2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült a Szentháromság tér arculati terve – Először a képviselő-testület, majd a nyilvánosság elé tárják

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 04., 08:33

Az ígéretnek megfelelően még januárban elkészült a Szentháromság tér arculati terve, amely Vörös Márta főépítész nyilatkozata szerint a tér átalakítási koncepciójába illeszkedve, hangsúlyosan annak újraburkolását mutatja be, két ütemre osztva. Az először a város képviselő-testülete, majd a nyilvánosság elé tárt dokumentum áttekintő képet ad a tér leendő arculatáról, és ugyan még a valóságban nem láttuk, vélhetően a szobrok áthelyezését, illetve azok új helyét is bemutatja.

Vörös Márta, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye főépítésze korábban január hónapra ígérte a Szentháromság tér arculati tervének elkészítését, amely időpontot a híradások szerint tartott.


Forrás: Zsiga Ferenc

Mint emlékezetes, a Szentháromság tér megújítása nem építési engedély köteles tevékenység, ám azt a szabályokkal összefüggésben a tulajdonosi jogokat gyakorló városi képviselő-testülete elé kell vinni, és annak végleges formáját önkormányzati határozattal kell jóváhagyni.

Figyelemmel arra, hogy a téren számos közmű kiváltására, illetve újjak építésére volt szükség, az engedélyezési eljárásban, illetve a szükséges hozzájárulások kiadásába az érintett közművek és egyéb hatóságok, például műemlékvédelmi és örökségvédelmi hivatal is érintettek. Ez a procedúra egyeztetésekkel jár, és még ha minden olajozottan működik, az Általános közigazgatási rendtartás szerinti bruttó ügyintézési határidő akkor is 60 nap.

A főépítész szerint

a hamarosan nyilvánosság elé tárt arculati koncepció olyan megoldást tartalmaz, amely megtartja a Szentháromság térnél ma is meglévő utakat,

azaz a jelenlegi állapothoz képest nincs rajta lezárt útszakasz.

Mint emlékezetes, egy sérüléssel járó közlekedési balesetet követően a főszékesegyházba vezető bejárót a Látogató Központnál (volt Főiskola épületénél) meglévő, felfestett gyalogátkelő irányából megszüntették, jelenleg a Hotel Kalocsa előtti járdán, illetve egy ideiglenesen kialakított bejáron lehet eljutni a főszékesegyházhoz, és ugyan ezen az útvonalon vissza.

Vörös Márta szerint az út, - értsd a Kórház, illetve városháza irányába tartó aszfalt út - járhatósága az átépítés ideje alatt is biztosított lesz, ütemezett, szakaszos lezárásokkal, a lehető legkevésbé akadályozva a forgalmat.


Forrás: Zsiga Ferenc

A régen várt arculati terv

legkorábban a képviselő-testület következő ülésén kerülhet a grémium elé

és az eljárás kötelező elemeként ezt követően lesz kifüggesztve, közszemlére téve a városházán.

A várhatóan nagy érdeklődésre tekintettel célszerű lenne jól megközelíthető és látható helyen kifüggeszteni a tervet, hogy az esetleges lakossági észrevételek után az a leghamarabb időpontban kerülhessen ismét a képviselő-testület elé. Ám akkor már remélhetően jóváhagyásra, hogy a tényleges kivitelezést ez az eljárás ne akadályozza. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei