs.

Ezt követően a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium 11. osztályos tanulója, Lakos Zsuzsanna Paulus Rubigallus: Magyarország panasza című versét szavalta el, majd a kiskunmajsai iskola diákjaiból és tanáraiból álló ének- és zenekar előadta a Tomori Himnuszt.

A megemlékezésen koszorút helyezett el a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Kalocsa Város Önkormányzata, az 101-es számú Tomori Pál Cserkészcsapat, a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium, valamint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő köznevelési intézmények képviselői.

A koszorúzást követően szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, szentbeszédet mondott Bíró László nyugalmazott bíbori püspök, egykori kalocsai segédpüspök.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21

  NÉPSZERŰ HÍREK