2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Négyszáz plusz hatvan millióra pályázunk – Ma délután rendkívüli ülésen döntött a testület

Illés György Cinó  |  2017. 03. 07., 21:31

Az EFOP 4.1.9-16 pályázati kódszámú, „A levéltári és múzeumi intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” nevű pályázaton 60 milliós forrást céloz meg mai döntésével a kalocsai önkormányzat az egykori zsinagóga épületének fejlesztésére. Vinczellér Imre állandó kiállítása mellett a város más értékes képgyűjteményei is bemutatásra kerülhetnek, emellett egy nagy foglalkoztató tér is létre jöhet a pályázat sikerével. Az EFOP 1.5.3-16 pályázati kódszámú, „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című pályázaton nyolc településsel közösen, konzorciumban pályázhat Kalocsa, ennek a konzorciumnak a megalakításához, a konzorciumvezetői szerep vállalásához és a pályázat beadásához is – akárcsak a zsinagógai fejlesztéshez – 12 igen szavazattal járult hozzá a testület. Ez utóbbi pályázat sikere esetén 400 millió forintból gazdálkodhat a nyolc környékbeli település, ebből mintegy 298 millió jutna Kalocsára. A két pályázat beadásáról döntött ma (kedd) délután kettőkor kezdődött, rendkívüli ülésén a kalocsai önkormányzati testület.

A 2013-ban fölújított épületre akkor nyert forrás nem bizonyult elegendőnek az eredeti fejlesztési terv által tartalmazott lift beépítésére, így – az akadálymentesítés megoldatlansága miatt – az épület hasznosítására nem került sor. A mostani, legjobb esetben akár 100%-os intenzitású pályázati támogatás segítségével e hiányosságok pótolhatóak volnának, és megkezdődhetne az épület programokkal való feltöltése.

A tervezett beruházás során a lift beépítése mellet a felső szinten pengefalak, megfelelő világítás, illetve a közönség elé tárt műtárgyak állagmegóvását szolgáló árnyékolás kialakításával kiállítótér jönne étre, míg a földszint helyiségek összenyitásával egy akár nagyobb gyermekcsoport befogadására is alkalmas foglalkoztató tér alakulna ki.
Az épület a Viski Károly Múzeum fennhatósága alatt működne.

A fejlesztés keretében modern, interaktív tájékozódást lehetővé tevő rendszerek telepítését és tartalommal föltöltését is tervezik, így a kiállított alkotásokról, tárgyakról QR-kóddal, illetve más mobil applikációk segítségévek is lehetne ismereteket szerezni. Emellett szenzorhálóra épülő játékmező és mobil játékok segítségével együttműködést igénylő csapat- és csoportjátékok megtartására is alkalmas rendezvénytér jönne létre.

Az igényelt 60 millióból 51,9 millió az épület fejlesztésére, illetve IKT eszközök – információs és kommunikációs technológiák – beszerzésére, 8,1 millió a tervezésre és egyéb, járulékos költségekre fordítódna.

Nyolcan, négyszázmillióért

A kistérségi szemléletű humán szolgáltatásfejlesztést célzó pályázat benyújtásához szükséges előkészületek megkezdését február 22-én határozta el a testület. Most a pályázat benyújtásáról, illetve a pályázó konzorcium megalakításáról hoztak határozatot a képviselők.

A konzorcium tagjai a vezető szerepet vállaló Kalocsa mellett – a tervezett forrásfölhasználás mértéke szerint, csökkenő sorrendben: Szakmár, Uszód, Géderlak, Dunaszentbenedek, Öregcsertő, Ordas, Újtelek.

A támogatás 100%-os intenzitású lehet, kedvező elbírálás esetén az összesen forrásból kisebb részt infrastrukturális beruházások és eszközbeszerzésre szolgálhat, míg a rendelkezésre álló összegek nagyobb részét rendezvények szervezésére, illetve a hátrányos helyzetű célcsoportok számára végzett szolgáltatások fejlesztésére fordíthatnák az érintett települések. Köztük a legkisebb igénnyel jelentkező Újtelek mintegy 6,5 milliót, a – 297,9 milliós kerethez jutó Kalocsa után – legnagyobb forrást remélő Szakmár 22 milliót nyerhet a pályázat keretében, annak sikere esetén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK