2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kemény kérdések a rendhagyó érseki sajtótájékoztatón – A Facebook csoport tagjai „a város élő lelkiismeretét” képviselték

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 31., 21:51

Régen volt már Kalocsán, egyházi épületben talán még soha, annyira kritikus hangvételű sajtótájékoztató, amelyet Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze dr. Bábel Balázs érsek megbízásából hívott össze október 31-én, szerdán 14 órára az érseki kastély fogadótermébe. A sajtótájékoztatók szokásos forgatókönyve annyiban borult, hogy ugyan meghívót nem kaptak, de a nyilvános eseményen az Összefogás a kalocsai Szentháromság tér helyreállításáért Facebook csoport petíciót megfogalmazó és a témában közmeghallgatást kezdeményező tagjainak egy része is jelen volt. A sajtótájékoztatón még inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a Szentháromság tér rekonstrukciós munkálatainak, a megvalósítás elhúzódásának megítélése jelentősen különbözik a beruházást megvalósító érsekség, a lakosság egy része és a spontán szerveződött, immár több száz tagot számláló csoport tagjai között. Az elhangzottak alapján kétség nem fér ahhoz, hogy mindkét oldalon jó szándékú lokálpatrióták vannak, de hogy az álláspontok mennyire közeledtek a fórum következtében, sikerül-e az elveszett bizalmat visszaállítani, az egyelőre megjósolhatatlan.

Portálunk a Facebook-on az első perctől az utolsóig a helyszínről élőben közvetítette a sajtótájékoztatón elhangzottakat. Ennek köszönhetően az érseki kastélyban folyó diskurzusba, részben bejegyzések formájában, már menet közben több mint százan bekapcsolódtak.

A sajtótájékoztató résztvevőit, köztük dr. Bálint József polgármestert, Bolvári Ferdinándot, a körzet önkormányzati képviselőjét dr. Bábel Balázs köszöntötte. Az érsek bevezetőjében utalt arra, hogy a sajtótájékoztató oka a tér felújítási munkálatainak a Facebook-on is gerjesztett negatív megítélése, az építkezést irányító, közel három hónapja munka közben megsérült Vörös Márta főépítész asszony tevékenységét övező intrika.

Az érsek felelevenítette, miként került sor a bizalmát töretlenül élvező, korábban egyházi épületek felújításával is foglalkozó főépítész asszony kinevezésére, majd időrendbe szedte azokat a nyolc év óta tartó erőfeszítéseket, melyek nyomán megújult a főszékesegyház, létrejött az ASTRICEUM múzeum, felújították az érseki könyvtárat. Ezekről a szinte már mindenki által ismert tényekről folyamatosan, összegszerűségében is tudósítottunk, így kíváncsian vártuk, érsek atya mit mond majd az egész rekonstrukciós csomag legkényesebb részéről, a közfigyelem, a kritikák, intrikák középpontjában álló Szentháromság téren uralkodó állapotokról.

A Gyarmati-Simigh Dóra által indított Összefogás a kalocsai Szentháromság tér helyreállításáért Facebook csoport kezdeményezése iránt már az országos média is érdeklődik.
bővebben ...

Röviden összefoglalva: érsek atya arra helyezte a hangsúlyt, hogy lokálpatriótának tartja magát és a megvalósítást irányító Vörös Mártát, akit a legjobb szándék vezet. Az érsekség szeretné a legjobban, hogy a tér mielőbb elkészüljön. Ami most van, az szükséges rossz. Nem lehet mit tenni, mert egy ilyen ezeréves múltú, örökségvédelem alatt álló területen fokozott szabályok érvényesek. Ennek részeként megkerülhetetlenek a jelenleg is tartó, de később újabb területeket érintő régészeti feltárások. Az érsekség eddig saját forrásból 250 millió forintot költött a közművekre, hogy azok még a végleges térburkolat elhelyezése előtt a helyükre kerüljenek. Egyébiránt máshol sem tudták, tudják megoldani a hasonló léptékű, történelmi környezetben megvalósuló rekonstrukciós munkálatokat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az érsek a továbbiak ismertetésére Vörös Mártát kérte fel. A főépítész asszony is azzal kezdte, hogy a város lakosságának egy része kritikusan áll a szükségszerű helyzethez és állapotokhoz. Maga is tapasztalja, hogy két táborra oszlott a közvélemény. Vörös Márta szerint ugyan a balesete kétségkívül hátráltatta a téren folyó munkálatokat, de közben folytak az egyeztetések a szakhatóságokkal, az Orosz Nagykövetséggel a szovjet katonai sírok áthelyezéséről. Ehhez a jó hozzáállás ellenére a mai napig nem kaptak hozzájárulást. Az érsekség nincs is abban a helyzetben, hogy az államközi egyezményen alapuló végső döntést felgyorsítsa, így a tér azon részének a végleges leburkolása különösen bizonytalan.

Mint elhangzott: a téren folyó munkálatok ellenére, a kialakított útvonalakon biztosították, hogy két év alatt 70 ezer turista látogassa meg a főszékesegyházat, a múzeumot és a könyvtárat. Ilyen számú turista korábban soha nem kereste fel ezeket az idegenforgalmi attrakciókat.

Egyelőre nincs ismert terv, esetleg látványterv, amit egyébiránt kötelező jóváhagyásra a polgármesternek benyújtani.
bővebben ...

Vörös Márta azzal fejezte be mondanivalóját: azt érzékeli, hogy a város lakossága egy részével „állandó a feszültség”, holott nála jobban talán senki nem akarja, hogy a teljes erőbedobással végzett munkája a tér esetében is sikeres legyen. A szakhatóságok pecsétje nélkül nem fognak a főszékesegyház előtti terület burkolásához. Ám amíg azok megérkeznek, az is több hónap, így az előtt szilárd térburkolatot senki ne várjon. A későbbi kérdésekre adott főépítészi válasz a tér rekonstrukciója befejezési határidejét illetően egyértelmű volt:

a végső átadási határidőt lehetetlen megmondani, így erre nem vállalkozom, mert nem tudom. A sajtótájékoztató ekkor érkezett el oda, hogy a média képviselői közül először hírportálunk tehette fel kérdéseit.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint munkatársunk megfogalmazta: az érzelmi attitűdök megítélésétől eltekintve tény, hogy a Szentháromság térrel kapcsolatban erős lakossági indulatok munkálkodnak. Ennek egyik oka, hogy kommunikációs oldalról a város közönségét sokkal jobban be kellett volna vonni, tájékoztatni az éppen aktuális, vagy leendő munkákról. Mi több, Kalocsa Város Önkormányzata főépítészét is, hiszen a polgármester érseknek írt levele arról tesz tanúbizonyságot: még a város főépítésze sincs tisztában a térrel kapcsolatos alapvető tudnivalóktól.

A bizalomvesztés a lakossága részéről kézzel tapintható.

Így az látszik, hogy a legjobb szándék ellenére is rosszul kezelik a problémát, hiszen nincs bevonva a nagyobb nyilvánosság, a város lakossága. E helyett találgatások vannak, és ha nincsenek tények, és az önkormányzat sem rendelkezik elegendő információval, bármennyire is jó szándékú a folyamat, az egészet félre viszi.

Érsek atya megnevezte a Szentháromság tér rekonstrukciója befejezésének végső dátumát.
bővebben ...

Az érsekség kommunikációs szempontból mindig az események után eszmél fel, már arra reagál, amit a közvélemény boncolgat. Ahelyett, hogy előre menne és korrekten tájékoztatná a város lakosságát az elkövetkezendő feladatokról. Úgy látszik, mintha Vörös Márta vállán túl nagy teher lenne; múzeum igazgató, főépítész, de Kecskeméttől, Jánoshalmán, Kalocsán át egészen Bajáig mindenhol negatív vélemények vannak a főegyházmegye építészeti megvalósításaival kapcsolatban.

Világosan látszik, hogy

ezt a bizalomvesztést valahogyan kezelni kell, mert e nélkül nem megy, hogy normális párbeszéd alakuljon ki az érsekség és a nagyközönség között.

Ide tartozik sajnos, hogy a Szentháromság tér problémája, annak kezelése már túlmutat Vörös Márta főépítész személyén. Ott tartunk, hogy az egész érsekségre és a főegyházmegyére rossz árnyékot vet a tér jelenlegi állapota, amit sokan rossz néven vesznek.

A kérdésekre adott válaszokra, a sajtótájékoztató további részleteire visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK