2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Járási majális Kalocsán – Fókuszpontban a folklór

Illés György Cinó  |  2016. 05. 03., 08:46

Idén újra a május elsejei népünnepélyek régi bevált helyszínén, a megújult Érsekkertben tartották meg a városi majálist, idén járási ünneppé bővítve, amit a környező településekről érkező hagyományőrző csoportok műsora fémjelzett. Előző nap az autentikus kalocsai esküvők és lakodalmak hangulatát idézték meg a kalocsai néptáncosok közreműködésével. A hagyományos májusfa-tánccal és a szabadtéri színpadi produkciókkal már a folklór jegyében kezdődött az ünnep, majd szinte egész délután a kalocsai és környékbeli hagyományőrzők műsorával folytatódott. Persze, nem csak folklórból állt a majális, de mostani cikkünkben a népművészeti vonatkozásokat vesszük sorra.

Az érsekkert rekonstrukciója, illetve annak előkészületei miatt évek óta más helyszínen, a néhány éve fölújított Kubikus parkban tartották meg a kalocsai városi majálist. Mostanára befejeződött a park megújítása, csupán az utolsó simítások, például a zöldfelületté alakított egykori parkoló füvesítése maradt hátra. A kibővült kert így is tágas helyszínt nyújtott a majálisnak, hiszen egy burkolt parkolóval és sok térkövezett felülettel is bővült a kert, sok programelem a korábbitól eltérő, új helyet kapott.

Esküvői bemutató

Idén már május elseje előestéjét is rendezvénnyel köszöntötték Kalocsán, amikor az Érsekkert bejárata előtt álló fogadóépületben szombaton háromtól hagyományos kalocsai menyegzőt mutattak be az érdeklődőknek, méghozzá kétféle kivitelben: hagyományos feketeruhás, illetve fehérruhás kivitelben. Ennek részleteiről külön cikkben is beszámolunk.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

Májusfa

Reggel a májusfa köszöntésével indult a nap. Az Asztrik téren gyülekező, népviseletbe öltözött táncosok a Solti Mazsorett Csoport és a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület, valamint az ünnepi sokaság kíséretében 10 órakor indultak el az Érsekkert bejáratánál álló, öreg tölgy mellett tartandó májusfaállítás helyszínére. Pontosabban a májusfa körbetáncolására, mivel a fát már korábban fölállították, attól tartva, hogy az esős idő megakadályozza majd, hogy a frissen elmunkált területre menjenek. Végül mégsem táncolták körül a fát, hogy a táncosok ne tapogják össze a füvesítésre előkészített, elegyengetett területet, hanem a fa közelében a térség szélén járták el májusfa-köszöntő táncaikat.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

A program fél tizenegytől a szabadtéri színpadon folytatódott, ahol a Solti Mazsorett Csoport és a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület közös produkciója után a délben kezdődő, jó ebédhez való nótaszóig megállás nélkül ropták a táncot.
Elsőként Piros Rózsa Táncegyüttes, majd a Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai bokréta Népművészeti Egyesület néptánc csoportjai léptek színpadra.

Az 1980-ban alakult kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes hagyományőrző tánccsoport tagjai Kalocsa és környéke népi hagyományait, szokásait, népdalait, viseleteit gyűjtik és viszik színpadra, munkájukat számos magas elismeréssel díjazták. Különös figyelmet fordítanak a különböző generációk összefogására, tánccsoportjukban több korosztály dolgozik együtt a fiatal felnőttől a nyugdíjas korig. Ezúttal Illés Zoltán és Illésné Koszta Krisztina „Pipahuja” című koreográfiát mutatja be. A huja szó jelentése: elég, megállj, pihenj, így egyben a kalocsai szállásokon mezőgazdasági munkát végzőknél a kapálás, az aratás, a cséplés, a szénagyűjtés során tartott pihenőt jelentette.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ezt követően Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai bokréta Népművészeti Egyesület néptánc csoportjai közül előbb a 12 évesnél fiatalabbakból álló Mákszemek csoport lépett színpadra, akik kalocsai táncokat mutattak be Cserebere címmel, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán koreográfiájával.
A 11-14 éves fiatalokat tömörítő Gyerökök csoport Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán„Húzd mög, ereszd mög” című kalocsai koreográfiájukat mutatták be.
A általános és középiskolás fiatalok alkotta Görömke csoport mátyusföldi táncokat mutatott be Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán koreográfiájával.
Az egyetemista fiatalokat és már dolgozó felnőtteket fölvonultató Csajgorás csoport „Küküllő menti cigány és magyar táncokat” adott elő Illés Zoltán koreográfiája nyomán.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

Járási folklórdélután a szabadtéri színpadon

Délután kettőtől aztán a népzene és énekszó, valamint a Kalocsán elmaradhatatlan folklórműsor folytatódott a szabadtéri színpadon, ahol a kalocsaiak mellett a járási majális jegyében, ha nem is a járásunkban található mindegyik, de számos környékbeli település hagyományőrző csoportjai, egyesületei adtak számot munkájukról egy-egy rövid produkció keretében.

A délutáni előadások sorát 13 órakor a Dunapataji Fényes Csillag Citerazenekar rövid koncertje nyitotta meg. Az idén ötéves zenekar repertoárjában főként dunapataji és Kalocsa környéki népdalok szerepelnek, de szívesen játsszák más tájegységek dalait is. Ezúttal Decsi verbunk, Sóvidéki dallamok és Galgamenti, Hévízgyörki dalok szerepeltek műsorukon.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

A továbbiakban a fajszi Duna Gyöngye Népdalkör lépett közönség elé. A Schumacher Józsefné vezetésével működő népdalkör országszerte igyekszi mindenhova elvinni a fajszi hagyományok hírét. Most is régi fajszi énekekkel szórakoztatták a közönséget.

Őket követte 2008-ban alakult, Herczeg Gábor koreográfus vezetésével tevékenykedő Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület a még élő néphagyomány összegyűjtésére vállalkozott. Ezúttal „Mihály napi köszöntő” címmel adtak elő géderlaki táncokat.

A Sváb Hagyományőrző Énekkar a hajósi német népdalok újraélesztésén fáradozik, amiben már másfél évtizede hathatós segítséget jelent Kübler Pista bácsi tangóharmonikás közreműködése. Most is hamisítatlan sváb hangulatot varázsoltak a színpadra.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

A továbbiakban a „Rozmaring” Hagyományőrző Egyesület Miske-Drágszél Hagyományőrző Együttese a két település, Miske és Drágszél szlovák, illetve magyar kulturális hagyatékát őrzi és eleveníti föl. Az 1949-ben alakult, önálló néptáncegyüttesek 1992-ben egyesültek. Koreográfiáikban a két település hagyományai mellett más tájegységek, nemzetiségek táncait is feldolgozzák, jelenleg Molnár Gábor vezetésével. Erre az alkalomra rábaközi táncokat hoztak.

A Dudás Szilvia vezette, szakmári „MALOMÉR” Hagyományőrző Táncegyüttes a faluban tevékenykedő tánccsoportok közös munkájának eredménye. Az 55 fős, 6-tól egészen 60 évig terjedő életkorú táncosokat tömörítő csoport „Férjhő’ mén a Móring Borcsa” című koreográfiát készített tavaly ősszel a hagyományos szakmári lakodalom bemutatására, amelyet itt is előadtak.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

A szakmári tánccsoport testvércsoportja a szerbiai Bácskossuthfalváról érkezett. Többéves kapcsolatuk keretében évről-évre találkoznak egymás településeinek műsorán, idén a szakmári táncosok látják vendégül a vajdaságiakat, akik a Járási Majálisra az Ady Endre Művelődési Központ két csoportjával érkeztek.
A határon túli két csoport közül előbb Nosztalgia tánccsoport sárközi karikázót mutatott be Lestár Antunovity Karolina koreográfiájával. Utánuk következett az intézmény Cimborák néptánccsoportja, akik délalföldi táncokat mutattak be Kisimre Árpád és Kisimre Szerda Anna koreográfiája szerint.

Ez után a közel 30 éves múlttal büszkélkedő Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes következett, akik jelenlegi felállásban 2014. óta tevékenykednek, Csánki Mónika és Kővágó Zsolt művészeti vezetésével, mintegy 30 fős létszámmal. Soraik közt gyerekek, felnőttek és idősek egyaránt táncolnak. Műsoruk címe: Az uszódi vásártéren.

A Csánki Mónika és Kővágó Zsolt művészeti vezetésével működő, bő két éve a foktői hagyományok és viseletek, táncok bemutatására alakult Foktői Néptánc Együttes repertoárján más tájegység táncai is szerepelnek. Most Magyarbődi táncokat adtak elő.

A folklórprodukciók sorát rövid szünet, majd a Kiskalász együttes négy órakor kezdődött gyermekkoncertje szakította meg, ezt követően újra a népművészet került a figyelem középpontjába. A fonalat kalocsai Mezei Virágok Népdalkör vette föl újra, fél hatkor. A 14 tagú, Vén Ferencné vezette együttes tavaszi dalcsokrot adott elő.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

A Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Bokréta csoportjában 11-13 éves gyerekek táncolnak. Vezetői és koreográfusai Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán. Műsorukon a „Kúttisztítás” című, új koreográfiájukat mutatták be, rábaközi játékokkal és táncokkal.

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Palánta csoportja és a Liszt Ferenc AMI Négykézláb csoportja az eső miatt közösen, összevonva szerepelt. Az előbbibe 3-6 éves gyerekek járnak ismerkedni a kalocsai népi játék és tánc alapjaival, Dudás Szilvia és Vácz Péterné vezetésével. Az óvodás és elsős korú gyerekek alkotta Négykézláb csoportját ugyancsak Dudás Szilvia vezeti.

Képgaléria megtekintése (190 db kép)

Forrás: KALOhírek

A fellépők sorát a Liszt AMI Kisbokréta csoportja zárta. Az alsó tagozatos korosztályú, Dudás Szilvia vezette csoport „Recse, recse” című, Illés Zoltán által készített koreográfiájában sárközi táncokat táncolt.

Ekkor a szemerkélő esőben már a közönség is fogyatkozni kezdett, illetve fedett helyre húzódott, például a Platán Rendezvényközpontba, ott azonban este folklór helyett már az Easter zenekarral rock koncert várta az érdeklődőket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
ForzaKalocsa
2016-05-03 20:00:35
Ezt a rendezvényt nem szabadott volna még bevinni a kertészetileg félig kész Érsekkertbe és Asztrik térre....

Tora Tora Tora
2016-05-03 17:00:31
Mégis mit vártál?
Sok mindennel nem értettem egyet a Török Feriékkel, de a rendezvényeket, a városmarketinget sokkal jobban csinálták :)

Mondjuk ki, a mostani intézményvezetőnek nem ez a szakmája és ez meg is látszik :)

A Német Józsiról nincs mit mondani, épp elég amit a városban visszahall róla az ember :)

Csak egy kérdés: az elmúlt közel másfél évben hányszor szerepelt a város az országos médiában, hányszor hívtak bennünket más rendezvények díszvendégeként? :)
Pumukli
2016-05-03 11:17:30
A hagyományok ápolását tisztelem, elismerem a felkészítők munkáját, különösen nagyra tartom az Illés házaspár tevékenységét. DE! A városi nagy rendezvények szempontjából én már nagyon unom, hogy minden alkalommal néptáncosok lépnek fel. Legalább egy-egy rendezvény erejéig el lehetne engedni a fantáziát.
Májusfa állítás. A fa azért áll jó előre, mert füvesítenek? A parkgondozónak köztudottan nem sikerül sehol szép füvet csinálni, ezért kár volt elvenni az emberektől, főként a gyerekektől a faállítás szépségét. A táncosok így is úgyis azon a placcon táncoltak, ahol elvileg előkészültek a füvesítésre. Ennyi erővel pár mérettel odébb, a fa körül is táncolhattak volna. Egyébként meg ebben az elgondolásba, ha volt mögötte egyáltalán elgondolás, úgy felverték a port, hogy szerencsétlenek a szép ruháikat egyből alaposan összekoszolták. Sebaj.
Apropó, mi lett a tavaly nagy dirrel-dúrral hagyományteremtő szándékkal megszervezett tavaszi szél vizet áraszt közös éneklésével? Elfelejtettük. Sebaj.
A platán rögtön a nyitásra olyan igénytelen képet mutatott, mint amilyen az üzemeltető személye. Sebaj. Hátha ezt majd sikeresen működteti, hamár eddig egy másik vállalkozását sem sikerült. Ha Loibl a sok „sikerre vitt” cége után a város legnagyobb cégeit ügyvezetheti, akkor ezen kár is volt meglepődnöm. Ezt legalább versenyeztették, volt három ajánlat?
Olvasom, hogy a fogadóépület hagyományok háza lett. Gratulálok! Azt gondoltam erre már ott van a Tájház.
Az érsekkert nem volt felkészülve erre a rendezvényre. Építünk valamit, aztán előbb tönkre tesszük, minthogy elkészülne. Minek kellett ezt erőltetni? Sebaj.
Összességében falunapi szintet súroló (bár sok környéki faluban jobb rendezvények vannak, például rác pünkösd, fokhagyma fesztivál), fantáziátlan rendezvény volt.
Ha a nép nem arra várt volna évek óta, hogy kitolhassa a biciklit meg a babakocsit a Kalocsa Szíve program előtt még pusztulásra ítélt érsekkertbe, akkor a kutya se lett volna kíváncsi erre az egészre.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022-11-23 07:49:00
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK