2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Díjeső a Gubbantóson – Uszód testvérvárosa: Homoródszentmárton-Abásfalva

Illés György Cinó  |  2016. 08. 16., 08:53

A környező települések hagyományőrző csoportjainak színes seregszemléje az uszódi Gubbantós Népművészeti Fesztivál, amely egyben a település legnagyobb ünnepe is. Négy év szünet után újra megrendezték a páros táncversenyt is, és ott kerülnek kiosztásra az „Uszód Községért” kitüntető díjak, amelyet idén Halász László, Kopasz Lászlóné, Lukács Zoltánné és Marosvölgyi László vehetett át Bedi Gyula polgármestertől. Homoródszentmárton-Abásfalva és Uszód testvértelepülési megállapodásának dokumentumait a két település polgármestere szintén ezen az ünnepen látta el kézjegyével.

A Kalocsai Járás messze földön híres népművészetének letéteményesei egyik legnagyobb éves találkozójukként tekintenek az uszódi Gubbantós Népművészeti Fesztiválra, amely egyben rangos táncverseny is. A kapcsolódó kulturális műsor programját illetően a szervezők a kezdetektől kitartanak a hagyománytisztelet elve mellett, így a Gubbantós továbbra is igazi folklórtalálkozó és –gála, ugyanakkor mind fontosabb szerepet tölt be Uszód és az uszódiak életében is. Ez a település legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye, rangját pedig mutatja, hogy itt adják át a települési kitüntetéseket, valamint az is, hogy az Uszód és Homoródszentmárton-Abásfalva közt kötendő testvértelepülési megállapodást a két település polgármestere szintén a fesztivál adta ünnepi külsőségek közt, az ünneplő tömeg és a térség polgármesterei, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő jelenlétében írta alá.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Kopasz Sándor

Az aláírást megelőző rövid beszédében Bedi Gyula polgármester emlékeztetett a kudarcos állampolgári népszavazásra, amely hosszú évekre megterhelte az anyaországi és a határon túli magyarság közösségeinek kapcsolatát. Mint elmondta, azt megelőzően már előrehaladott volt a kötendő megállapodás előkészítése, ám a referendum kudarca elbizonytalanította a feleket. Később a kormányváltás után fölállott országgyűlés nagy többséggel szavazta meg a határon túli magyarok állampolgárságáról szóló törvényt, megteremtve az erkölcsi alapot a folytatáshoz. Ez a folyamat ért révbe azzal, hogy az erdélyi Homoródszentmárton-Abásfalva és Uszód mostantól testvértelepülések lettek.
Az okmány aláírása előtt Jakab Attila, az új partnertelepülés polgármestere is röviden szólt az egybegyűltekhez, és Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője szintén rövid beszédben üdvözölte a két település partneri megállapodását.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek

Díjeső a táncversenyen

A nap apropója mégis a folklórtalálkozó és a táncverseny. Ez utóbbi a szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bírt, hiszen négy év után újra megrendezésre került a páros táncverseny is. A versenyprogramban egy uszódi és egy szabadon választott táncot kellett bemutatniuk a sok esetben messzi tájakról érkezett versenyzőknek.
A megmérettetésen részt vett a szalkszentmártoni Damásdi Fanni–Marosvári Mihály Zoltán, valamint Erdős Boglárka–Bolyó Imgrund Márton páros, Megyesi Terézia és Nyaka Attila, valamint Nyaka Erika és Tóth László Uszódról, Lengyel Ágnes és Hingyi Zsombor Pusztahencséről, Morva Dóra és Mersics László Tapolcáról, a Nagy Judit és Ambrusics Iván alkotta isaszegi páros, Borsodi Boglárka és Szabó Zsolt Ordasról, Lakatos Gabriella Borbély István oldalán Géderlakról, valamint Fűri Bettina és Lovas Balázs Dunavecséről.

A versenyszámok mellett számos bemutató tánc is gazdagította a nap programját, a csoportok produkciói után pedig fergeteges gála következett össztánccal. A kapcsolódó műsorban föllépett az Uszódi Hagyományőrző Néptánc Együttes, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport, a Miske-Drágszél Hagyományőrző Együttes, a Vadrózsa Népi Együttes Dunaszentgyörgyről, a Foktői Hagyományőrző Néptánc Együttes, a Pálfai Hagyományőrző Néptáncegyesület, valamint Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Kopasz Sándor

A Gubbantós Párostáncversenyen a nagylelkű fölajánlásoknak köszönhetően a fődíjak mellett számos különféle jutalom talált gazdára, így lényegében nyeremény nélkül egy versenyző sem tért haza.
A Busai Norbert, Busai Zsuzsanna és Sztanó Hédi alkotta zsűri döntése nyomán az első díj Nyaka Erikát és Tóth Lászlót illette, jutalmuk Farkas Tibor bronz kisplasztikája. Második helyen Lakatos Gabriella és Borbély István, harmadik helyen pedig Megyesi Terézia és Nyaka Attila végzett akik Árvai Ferenc plakettjével gazdagodtak. A zsűri különdíját Nyaka Erika és Tóth László, a Közönségdíjat pedig Morvai Dóra és Mersics László nyerte el, szintén Árvai féle plasztikával jutalmazva.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Kopasz Sándor

Ezek mellett sok-sok különdíj és tárgyjutalom került kiosztásra, a támogatók és szponzorok jóvoltából. Fölajánlást tett Kovács László Fazekas Alkotóháza, az Andromeda Travel Utazási Iroda, az Aphrodite Kozmetika, a Starlife, a Kalocsa és Térsége Civil Szervezetek Szövetsége, Uszód Község Önkormányzata, a Nemzeti Művelődési Intézet, a SysCorp Kft., a Korona Ékszerbolt, Uszód Község Ifjúságáért és Kultúrájáért Alapítvány, Uszód Település Roma Nemzetiségi Önkormányzata, a Paksi Atomerőmű Zrt., a Glencore, a Harangvirág Rétesbolt, valamint több magánszemély, így Font Sándor országgyűlési képviselő, Fias Dénes Jánosné, Dorusák Attiláné, Csikós Gábor, Máté Nikoletta, Tóth-Baranyi Béla, Bolvári Ferdinánd és felesége.

Uszód település kitüntetettjei

A fesztivál keretében vehették át Bedi gyula polgármestertől az „Uszód Községért” kitüntető díjakat az arra érdemesültek.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek

Kopasz Lászlóné (1932. július 16., Gerjen) 6 éves kora óta él Uszódon. Az általános iskolát Uszódon végezte, majd 1950-ben az Uszódi Földműves Szövetkezetben kezdett dolgozni termény-adminisztrátorként. 1963-ban a Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet által Uszódon nyitott takarékszövetkezet alapítója, 1968-ig kirendeltség vezetője volt. Ezt követően az Uszódi Egyetértés Termelőszövetkezetben könyvelőként, majd a háziorvos mellett orvosirnokként dolgozott. 1976-tól az óvoda-iskola-öregek napközi otthona élemezésvezetője volt – 1987-es nyugdíjazásáig. 1993-tól egyedül él. Lehetőségeihez mérten próbálja segíteni a faluközösséget.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek

Lukács Zoltánné (1950. június 4., Mohács) szülei hajósok voltak, gyermekkorát egy uszályon töltötte, így sok országba és városba eljutott a Duna mellett. Első gyermeke születése után a kalocsai varrodában dolgozott. Munka és a gyermekek mellett szakmunkásvizsgát tett, majd ruhaipari technikusi képesítést szerzett. Későbbiekben – közel 10 évig – a helyi konyhán élelmezésvezetőként dolgozott. Ezután került az Emitel Rt.–hez, ahol ügyfélszolgálati előadó volt nyugdíjba vonulásáig. Azóta éli a falusi nyugdíjas asszonyok életét gyermekei és unokái körében. Nagyon fontos számára a falu közössége, ezért legjobb tudása szerint próbál tenni a közösségi élet fenntartása érdekében.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek

Halász László (1958., Hajós) általános- és középiskolai tanulmányait Kalocsánvégezte. Ebben az időszakban a foci nagy szerepet kapott az életében, tagja volt a megyeiválogatottnak is.A Pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskola mélyépítő karán 1979-benvégzett. Ezt követően kezdett dolgozni az Asztalos, Építő, Elektromos ésKárpitos Szövetkezetnél, Kalocsán. Házasságkötése után Uszódon telepedett le, majd elvégezte a Budapesti Ybl Miklós Műszaki Főiskola gazdasági-szervezői szakmérnöki szakát. 2008 óta ügyvezető igazgatója egy építőipari kivitelezéssel foglalkozó cégnek. A településen töltött évek során igyekezett segítséget nyújtani a közéletben. 1994 és 2004 között alpolgármester volt, de szakmai kérdésekben, pályázatok kapcsán, és falunapok szervezésében az óta is hozzájárul szaktudásával a közösség épüléséhez.

Képgaléria megtekintése (94 db kép)
Forrás: Illés György / KALOhírek

Marosvölgyi László (1953. április 9., Uszód) az általános iskola után, autó- és motorszerelőként végzett Kalocsán 1970-ben. 1970-től 1972-ig katonai szolgálatát töltötte. 1972-től autószerelőként tevékenykedett az Autószervizben. 1975 és 1976-ban Tejüzemben gépkocsivezetőként dolgozott. 1977-től 2006-ig Kalocsán a MOL–kúton volt kútkezelő. 2006 őszétől személy- és vagyonőr tevékenységet folytat. 1994-től több cikluson keresztül Uszód Község Önkormányzatának képviselője. Munkájával igyekezett és igyekszik a szülőfaluja fejlődését segíteni.

Fotók: Illés György / KALOhírek és Kopasz Sándor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK