2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Anonymus feledésbe merül? – A keceli származású Horváth Gábor történész könyvbemutatója az Astriceumban

Illés György Cinó  |  2022. 01. 24., 14:33

„P. dictus magister” – ennyit lehet tudni a magyarság honfoglalás kori történetének egyik legfontosabb írásos emléke, a Gesta Hungarorum szerzőjéről. Ezen kívül még az tudható, hogy Béla király jegyzője volt, de már az sem biztos, hogy hányadik Béla királyunké. Kiindulási pontnak elég kevés, ebből kellett építkeznie a szerzőnek évtizedes kutatói munkája során. Hogy mire jutott, arról a Magyar Kultúra Napja előestéjén, pénteken délután négy órai kezdettel az Astriceum Érseki Múzeumban tartott könyvbemutatón számolt be a szerző, akivel az „Anonymus feledésbe merül? – P-nek mondott mester gesztája, kora és Pusztaszer” című kötetéről dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek, a Gál Ferenc Szegedi Egyetem rektora, dr. Kozma Gábor, valamint dr. Mák Kornél történelem szakos tanár, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke beszélgetett.

1823. január 22-én írta meg Kölcsey Ferenc a magyar Himnuszt, és a rendszerváltozás után ez a nap lett a Magyar Kultúra Napja – idézte föl bevezetőjében az érsek, hozzátéve, hogy ennek megünnepléséhez az egyházmegye ezzel a könyvbemutatóval kapcsolódik be.

Ha van valami magyar, akkor az a magyar ősidőknek a magyarsága, amelyben jeles személyiség volt az egyre jobban ismertté váló Anonymus mester.”– mondta az érsek, mielőtt köszöntötte a megjelenteket, köztük név szerint is Rideg László megyei elnököt, valamit a szakmai beszélgetésben résztvevő egyetemi rektort és megyei közgyűlési alelnököt.

Az érseki köszöntő után a szerző szólt a kutatómunka részleteiről, az elért eredményekről, amelyek által sikerült Anonymust korának hazai és nemzetközi kontextusába helyeznie, több szempontból új megvilágításban tüntetve föl a titokzatos királyi jegyzőt.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek | A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Bár arra a kérdésre, hogy ki volt Anonymus, végleges, pontos választ adni nem sikerült, újszerű felvetésekkel és hipotézisekkel gazdagítani a rá vonatkozó elképzeléseket, föltárva élete sok addig ismeretlen részletét viszont igen.
Sőt, további vizsgálatokat igénylő fölvetésként a rejtélyes kilétű szerző sírjának hollétére is új elképzelés született. E szerint a pusztaszeri monostorhoz tartozó sírhely szolgálhat Anonymus végső nyughelyéül.

Ezekhez a feltételezésekhez és eredményekhez egyrészt kellett a kutatói bátorság, hogy olyan témához nyúljon a szerző, amelyről az egyetemen azt tanulta, hogy kár foglalkozni vele, hiszen úgysem lehet megfejteni Anonymus kilétét, és a szakma is úgy tekintett rá, hogy „lerágott csont”. Másrészt szükség volt a kérdéshez a teljes kutatói szabadsággal közelíteni:

Egy kutatás úgy néz ki, hogy mindent félre kell tenni, ami addig volt. Ez nem gőg, és nem nagyképűség, hanem az embernek hagyni kell azt, hogy tudjon szabadon gondolkodni.”– mondta Horváth Gábor, hozzátéve: források mentén gondolkodik az ember, és ha valami újat lát, akkor lehet, hogy időnként szembe kell fordulnia bizonyos dolgokban másokkal is.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek | A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A kutatási eredmények eredeti voltát mutatják az azóta elhunyt Jankovics Marcellnek a könyv fülszövegén olvasható gondolatai:

Érdekfeszítő detektívtörténet, de nem regény, hanem maga a valóság. Milyen egyszerű a megfejtés, és mégis ennyi időt kellett várni rá!  Pannonhalmi tanáraim 60-65 éve még azon vitatkoztak, hogy melyik Béla király jegyzője volt. Én meg készítek egy filmet III. Béláról, és a hősödből gyilkost csinálok mendemondák nyomán. Gábor, Gábor, ha 2 évvel korábban értesülök nagyszerű megfejtésedről.”A kötet hátoldalán Jankovics Marcellen kívül méltatta még a művet Prokopp Mária művészettörténész, valamint Szörényi László irodalomtörténész is.
Utóbbi így zárta a könyvhöz fűzött gondolatait:

Olvassuk el tehát a könyvet, és nézzünk be mélyen a csuklya alá: szerintem az író vissza fog mosolyogni.”A könyvet a mintegy egyórás beszélgetés után meg lehetett vásárolni a helyszínen, amelyet a szerző igény szerint dedikált is.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés