2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Legyen az uszódi Holló Mátyás az Év Agrárembere!

Legyen az uszódi Holló Mátyás az Év Agrárembere!
Illés György Cinó  |  2021. 04. 22., 08:17

A szavazatokat az állattenyésztés kategóriában gyűjtő juhtenyésztő munkásságára már portálunk is fölfigyelt, kameránkkal el is kísértük egy tenyészjuh-szépségversenyre. Most egy másik kisfilmmel is bemutatkozik a szavazás oldalán. A számos díjban és elismerésben részesült juhtenyésztő már nemzetközi sikereket és szakmai megbecsülést is magáénak tudhat, és szűkebb pátriája közösségi életének is fontos szereplője.

Az Év Agrárembere kitüntető címért tíz kategóriában folyó versengés dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével zajlik, és a jelöltekre az e célra fönntartott oldalon lehet szavazni. A jelöltek közt van az uszódi Holló Mátyás is, akivel olvasóink már megismerkedhettek egy tenyészállat-szépségverseny kapcsán, ahol Tóth Dani forgatott izgalmas rövidfilmet, amelyet #DOKU című sorozatunkban megjelent cikkünkbe ágyazva láthattak, de itt is újranézhetik:


Az Év Agrárembere címről szóló szavazás internetes oldalának Holló Mátyást bemutató oldalán a szöveges ismertetés mellett most egy újabb videón is bemutatkozik a juhtenyésztő.
A kezdeményezésre fölfigyelt a község vezetése is, az pedig, hogy a szavazást az önkormányzat saját Facebook-oldalán is népszerűsíti, valószínűleg azt jelzi, hogy méltónak tartanák az elismerésre.


A Holló Mátyásról szóló cikkből megtudhatjuk, hogy mindig is az állattenyésztés érdekelte, a családi juhászatban töltött gyermekkora meghatározta jelenlegi életét is..
A kalocsai Dózsa György Mezőgazdasági Technikumban állategészségügyi végzettséget szerzett szakemberként a Guba Sándor emlékversenyen a juhászatukról írt szakdolgozata különdíjban részesült, így felvételt nyert a Kaposvári Egyetemre, ám tanulmányait nem kezdte meg, mert édesapja egészségi állapota miatt választani kellett a tanulás és a gazdaság megtartása között. Ma is azt tartja, jó döntés volt az utóbbit választani.

Nős, három gyermek édesapja. Családja mindenben támogatja. Lánya agrármérnöknek tanul. 2001-től több fajta juhtörzstenyésztője, köztük a magyar merinóé, amelynek – Magyarországon egyedülállóan – mind a hét még létező vérvonalát tenyészti. Összesen közel ezer nyilvántartásban szereplő juha és szaporulata van. 2004-től a kiállítások állandó és sikeres résztvevője. 2013-ban az „Év juhtenyésztője”, 2017-ben az OMÉK nagydíjasa. 2020-ban Európa egyik legnagyobb kiállítására, a párizsi Salon International del’ Agriculture show-ra bírálónak hívták meg.
A Juh Szakmaközi Szervezet alapító elnökségi tagja, valamint a termelési munkacsoport vezetője. A NAK országos küldötte, gyepgazdálkodási munkacsoportjának tagja és a megyei juhtenyésztési alosztály vezetője, az MJKSZ (Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség) elnökségi tagja.

A szakmai érdemek mellett a társadalmi szerepvállalásáról is írnak:
Hithű reformátusként az Egyházközség presbitere és pénztárosa. Az Uszód KSE elnöke és támogatója. Gyermekalapítványok rendszeres támogatója. Mindemellett a település rendezvényeit is aktívan segíti anyagilag vagy éppen egy birkapörkölttel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK