2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egy irányban – Forgalmirend-változások a belvárosban

Illés György Cinó  |  2016. 03. 10., 15:03

Egyirányú marad a Szentsarok közlekedése – kivéve a kerékpáros forgalom –, emellett egyirányúvá válik a Batthyány utca, vagyis a Sóhajok hídjának köze, ahova gépjárművel a későbbiekben csak a Szent István király utca felől lehet behajtani. A változások kapcsán dr. Bálint József polgármester más közelgő, nagy horderejű változásokról is szólt a legutóbbi testületi ülésen a belváros közlekedési rendszerét illetően.

A Szentháromság-tér – Asztrik-tér – Kunszt József utca egyirányú forgalmát illetően már sok gyakorlati tapasztalat halmozódott föl, hiszen korábban ideiglenesen már bevezetésre került az egyirányú rendszer, és fél éven át vizsgázott. A tapasztalatokról az érintettek – az ottani intézmények képviselői és a környékbeli lakosság – meghívásával fórumot is tartottak. Az akkor elhangzottak után már nem volt meglepő a döntés, amit portálunk is előre jelzett a fórumról szóló tudósításunk végén. Egyetlen fölszólaló kivételével, igaz, egy több szülőtársa nevében fölszólaló apuka ellenérveivel a nagy többség ugyanis támogatta az új közlekedési rendet. Az egyirányúsítás a kerékpáros forgalmat nem érinti, ők mindkét irányban használhatják az érintett útszakaszokat.

A Batthyány utca is egyirányú lesz

Komolyabb vitát keltett a másik egyirányúsításról szóló döntés.
A Sóhajok hídja utcájának közlekedése a csúcsforgalom idején meglehetősen körülményessé – és balesetveszélyessé vált az utóbbi időben, elsősorban az ott az út tengelyére 45 fokos szögben parkoló autók kerülgetése miatt. Talán már a párhuzamos parkolók kijelölése és fölfestése is, de a parkolás megtiltása biztosan elegendő lenne a bajok orvoslására – ezek az alternatív javaslatok is elhangzottak a Batthyány utca közlekedési rendjének megváltoztatásáról szóló napirend vitát gerjesztő tárgyalása során.


Forrás: KALOhírek

A képviselő testület azonban ezek helyett – kilenc igen három tartózkodás szavazati aránnyal – az utca egyirányúvá tételével vette elejét az itteni nehézkes közlekedési helyzeteknek. A szavazás eredményének ismertetéséhez dr. Bálint József polgármester hozzátette, hogy

EZZEL NEM MONDOTT LE AZ ÖNKORMÁNYZAT ARRÓL A JOGÁRÓL, HOGY EZT A DÖNTÉSÉT SZÜKSÉG ESETÉN FÖLÜLVIZSGÁLJA.

Meglehet ugyanis, hogy ezzel a megoldással újabb problémákat generáltak – a képviselők egy része a városközpont forgalomterhelésének növelésétől tart.

Nem volt széleskörű társadalmi egyeztetés

A napirend tárgyalását bevezető polgármester elmondta, erről nem tartottak fórumot, mert csak két iskolát és egy lelkészi hivatalt érint a változtatás. Ezt elsőként Szabó Balázs kifogásolta, mondván egy ilyen frekventált helyen bevezetett forgalmirend-változás minden közlekedőt érint.

Simon Zoltán úgy vélte, vagy a parkolást kell megszüntetni, vagy egyirányú forgalom bevezetése szükséges, de szerinte a parkoló autók kitiltása nagyon megterhelné a közeli utcák parkolóhely-állományát. Konzultált az érintett oktatási intézmények kollektívájával is, akik támogatták a változtatási igényt. Így ez szerinte egy nagyon ésszerű javaslat.

Török Ferenc ellenben osztotta Szabó Balázs álláspontját, hogy kellett volna döntés-előkészítő fórumot tartani, nemcsak a lakosság, hanem szakmai résztvevők meghívásával is. Fölhívta a figyelmet a rendelkezésnek a belvárost hátrányosan érintő forgalomnövelő hatásaira, és a parkolás máshol történő megoldásával a kétirányú forgalom fönntartása mellett érvelt, fölvetve azt is, hogy a döntéssel a belvárosra irányítják forgalmat. Török emlékeztetett a nemrégiben létesült új parkolókra és a tervezett még újabbakra is, ami reális lehetőségként veti föl a parkolás tiltása melletti kétirányú közlekedés fönntartásának alternatíváját.


Forrás: KALOhírek

„Van egy közlekedésmérnökünk”

A polgármester erre megadta a szót dr. Kiss Csaba jegyzőnek

Annyiban szerencsés a Hivatal, hogy van egy közlekedésmérnökünk, aki ilyenekkel is foglalkozik, részben az ő javaslata is volt ez – mondta a jegyző, de nem részletezte, hogy pontosan milyen forgalomszámlálásokra és egyéb vizsgálatokra, milyen közlekedési elemzésekre és hatástanulmányokra alapult a közlekedésmérnök javaslata, illetve milyen alternatívákat vetett össze milyen módszertannal és eredménnyel. A szakmai, illetve közösségi vita elmaradására sem adott újabb magyarázatot a jegyző, ugyanakkor szintén hivatkozott az érintett intézmények vezetőivel folytatott megbeszélések egybecsengően támogató eredményére.

Filvig Gézát nem elégítette ki a jegyzői magyarázat. Ő két lakossági megkeresésre hivatkozva szintén az átfogó egyeztetéseket hiányolta, és ő is a belváros forgalmának további növekedése, illetve az emiatt növekvő balesetveszély miatt aggódott.
Üdvözölte a Szentsarok közlekedési rendjének megváltoztatását kísérő sokrétű egyeztetéseket, ám sajnálta, hogy emezzel a kérdéssel kapcsolatban ez nem történt meg, és így talán nem is a legjobb megoldást választják.

Örülök, hogy közlekedési szakmérnök is vizsgálta ezt a kérdést, nem tudom, én csak arra akarom fölhívni figyelmet, hogy kellő körültekintéssel át lett-e ez gondolva – mondta Filvig.

Később Bolvári Ferdinánd is csatlakozott a belváros forgalomnövekedése miatt aggódókhoz, és azt indítványozta, ne legyen végleges ez a döntés. Azt is fölvetette, hogy talán jobb volna, ha a másik irányba tennék egyirányúvá az utat.

Vagy-vagy? Is-is?

Dr. Angeli Gabriella üdvözölte a kezdeményezést, és támogatta a javaslatot. Rámutatott: két lehetőség közül kell választani, vagy a parkolást kel megszüntetni, vagy egyirányúvá kell tenni az utcát.

Hozzászólásában Szabó Balázs újra azt hangsúlyozta, akárcsak a tisztázó kérdések során, hogy

EZ A DÖNTÉS NEM KÉT INTÉZMÉNYT ÉRINT, HANEM KALOCSA TELJES LAKOSSÁGÁT

Úgy vélte, párhuzamos parkolók kijelölésével – ezáltal néhány parkoló föláldozásával meg lehetne tartani a kétirányú közlekedést is és az utcában parkolóhelyek is maradhatnak.

Bálint József a vitát azzal zárta, hogy a belváros hosszútávon lezárásra kerül, egy új átkötést alakítanak ki a Kossuth Lajos utca felé, amivel belátható időn belül megoldódnak majd ezek a problémák. Ez nemcsak a közlekedés korrekcióját tekintve, hanem a belváros értékeinek védelme szempontjából is jelentős megoldás lesz. Ez nem hoz azonnali megoldást, de belátható időn belül sor kerül majd arra a változásra is, hiszen a város rendezési tervébe annak jelenleg is folyó fölülvizsgálata során már ezt a változtatási igényt is belefoglalják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés