2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Elkészült a Szentháromság tér arculati terve – Először a képviselő-testület, majd a nyilvánosság elé tárják

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 04., 08:33

Az ígéretnek megfelelően még januárban elkészült a Szentháromság tér arculati terve, amely Vörös Márta főépítész nyilatkozata szerint a tér átalakítási koncepciójába illeszkedve, hangsúlyosan annak újraburkolását mutatja be, két ütemre osztva. Az először a város képviselő-testülete, majd a nyilvánosság elé tárt dokumentum áttekintő képet ad a tér leendő arculatáról, és ugyan még a valóságban nem láttuk, vélhetően a szobrok áthelyezését, illetve azok új helyét is bemutatja.

Vörös Márta, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye főépítésze korábban január hónapra ígérte a Szentháromság tér arculati tervének elkészítését, amely időpontot a híradások szerint tartott.


Forrás: Zsiga Ferenc

Mint emlékezetes, a Szentháromság tér megújítása nem építési engedély köteles tevékenység, ám azt a szabályokkal összefüggésben a tulajdonosi jogokat gyakorló városi képviselő-testülete elé kell vinni, és annak végleges formáját önkormányzati határozattal kell jóváhagyni.

Figyelemmel arra, hogy a téren számos közmű kiváltására, illetve újjak építésére volt szükség, az engedélyezési eljárásban, illetve a szükséges hozzájárulások kiadásába az érintett közművek és egyéb hatóságok, például műemlékvédelmi és örökségvédelmi hivatal is érintettek. Ez a procedúra egyeztetésekkel jár, és még ha minden olajozottan működik, az Általános közigazgatási rendtartás szerinti bruttó ügyintézési határidő akkor is 60 nap.

A főépítész szerint

a hamarosan nyilvánosság elé tárt arculati koncepció olyan megoldást tartalmaz, amely megtartja a Szentháromság térnél ma is meglévő utakat,

azaz a jelenlegi állapothoz képest nincs rajta lezárt útszakasz.

Mint emlékezetes, egy sérüléssel járó közlekedési balesetet követően a főszékesegyházba vezető bejárót a Látogató Központnál (volt Főiskola épületénél) meglévő, felfestett gyalogátkelő irányából megszüntették, jelenleg a Hotel Kalocsa előtti járdán, illetve egy ideiglenesen kialakított bejáron lehet eljutni a főszékesegyházhoz, és ugyan ezen az útvonalon vissza.

Vörös Márta szerint az út, - értsd a Kórház, illetve városháza irányába tartó aszfalt út - járhatósága az átépítés ideje alatt is biztosított lesz, ütemezett, szakaszos lezárásokkal, a lehető legkevésbé akadályozva a forgalmat.


Forrás: Zsiga Ferenc

A régen várt arculati terv

legkorábban a képviselő-testület következő ülésén kerülhet a grémium elé

és az eljárás kötelező elemeként ezt követően lesz kifüggesztve, közszemlére téve a városházán.

A várhatóan nagy érdeklődésre tekintettel célszerű lenne jól megközelíthető és látható helyen kifüggeszteni a tervet, hogy az esetleges lakossági észrevételek után az a leghamarabb időpontban kerülhessen ismét a képviselő-testület elé. Ám akkor már remélhetően jóváhagyásra, hogy a tényleges kivitelezést ez az eljárás ne akadályozza. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK