2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Négyszáz plusz hatvan millióra pályázunk – Ma délután rendkívüli ülésen döntött a testület

Illés György Cinó  |  2017. 03. 07., 21:31

Az EFOP 4.1.9-16 pályázati kódszámú, „A levéltári és múzeumi intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” nevű pályázaton 60 milliós forrást céloz meg mai döntésével a kalocsai önkormányzat az egykori zsinagóga épületének fejlesztésére. Vinczellér Imre állandó kiállítása mellett a város más értékes képgyűjteményei is bemutatásra kerülhetnek, emellett egy nagy foglalkoztató tér is létre jöhet a pályázat sikerével. Az EFOP 1.5.3-16 pályázati kódszámú, „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című pályázaton nyolc településsel közösen, konzorciumban pályázhat Kalocsa, ennek a konzorciumnak a megalakításához, a konzorciumvezetői szerep vállalásához és a pályázat beadásához is – akárcsak a zsinagógai fejlesztéshez – 12 igen szavazattal járult hozzá a testület. Ez utóbbi pályázat sikere esetén 400 millió forintból gazdálkodhat a nyolc környékbeli település, ebből mintegy 298 millió jutna Kalocsára. A két pályázat beadásáról döntött ma (kedd) délután kettőkor kezdődött, rendkívüli ülésén a kalocsai önkormányzati testület.

A 2013-ban fölújított épületre akkor nyert forrás nem bizonyult elegendőnek az eredeti fejlesztési terv által tartalmazott lift beépítésére, így – az akadálymentesítés megoldatlansága miatt – az épület hasznosítására nem került sor. A mostani, legjobb esetben akár 100%-os intenzitású pályázati támogatás segítségével e hiányosságok pótolhatóak volnának, és megkezdődhetne az épület programokkal való feltöltése.

A tervezett beruházás során a lift beépítése mellet a felső szinten pengefalak, megfelelő világítás, illetve a közönség elé tárt műtárgyak állagmegóvását szolgáló árnyékolás kialakításával kiállítótér jönne étre, míg a földszint helyiségek összenyitásával egy akár nagyobb gyermekcsoport befogadására is alkalmas foglalkoztató tér alakulna ki.
Az épület a Viski Károly Múzeum fennhatósága alatt működne.

A fejlesztés keretében modern, interaktív tájékozódást lehetővé tevő rendszerek telepítését és tartalommal föltöltését is tervezik, így a kiállított alkotásokról, tárgyakról QR-kóddal, illetve más mobil applikációk segítségévek is lehetne ismereteket szerezni. Emellett szenzorhálóra épülő játékmező és mobil játékok segítségével együttműködést igénylő csapat- és csoportjátékok megtartására is alkalmas rendezvénytér jönne létre.

Az igényelt 60 millióból 51,9 millió az épület fejlesztésére, illetve IKT eszközök – információs és kommunikációs technológiák – beszerzésére, 8,1 millió a tervezésre és egyéb, járulékos költségekre fordítódna.

Nyolcan, négyszázmillióért

A kistérségi szemléletű humán szolgáltatásfejlesztést célzó pályázat benyújtásához szükséges előkészületek megkezdését február 22-én határozta el a testület. Most a pályázat benyújtásáról, illetve a pályázó konzorcium megalakításáról hoztak határozatot a képviselők.

A konzorcium tagjai a vezető szerepet vállaló Kalocsa mellett – a tervezett forrásfölhasználás mértéke szerint, csökkenő sorrendben: Szakmár, Uszód, Géderlak, Dunaszentbenedek, Öregcsertő, Ordas, Újtelek.

A támogatás 100%-os intenzitású lehet, kedvező elbírálás esetén az összesen forrásból kisebb részt infrastrukturális beruházások és eszközbeszerzésre szolgálhat, míg a rendelkezésre álló összegek nagyobb részét rendezvények szervezésére, illetve a hátrányos helyzetű célcsoportok számára végzett szolgáltatások fejlesztésére fordíthatnák az érintett települések. Köztük a legkisebb igénnyel jelentkező Újtelek mintegy 6,5 milliót, a – 297,9 milliós kerethez jutó Kalocsa után – legnagyobb forrást remélő Szakmár 22 milliót nyerhet a pályázat keretében, annak sikere esetén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés