2022. 11. 29. kedd
Taksony
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Anonymus feledésbe merül? – A keceli származású Horváth Gábor történész könyvbemutatója az Astriceumban

Illés György Cinó  |  2022. 01. 24., 14:33

„P. dictus magister” – ennyit lehet tudni a magyarság honfoglalás kori történetének egyik legfontosabb írásos emléke, a Gesta Hungarorum szerzőjéről. Ezen kívül még az tudható, hogy Béla király jegyzője volt, de már az sem biztos, hogy hányadik Béla királyunké. Kiindulási pontnak elég kevés, ebből kellett építkeznie a szerzőnek évtizedes kutatói munkája során. Hogy mire jutott, arról a Magyar Kultúra Napja előestéjén, pénteken délután négy órai kezdettel az Astriceum Érseki Múzeumban tartott könyvbemutatón számolt be a szerző, akivel az „Anonymus feledésbe merül? – P-nek mondott mester gesztája, kora és Pusztaszer” című kötetéről dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, a Gál Ferenc Szegedi Egyetem rektora, dr. Kozma Gábor, valamint dr. Mák Kornél történelem szakos tanár, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke beszélgetett.

1823. január 22-én írta meg Kölcsey Ferenc a magyar Himnuszt, és a rendszerváltozás után ez a nap lett a Magyar Kultúra Napja – idézte föl bevezetőjében az érsek, hozzátéve, hogy ennek megünnepléséhez az egyházmegye ezzel a könyvbemutatóval kapcsolódik be.

Ha van valami magyar, akkor az a magyar ősidőknek a magyarsága, amelyben jeles személyiség volt az egyre jobban ismertté váló Anonymus mester.”– mondta az érsek, mielőtt köszöntötte a megjelenteket, köztük név szerint is Rideg László megyei elnököt, valamit a szakmai beszélgetésben résztvevő egyetemi rektort és megyei közgyűlési alelnököt.

Az érseki köszöntő után a szerző szólt a kutatómunka részleteiről, az elért eredményekről, amelyek által sikerült Anonymust korának hazai és nemzetközi kontextusába helyeznie, több szempontból új megvilágításban tüntetve föl a titokzatos királyi jegyzőt.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek | A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Bár arra a kérdésre, hogy ki volt Anonymus, végleges, pontos választ adni nem sikerült, újszerű felvetésekkel és hipotézisekkel gazdagítani a rá vonatkozó elképzeléseket, föltárva élete sok addig ismeretlen részletét viszont igen.
Sőt, további vizsgálatokat igénylő fölvetésként a rejtélyes kilétű szerző sírjának hollétére is új elképzelés született. E szerint a pusztaszeri monostorhoz tartozó sírhely szolgálhat Anonymus végső nyughelyéül.

Ezekhez a feltételezésekhez és eredményekhez egyrészt kellett a kutatói bátorság, hogy olyan témához nyúljon a szerző, amelyről az egyetemen azt tanulta, hogy kár foglalkozni vele, hiszen úgysem lehet megfejteni Anonymus kilétét, és a szakma is úgy tekintett rá, hogy „lerágott csont”. Másrészt szükség volt a kérdéshez a teljes kutatói szabadsággal közelíteni:

Egy kutatás úgy néz ki, hogy mindent félre kell tenni, ami addig volt. Ez nem gőg, és nem nagyképűség, hanem az embernek hagyni kell azt, hogy tudjon szabadon gondolkodni.”– mondta Horváth Gábor, hozzátéve: források mentén gondolkodik az ember, és ha valami újat lát, akkor lehet, hogy időnként szembe kell fordulnia bizonyos dolgokban másokkal is.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek | A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A kutatási eredmények eredeti voltát mutatják az azóta elhunyt Jankovics Marcellnek a könyv fülszövegén olvasható gondolatai:

Érdekfeszítő detektívtörténet, de nem regény, hanem maga a valóság. Milyen egyszerű a megfejtés, és mégis ennyi időt kellett várni rá!  Pannonhalmi tanáraim 60-65 éve még azon vitatkoztak, hogy melyik Béla király jegyzője volt. Én meg készítek egy filmet III. Béláról, és a hősödből gyilkost csinálok mendemondák nyomán. Gábor, Gábor, ha 2 évvel korábban értesülök nagyszerű megfejtésedről.”A kötet hátoldalán Jankovics Marcellen kívül méltatta még a művet Prokopp Mária művészettörténész, valamint Szörényi László irodalomtörténész is.
Utóbbi így zárta a könyvhöz fűzött gondolatait:

Olvassuk el tehát a könyvet, és nézzünk be mélyen a csuklya alá: szerintem az író vissza fog mosolyogni.”A könyvet a mintegy egyórás beszélgetés után meg lehetett vásárolni a helyszínen, amelyet a szerző igény szerint dedikált is.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-23 13:47:00
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022-11-23 07:49:00
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK