2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Az érsekség szerint a Szentháromság tér rekonstrukciója rendben halad – Valamennyi kritikai észrevételt hárították

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 02., 18:40

Visszahallgatva Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze által október 31-én, szerdán 14 órára összehívott sajtótájékoztató hanganyagát, csak még inkább bizonyossá vált: sajnos mindenről volt szó, csak arról nem, hogy az ügy érdekében elhangzott jó szándékú markáns észrevételekből, javaslatokból a Szentháromság tér rekonstrukcióját végző érsekség bármit is figyelembe venne, vagy legalább elgondolkodna rajta. Ez annak az eddig ötezer, a felvételt portálunk közösségi oldalán megtekintő embernek is szemet szúrt, akik szerint bizalmat ébresztene, ha a konstruktív észrevételek, javaslatok még a munkálatok folytatása előtt okafogyottá válnának.

Hogy a befogadó közeg mennyire vevő az érsekségen felvetett problémák egyesek szerint önfelmentő hárítására, azt legkorábban kora tavasszal meglátjuk. Azért tavasszal, mert a mostani, fórummá szélesedő sajtótájékoztató után korábban aligha van értelme egy az ügyben tartott közmeghallgatásnak.

Mások véleményében osztozva, dr. Bábel Balázs érsek több helyütt szókimondó őszintesége szerintünk sem óvatos taktikázás. Amennyiben igaz, hogy az önkormányzat főépítésze egyetlen alkalommal, az érsekség főépítésze felkérésre sem járt a helyszínen, az az önkormányzat és annak tisztségviselőinek felelősségét tekintve is elgondolkodtató.

Kalocsán egyházi épületben talán még soha nem volt annyira kritikus hangvételű nyilvános esemény, mint amit ma (szerdán) a Szentháromság térrel kapcsolatban tartottak.
bővebben ...

Figyelemmel arra, hogy a sajtótájékoztatóról írt első cikkünket eddig úgy ezren olvasták, viszont a helyszínen készült teljes felvételt több mint ötezren tekintették meg, nagy értelmét nem látjuk, hogy az eseményt részleteiben ismertessük. Természetesen sommázva mind a feltett kérdéseinkre, mások kérdéseire adott válaszokról, reflexiókról beszámolunk.

Azt a pártatlanság érdekében leszögezzük: sem a cikk szerzője, sem a szerkesztőség nem tagja az Összefogás a kalocsai Szentháromság tér megújításáért csoportnak. Ahogy a sajtótájékoztatót összehívók és a többi résztvevő, úgy mi is lokálpatriótának tartjuk magunkat, következésképp, egy oldalon állunk.

Szentháromság tér / Forrás: KALOhírek

Azt azonban nem tagadjuk, megítélésünk szerint is elég beszédes, ami a helyszínen készített, a Facebook-on élőben közvetített felvételen átjön: bárki bármit mondott, azt az érsekség képviselői élből hárították, magyarul, az úgy van jól, ahogy van. Mindennek meg van a maga indoka.

Például annak is, hogy a tér lehangoló látványt nyújtó építési területét, legalább a városközpont irányából miért nem kerítik körbe átláthatatlan hálóval. Továbbá azt, hogy a „gödröt” rendre felveri a gaz, szintén sajátos módon magyarázták. Mint elhangzott: „Tudják, milyen nehéz ma Kalocsán segédmunkást kapni?” Azt a kérdés prózaisága miatt már meg sem kérdeztük: miért van, hogy a mobil WC látszatát keltő valami, talán őrbódé, a főszékesegyház főbejárata és az érseki kastély bejárata között, és nem egy kevésbé látható helyen van?

A Gyarmati-Simigh Dóra által indított Összefogás a kalocsai Szentháromság tér helyreállításáért Facebook csoport kezdeményezése iránt már az országos média is érdeklődik.
bővebben ...

Van úgy az ember, mindenki életében előfordult már, hogy baráti vagy kevésbé baráti észrevételek nemegyszer segítették a már megkezdett munkában. Ilyenkor azt szokás mondani, legalább magunknak: valljuk meg, valami igazsága azért neki is van, lehet, nem árt, ha elgondolkodunk rajta, hasznosítjuk a továbbiakban. Ám ahogy az a felvételen átjön, és arra a sajtótájékoztatót összehívók elutasító megnyilvánulásai utalnak – igaz, ezt így nem kimondva – hasznos, használható észrevétel nem hangzott el az eltelt 1,5 óra alatt.

Forrás: Bálint József / Facebook

Ha csak nem mondták, de gondolták, az már jó, ugyanis többek szerint

A KRITIKÁK MELLETT OLYAN KONSTRUKTÍV ÉSZREVÉTELEK, JAVASLATOK IS MEGFOGALMAZÓDTAK, AMELYEK A KALOCSAI EMBEREK TÖBBSÉGÉT FOGLALKOZTATJÁK

a Szentháromság térrel, annak jövőjével kapcsolatban.

Egyelőre nincs ismert terv, esetleg látványterv, amit egyébiránt kötelező jóváhagyásra a polgármesternek benyújtani.
bővebben ...

A nyolc éve tartó rekonstrukciós munkálatoknak, benne a főszékesegyháznak, az ASTRICEUM múzeumnak, a könyvtár felújításának érsek atya által szinte naplószerűen ismertetett fűzére valóban elismerésre méltó teljesítmény. Ezt a jelen lévők közül többen elmondták. Még akkor is, ha a visszaemlékezések szerint az előre beharangozott határidőket nem sikerült tartani. Ezen egy ilyen helyszín esetében nem is csodálkozott senki, legfeljebb türelmetlen volt. Nem kis feladatot jelentett a főszékesegyház felújítása, amely dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szerint így lett „Magyarország legszebb barokk temploma.” Az első érsek, Asztrik porhüvelyének azonosítása is sikertörténet, és még sorolhatnánk. Ám az Összefogás a kalocsai Szentháromság tér megújításáért csoport felszólaló tagjai szerint

MINDEZ CSAK TOMPÍTJA AZ ÉRZÉST, HOGY KALOCSA FŐTERE NYOLC ÉV ÓTA ÉPÍTÉSI TERÜLET.

A tér burkolatának egy részét is legalább két éve felszedték, az egész egy nagy, elhagyott, elhanyagolt munkagödörre hasonlít, amit időről időre felver a gaz.

Azt többen megfogalmazták, hogy az indokok között szereplő régészeti feltárások, engedélyek beszerzése, az új vonalas közművek lefektetése legalább részben méltányolható, de a mozgalom elindítói és szimpatizánsai számára nem elég nyomós ok. Azért nem, mert nincs kellő információ, ennyi idő után sincsenek világos, látható célok, tervek, határidők, csak találgatások.

Ahogy egyikük fogalmazott: talán azt sem a Facebook szerveződést követően kellett volna nagy hirtelen nyilvánosságra hozni, hogy a folytatást egy balesetből történő felépülés akadályozza. Ezt ha mondják, még az emberek megértő szimpátiájával is találkozik. Az viszont baj, ha egy ekkora beruházás egy emberen múlik. Ha ezekről a problémáktól kendőzetlenül beszélnek, talán nem tartanánk ott, hogy a közvélemény megmozdul. És erre nem magyarázat az, hogy az ilyen állapot egy nagyobb városban talán nem lenne téma. Ott is az, elég, ha a fővárosi városligeti tüntetésekre, botrányokra gondolunk – mondta a sajtótájékoztatót követően a csoport egyik tagja.

Érsek atya megnevezte a Szentháromság tér rekonstrukciója befejezésének végső dátumát.
bővebben ...

Ám ahogy a fórumon elhangzottakból kiviláglott: az érsekség képviselői szerint mindez a közvélemény tájékoztatása szempontjából is megfelelő volt, hiszen az eredményekről, jövőbeni elképzelésekről beszámoltak a sajtónak.

- Dicséretes, de ha a problémákról is szó esik, nem csak a „győzelmi jelentéseket” halljuk, a megvalósítás módjába is bevonják a nyilvánosságot, talán nem itt tartunk. Szerintem nem túlzás, ebből a helyzetből, az elszenvedett bizalomvesztés miatt, már nehezebb kilábalni – nyilatkozta portálunknak a csoport egy másik tagja.

Sajnos a sajtótájékoztatón azoknak a kérdéseknek egy része elsikkadt, amelyek azt firtatták: mi van azokkal a más településeken az érsekség által megkezdett építési munkákkal, amelyekkel nevüket vállaló emberek szintén előhozakodnak a közösségi médiában. Azért az újteleki templommal kapcsolatban feltett kérdésre született válasz: még nincs kész teljesen, de a templomban már miséznek, és majd a többi megkezdett munka is elkészül. Minden nem megy egyszerre, anyagi korlátok is vannak.

Forrás: Bálint József / Facebook

Amikor dr. Bálint József szót kért, mindenki valamilyen konkrét hozzászólásra, bejelentésre számított. Például, hogy válaszol Vörös Márta azon kijelentésére, hogy az önkormányzat főépítészét ugyan felkérte, de nem járt a Szentháromság téri munkák helyszínén, hogy ott tájékozódjon. Ám a polgármester először a Facebook visszásságaival és azzal a személyét érintő ottani bejegyzéssel foglalkozott, amely miatt feljelentést tett a rendőrségen, de az nem vezetett eredményre. Erre a jelen lévő, nem névtelenségbe burkolódzó, hanem a Szentháromság tér megújítása, mint közügy érdekében szerveződött Facebook csoport tagjai felhorkantak.

Meg is kérték a polgármestert, térjen vissza a témához. Ám a polgármester ezt követően sem reagált Vörös Márta főépítész azon kijelentésére, hogy az önkormányzat főépítésze miért nem járt a helyszínen, illetve nem beszélt arról, ha már kíváncsiak voltak, miért nem vették a fáradtságot, és ballagtak át tájékozódni az utca egyik végéből a másikba.

Forrás: Bálint József / Facebook

Ezzel összefüggésben azt megerősíthetjük, hogy az ilyen megkereséseknek a főegyházmegye főépítésze készséggel eleget tett. Portálunkra is rá szánt egy fél napot, hogy a készülő cikkhez mindent megmutasson és elmagyarázzon. A polgármester reagálásának elmaradása a jelen lévőkben némiképp azt erősítette: az önkormányzatnak is lehet felelőssége abban, ha nincs képben és nincs kellő információja, és hogy az ügyben egy levelezés nyilvánosságra hozásával tájékoztat. Bolvári Ferdinánd, a belvárosi választási körzet jelen lévő képviselője viszont az érsekséget kapacitálta arra, hogy a nagyobb bizalom érdekében, a lakosság irányába fokozza az információáramlást.

A sajtótájékoztatóról szerkesztőségünkbe tartva mintha az egyik résztvevő analizálta volna legjobban a szerinte „sértődöttségből is fakadó” érsekségi megnyilvánulásokat. Rosszul eshet, hogy ugyan egy jó cél érdekében, meggyőződéssel dolgoznak, mégis számon kérik rajtuk, hogy mit és hogyan csinálnak.

Forrás: Bálint József / Facebook

Ahogy elhangzott: amióta a Szentháromság tér ügyében a Facebook mozgalom elindult, a petíció megfogalmazódott, egyre több a szimpatizáns, az érsekségen talán

AZZAL SZEMBESÜLNEK, HOGY A MINDANNYIUNK ÖRÖKSÉGÉVEL, TÜRELMÉVEL KAPCSOLATOS ÉSZREVÉTELEKET, KRITIKÁKAT NEM KÉPESEK AZ IRÁNYÍTÁSUK ÉS BEFOLYÁSUK ALATT TARTANI.

Ha így van, ha nincs, a rendhagyó sajtótájékoztató arra mindenképpen alkalmas volt, hogy még a szkeptikusok is bizakodhatnak: ha nehézségek árán is, még nem belátható időn belül, de legalább a főszékesegyház főbejárata körüli részen megvalósul a tér megújítsa, amelyhez a referenciát a nagytemplom színvonalas rekonstrukciója adja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK