2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Magyar Kultúra Hete III. – Sokszínű programsorozattal vár a könyvtár!

Illés György Cinó  |  2017. 01. 20., 20:58
Magyar Kultúra Hete III. – Sokszínű programsorozattal vár a könyvtár!

Jövő hétfőn reggel indul a Tomori Pál Könyvtár a Magyar Kultúra Hete alkalmából indított rendezvénysorozata. A kínálat összetétele a tavalyihoz hasonlóan alakul, ami azt jelenti, hogy minden korosztály találhat benne neki való csemegét.

Ahogyan a tavalyi évben is hírt adtunk a könyvtár ünnepi kínálatáról, majd beszámoltunk ennek megnyitójáról és a rendezvénysorozat keretében az általános iskolások számára megtartott szép magyar beszéd versenyről is, így az idei évben sem feledkezünk meg a tartalmas esemény programajánlójáról.

Az ünnepélyes megnyitót a szervezők jövő hétfőn délután öt órakor tartják, de addigra már programok során lehet túl a kultúrára éhes közönség, például az anyanyelvi verseny idei járási fordulóját is hétfő délelőtt tartják, igaz, anyanyelvi vetélkedőből jut keddre is.

Az ünnepi hetet ezúttal Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató nyitja majd meg, valamint ünnepi köszöntőt mond Kinyóné Lakatos Melinda, és közreműködik Buda Ádám énekmondó is. A megnyitó vezérmotívuma a kultúra hete apropójából adódóan a Himnusz, amely a hét során többször is felbukkan majd, például a különböző helyszíneken megtartandó villámcsődületek alaptémája is ez. Ezek az alkalmak – a műfaj sajátosságainak megfelelően – külsős helyszíneken, a Belvárosi illetve a Kertvárosi Tagiskolában, az Eperföldi Általános Iskolában, és a Dózsa könyvtárában kerülnek megtartásra.

Több alkalom az időseket igyekszik bevezetni az internet világába, de a szociális otthonban nyugdíjas könyvklubot is tartanak majd. A legidősebbek mellett a legkisebbekre is gondoltak a szervezők, így a Baba-mama klub is a repertoárra került.

A hét során lesz népzenei nyíltnap a Mezei Virágok Népdalkörrel, néptáncos megemlékezés Bencze Károlyné emlékének adózva, valamint komolyzenei program, folytatva a Hangszerországban tett barangolásokat, illetve a Tudásklubban teret adva Leányfalusi Vilmos orgonaművész, főszékesegyházi karnagy bemutatkozásának. A mesterségeket Kovács László fazekas mester képviseli, a róla szóló könyv bemutatójára a Dózsa könyvtárában került sor.


Forrás: Tomori Pál Városi Könyvtár


Szintén a Tomori Könyvtártól eltérő helyszínen, az egykori Tiszti Klubban történelmi fotótárlat nyílik a galíciai és az olasz fronton készült képanyagból. Emellett a keleti kultúrák is bemutatkozási lehetőséget kapnak majd, és angol, francia, orosz idegen nyelvű társalgás is gazdagítja a programot.

És ami elmaradhatatlan: a rengeteg mese!


Forrás: Tomori Pál Városi Könyvtár

A nem csak gyerekeknek szóló irodalmi csemegék számos formában és alkalommal kerülnek elő a hét során: csütörtökön az ovisokat vezetik be a magyar népmese csodáiba, pénteken a Kacsóka Bábszínház nyílt napja lesz, szombaton pedig a gyermekkönyvtárban tartanak fölolvasást a mesemondó verseny résztvevői.

Idén is kapcsolódik gyűjtés a rendezvénysorozathoz a Dévai Alapítvány javára, hiszen „Jónak lenni jó, nem csak karácsonykor”. Ahogyan a rendezvénysorozat plakátja is hirdeti: „A könyvtár a kultúra műhelye”. Ennek megfelelően a rendezvények ingyenesek!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Ha lemaradt volna erről:
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 03., 14:28
A helyszínen tájékozódtunk arról az 51-es főút kalocsai elkerülő szakaszán történt balesetről, amelyben két kamion ütközött össze ma reggel, és amelynek következtében az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette. A balesetet az okozhatta, hogy a reptér felől érkezett, szerencsétlenül járt sofőr ismeretlen okból elmulasztotta az elsőbbség megadását.
2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK