2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Petőfi egyetlen sírverse Kalocsán – Akinek a sírkövet állították, egy héttel se élte túl a forradalmat, amelynek holtában hozhatta hírét

Illés György Cinó  |  2023. 03. 21., 08:47

Kinek a sírjára vésték az egyetlen ismert Petőfi sírverset? Talán ő hozta Kalocsára jobbágy-felszabadítás hírét, de az első Petőfi-kötetet biztosan. Unokaöccse Kossuth lőporfelelőse volt. Fegyverbaleset okozta halálát, amikor családja gyászolt, Kalocsa ünnepelt – a Petőfi-sírvers, a sírkő és a sírkő alá temetett Szabó Ferenc történetét a Viski Károly Múzeumban az eredeti sírkőnek kialakított emlékhely avatásán ismertette Romsics Imre múzeumigazgató a forradalom 175. évfordulóján. A múzeumigazgató gyűjtésének eredményét Szabó Ferenc halálának 175. évfordulóján tesszük közzé.

Az idei március 15-én kettős jubileumot ünnepeltünk: az 1848-as forradalom 175. évfordulójának különös jelentőséget ad, hogy a forradalom költője, Petőfi Sándor 200 éve született. Ennek emlékére a „Petőfi 200” programsorozat országszerte ünnepségeket, rendezvényeket szerveznek, amihez a kalocsai Viski Károly Múzeum azzal kapcsolódott, hogy az eredetileg a temetőben állott sírkövet, amelyen Petőfi Sándor egyetlen ismert sírverse olvasható, a múzeum udvarán helyezték el, ahol számára méltó emlékhelyet alakítottak ki.
A sírvers emlékhelyének avatását március 15-én délelőtt 10 órai kezdettel tartották, a városi ünnepség és koszorúzás előtt, amint arról tudósítottunk is.

A Viski Károly Múzeumban egyébként már a nemzeti ünnep előestéjén kezdetét vették a megemlékezések, amikor a Kalocsai Múzeumbarátok Köre fáklyás felvonulás és koszorúzás után ünnepi műsorral és negyvennyolcas vacsorával emlékezett a forradalomra és szabadságharcra.

A március 15-ei ünnepi alkalmak sorát is a múzeum nyitotta meg, a sírkő számára kialakított emlékhely avatásával, ahol a Petőfi sírvers, az azt viselő sírkő és az alatta nyugalomra helyezett kalocsai polgár sok érdekes részletben gazdag történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette – ennek nyomán adjuk közre az alábbiakat.

Fegyverbalesetben hunyt el Petőfi költészetének kalocsai hírnöke

A tragikus sorsú Szabó Ferencről megtudtuk: a kalocsai kereskedő 1847-ben a József-napi vásárra utazott föl Pestre, épp azon a napon, amikor megjelent Petőfi Sándor első gyűjteményes kötete, amelyet ő megvásárolt és hazahozott. Ez a kötet járt körbe Kalocsán kézről kézre, a kalocsai nép így ismerkedett meg Petőfi Sándor költészetével.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Egy évvel később újra felutazott a József-napi vásárra, ahonnan hazafelé jövet március 21-én fegyvertisztogatás közben elsült a pisztolya, és halálos sebet ejtett rajta.
Másnap, 22-én, annak örömére, hogy az Országgyűlés az úrbéri viszonyok eltörlésével felszabadította a jobbágyságot, a város 120 akó borából 20 akót a városi ünnepségen a polgármester szétosztott a nép között.
Ugyanekkor a Szabó család gyászol: Szabó Ferenc halva fekszik a ravatalon.
A múzeumigazgató szerint lehetséges, hogy épp Szabó Ferenc kocsija hozza Pestről a jobbágyfelszabadítás hírét, amely történelmi léptékű változást hozott az ország életében.

Szabó Ferenc családi kapcsolatai révén is kötődött a szabadságharchoz, hiszen a múzeum melletti második házban élt az egy kalocsai utca névadójaként is ismert Szabó József, Kossuth Lajos salétromfelügyelője, ekként a szabadságharc puskaporgyártásának a felelőse, akinek nagybátyja – édesapja testvére – volt Szabó Ferenc.

Többször „megtalálták”, többször elfeledték a jeles sírkövet

Szabó Ferencet 1848. március 22 én temették el. Később a család elköltözött Kalocsáról, és elfelejtődött a sír, vele a Petőfi sírvers is. Ám a lánya 1882-ben indított egy mozgalmat arra, hogy országos emléket állítsanak kalocsai Petőfi sírvers tiszteletének. Noha az irodalomtörténészek egy része kételkedik a vers eredetiségében, de a Vasárnapi Újságnak a család bemutatta a kéziratot, amely a lap cikke szerint valóban Petőfi Sándortól származott, és a sírkövön olvasható két vers közül az egyiket közölte is a lap. Ez a vers bekerült a szintén 1882-ben megjelent Petőfi Sándor összes költeménye kiadványba is.
A későbbi Petőfi összesek némelyikében szerepelt a vers, másikakból kimaradt – örömhírként osztotta meg a jelenlévőkkel Romsics Imre, hogy a vers a szerkesztés alatt álló jubileumi Petőfi összesben is megjelenik majd.

1931-ben a dédunoka jelent meg Kalocsán, és a városiak segítségével felkutatták az akkor a földbe süllyedt, eldőlt síremléket. Miután nagy nehezen megtalálták és felállították a sírkövet, egy mozgalom indult, hogy kiemeljék és méltó helyre tegyék, ám ez elfelejtődött.

Pontosan húsz esztendővel később, 1951-ben Laszczik Ernő, az akkori múzeumigazgató levelet írt az akkori kultuszminiszternek, Ortutay Gyulának, tájékoztatva őt a Petőfi verset hordozó sírkő méltatlan sorsáról, amire Ortutay 1952-ben védetté nyilvánította Szabó Ferenc sírhelyét, és kötelezte a városi tanács VB-t, hogy a sírt emeljék ki és helyezzék méltó helyre.
Ekkoriban épült ki a temető mai főútja, a sírkövet pedig a kápolnával szemben, az út mentén helyezték el.

Aztán újabb hetven esztendeig semmi nem történt vele. Laszczik Ernő halála után még az is elmaradt, hogy táblával jelöljék meg, hogy a kövön Petőfi verse olvasható.
2021-ben a Kalocsai Értéktár Bizottság határozata és az önkormányzat hozzájáruló nyilatkozata nyomán kiemelték, a Viski Károly Múzeum udvarára szállították, ahol pályázat segítségével méltó emlékhelyet alakítottak ki számára.

Mostantól az eredeti sírkő, valamint a rajta olvasható verseket olvashatóbban is megjelenítő gránittábla a Viski Károly Múzeum udvarán megtekinthető.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>