2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Advent negyedik vasárnapja - A negyedik gyertyát érsek atya gyújtja meg

Advent negyedik vasárnapja - A negyedik gyertyát érsek atya gyújtja meg
Cserenkó Gábor  |  2020. 12. 11., 13:33

Advent negyedik vasárnapján már meggyújtjuk mind a négy gyertyát. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hitet, reményt, örömöt, szeretetet. A negyediket, a szeretet gyertyáját idén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek és dr. Filvig Géza polgármester fogja meggyújtani.

Az adventi koszorú hagyománya lelki megtisztulásra és megújulásra ad alkalmat. Az ünnep, csakugyan ünnep lesz, és figyelemmel fordulhatunk egymáshoz, amelyet mindannyiunk megérdemel. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

-Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
-zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
-Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
-Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).

Ilyenkor kell, hogy picit több időt szakítsunk magunkra és a családunkra. A Karácsony megadja az életünkben, hogy jobban forduljunk a legkisebb közösségünk, menedékünk felé, a családunk felé.

A mai kor embere alig hall meg valamit. Talán nem akarunk már újabb és újabb nehézségekről, bajokról hallani, vagy megromlott a hallásunk a körülöttünk szüntelenül és egyre jobban harsogó világ zajától.

Erőltetett gyorsasággal halad az élet, hiszen a megélhetés, a család gondja, a mindennapokkal való küszködés hajt mindannyiunkat. Nem hagy időt sem a nyugodt művelődésre, sem az elmélyült gondolkodásra, vagy az elmélkedésre.

A karácsony mindig a csendnek, a családi békességnek, a szeretetnek az ünnepe.

Karácsony ünnepe talán a legjobb alkalom lehet arra, hogy elcsendesedjünk. Letisztuljunk. Lassítsunk. Töltekezzünk. Elmélyüljünk. Elmélkedjünk. A nyugodt művelődésről nem is beszélve.

Amikor pedig az adventi koszorún negyedik gyertya lángja is fellobban, eszünkbe juthat a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag. Ha már mindegyik gyertya ég, elérkezett a karácsony: boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését, és a nekünk adott végtelen szeretetet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés