2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kemény kérdések a rendhagyó érseki sajtótájékoztatón – A Facebook csoport tagjai „a város élő lelkiismeretét” képviselték

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 31., 21:51

Régen volt már Kalocsán, egyházi épületben talán még soha, annyira kritikus hangvételű sajtótájékoztató, amelyet Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze dr. Bábel Balázs érsek megbízásából hívott össze október 31-én, szerdán 14 órára az érseki kastély fogadótermébe. A sajtótájékoztatók szokásos forgatókönyve annyiban borult, hogy ugyan meghívót nem kaptak, de a nyilvános eseményen az Összefogás a kalocsai Szentháromság tér helyreállításáért Facebook csoport petíciót megfogalmazó és a témában közmeghallgatást kezdeményező tagjainak egy része is jelen volt. A sajtótájékoztatón még inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a Szentháromság tér rekonstrukciós munkálatainak, a megvalósítás elhúzódásának megítélése jelentősen különbözik a beruházást megvalósító érsekség, a lakosság egy része és a spontán szerveződött, immár több száz tagot számláló csoport tagjai között. Az elhangzottak alapján kétség nem fér ahhoz, hogy mindkét oldalon jó szándékú lokálpatrióták vannak, de hogy az álláspontok mennyire közeledtek a fórum következtében, sikerül-e az elveszett bizalmat visszaállítani, az egyelőre megjósolhatatlan.

Portálunk a Facebook-on az első perctől az utolsóig a helyszínről élőben közvetítette a sajtótájékoztatón elhangzottakat. Ennek köszönhetően az érseki kastélyban folyó diskurzusba, részben bejegyzések formájában, már menet közben több mint százan bekapcsolódtak.

A sajtótájékoztató résztvevőit, köztük dr. Bálint József polgármestert, Bolvári Ferdinándot, a körzet önkormányzati képviselőjét dr. Bábel Balázs köszöntötte. Az érsek bevezetőjében utalt arra, hogy a sajtótájékoztató oka a tér felújítási munkálatainak a Facebook-on is gerjesztett negatív megítélése, az építkezést irányító, közel három hónapja munka közben megsérült Vörös Márta főépítész asszony tevékenységét övező intrika.

Az érsek felelevenítette, miként került sor a bizalmát töretlenül élvező, korábban egyházi épületek felújításával is foglalkozó főépítész asszony kinevezésére, majd időrendbe szedte azokat a nyolc év óta tartó erőfeszítéseket, melyek nyomán megújult a főszékesegyház, létrejött az ASTRICEUM múzeum, felújították az érseki könyvtárat. Ezekről a szinte már mindenki által ismert tényekről folyamatosan, összegszerűségében is tudósítottunk, így kíváncsian vártuk, érsek atya mit mond majd az egész rekonstrukciós csomag legkényesebb részéről, a közfigyelem, a kritikák, intrikák középpontjában álló Szentháromság téren uralkodó állapotokról.

A Gyarmati-Simigh Dóra által indított Összefogás a kalocsai Szentháromság tér helyreállításáért Facebook csoport kezdeményezése iránt már az országos média is érdeklődik.
bővebben ...

Röviden összefoglalva: érsek atya arra helyezte a hangsúlyt, hogy lokálpatriótának tartja magát és a megvalósítást irányító Vörös Mártát, akit a legjobb szándék vezet. Az érsekség szeretné a legjobban, hogy a tér mielőbb elkészüljön. Ami most van, az szükséges rossz. Nem lehet mit tenni, mert egy ilyen ezeréves múltú, örökségvédelem alatt álló területen fokozott szabályok érvényesek. Ennek részeként megkerülhetetlenek a jelenleg is tartó, de később újabb területeket érintő régészeti feltárások. Az érsekség eddig saját forrásból 250 millió forintot költött a közművekre, hogy azok még a végleges térburkolat elhelyezése előtt a helyükre kerüljenek. Egyébiránt máshol sem tudták, tudják megoldani a hasonló léptékű, történelmi környezetben megvalósuló rekonstrukciós munkálatokat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az érsek a továbbiak ismertetésére Vörös Mártát kérte fel. A főépítész asszony is azzal kezdte, hogy a város lakosságának egy része kritikusan áll a szükségszerű helyzethez és állapotokhoz. Maga is tapasztalja, hogy két táborra oszlott a közvélemény. Vörös Márta szerint ugyan a balesete kétségkívül hátráltatta a téren folyó munkálatokat, de közben folytak az egyeztetések a szakhatóságokkal, az Orosz Nagykövetséggel a szovjet katonai sírok áthelyezéséről. Ehhez a jó hozzáállás ellenére a mai napig nem kaptak hozzájárulást. Az érsekség nincs is abban a helyzetben, hogy az államközi egyezményen alapuló végső döntést felgyorsítsa, így a tér azon részének a végleges leburkolása különösen bizonytalan.

Mint elhangzott: a téren folyó munkálatok ellenére, a kialakított útvonalakon biztosították, hogy két év alatt 70 ezer turista látogassa meg a főszékesegyházat, a múzeumot és a könyvtárat. Ilyen számú turista korábban soha nem kereste fel ezeket az idegenforgalmi attrakciókat.

Egyelőre nincs ismert terv, esetleg látványterv, amit egyébiránt kötelező jóváhagyásra a polgármesternek benyújtani.
bővebben ...

Vörös Márta azzal fejezte be mondanivalóját: azt érzékeli, hogy a város lakossága egy részével „állandó a feszültség”, holott nála jobban talán senki nem akarja, hogy a teljes erőbedobással végzett munkája a tér esetében is sikeres legyen. A szakhatóságok pecsétje nélkül nem fognak a főszékesegyház előtti terület burkolásához. Ám amíg azok megérkeznek, az is több hónap, így az előtt szilárd térburkolatot senki ne várjon. A későbbi kérdésekre adott főépítészi válasz a tér rekonstrukciója befejezési határidejét illetően egyértelmű volt:

a végső átadási határidőt lehetetlen megmondani, így erre nem vállalkozom, mert nem tudom. A sajtótájékoztató ekkor érkezett el oda, hogy a média képviselői közül először hírportálunk tehette fel kérdéseit.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint munkatársunk megfogalmazta: az érzelmi attitűdök megítélésétől eltekintve tény, hogy a Szentháromság térrel kapcsolatban erős lakossági indulatok munkálkodnak. Ennek egyik oka, hogy kommunikációs oldalról a város közönségét sokkal jobban be kellett volna vonni, tájékoztatni az éppen aktuális, vagy leendő munkákról. Mi több, Kalocsa Város Önkormányzata főépítészét is, hiszen a polgármester érseknek írt levele arról tesz tanúbizonyságot: még a város főépítésze sincs tisztában a térrel kapcsolatos alapvető tudnivalóktól.

A bizalomvesztés a lakossága részéről kézzel tapintható.

Így az látszik, hogy a legjobb szándék ellenére is rosszul kezelik a problémát, hiszen nincs bevonva a nagyobb nyilvánosság, a város lakossága. E helyett találgatások vannak, és ha nincsenek tények, és az önkormányzat sem rendelkezik elegendő információval, bármennyire is jó szándékú a folyamat, az egészet félre viszi.

Érsek atya megnevezte a Szentháromság tér rekonstrukciója befejezésének végső dátumát.
bővebben ...

Az érsekség kommunikációs szempontból mindig az események után eszmél fel, már arra reagál, amit a közvélemény boncolgat. Ahelyett, hogy előre menne és korrekten tájékoztatná a város lakosságát az elkövetkezendő feladatokról. Úgy látszik, mintha Vörös Márta vállán túl nagy teher lenne; múzeum igazgató, főépítész, de Kecskeméttől, Jánoshalmán, Kalocsán át egészen Bajáig mindenhol negatív vélemények vannak a főegyházmegye építészeti megvalósításaival kapcsolatban.

Világosan látszik, hogy

ezt a bizalomvesztést valahogyan kezelni kell, mert e nélkül nem megy, hogy normális párbeszéd alakuljon ki az érsekség és a nagyközönség között.

Ide tartozik sajnos, hogy a Szentháromság tér problémája, annak kezelése már túlmutat Vörös Márta főépítész személyén. Ott tartunk, hogy az egész érsekségre és a főegyházmegyére rossz árnyékot vet a tér jelenlegi állapota, amit sokan rossz néven vesznek.

A kérdésekre adott válaszokra, a sajtótájékoztató további részleteire visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-08-09 07:48:00
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés