2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ugye, kíváncsi, mire költ 400 milliót nyolc település?

Illés György Cinó  |  2017. 11. 17., 14:08

A kiskunhalasi tapasztalatok alapján Szűcs Csaba, az ottani alpolgármester ösztönözte Kalocsa részvételét az EFOP humánerőforrás-fejlesztést célzó pályázatán, amelyet településközi konzorciumok számára írtak ki. Kalocsa mellé hét környező település társult, pályázatunk a megyében elsőként kapott zöld utat. A lehetőségről az ötletgazda mellett Bolvári Ferdinánd képviselő, valamint Rumi László, a Szociális Központ vezetője, projektmenedzser adott tájékoztatást e hónap első csütörtökén a kalocsai Városháza kis házasságkötő termében. A cél a lemaradó rétegek – nem csak cigányok – felzárkóztatása, lehetőségeik kibontakoztatása, be- illetve visszavezetésük a munka világába képzések és oktatás révén, személyes mentorálással, korrepetálással, az elesettebb rétegek általános egészségi állapotának javítása szűrések és egészségprogramok révén, és a közösségi érzés erősítése kulturális rendezvények segítségével.

Korábban már bejelentették a 2 forint híján 400 milliós pályázati forrás elnyerését, akkor dr. Bálint József polgármester több más elnyert pályázati támogatás ügyével együtt ismertette a sikert, e célra hívott össze sajtótájékoztatót. Az akkor ismertetett, az anyák helyzetének javítását célzó kétszázmilliós projektről, a Kalocsa TV napi híradójának folytatását lehetővé tevő pályázati sikerről is beszámoltunk, ahogy a most részletesen ismertetett, négyszázmilliós, humánerőforrás-fejlesztést, jelesül a felzárkóztatást szolgáló programról is beszámoltunk.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester ezúttal is maga köszöntötte a sajtótájékoztatón megjelent médiumok képviselőit, megköszönte a program előkészítőinek munkáját, valamint a Kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak és annak elnökének, Sztojka Istvánnak a közreműködését. A polgármestert más fontos közfeladata ekkor elszólította, ezért átadta a szólt az eddig a pályázati forrás elnyerésén, mostantól pedig a program sikeréért dolgozó stáb vezetőinek, Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselőnek, a kulturális, oktatási és szociális bizottság (KOSZB) elnökének, Szűcs Csaba kiskunhalasi alpolgármesternek és Rumi László projektmenedzsernek, a Szociális Központ vezetőjének.

A mostani alkalom apropója volt, hogy aznap a délelőtt folyamán egyeztettek az aktuális feladatokról a kalocsai Városházán a konzorciumban részt vevő települések polgármesterei, de az alkalom lehetőséget adott arra is, hogy a pályázat sikerén munkálkodó vezetők bemutatkozzanak a nyilvánosság előtt – különösen a városunkban kevésbé ismert Szűcs Csaba, a kalocsai III. Roma Kultúra Napja idei ünnepi szónoka – és ismertessék, miként hasznosul az elnyert összeg, és milyen hozadéka várható mindennek a társadalom egésze számára.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

AZ ÖSSZESEN 400 MILLIÓS FORRÁST KALOCSA HÉT TOVÁBBI TELEPÜLÉSSEL KARÖLTVE, DUNASZENTBENEDEK, GÉDERLAK, ORDAS, ÖREGCSERTŐ, SZAKMÁR, ÚJTELEK ÉS USZÓD KONZORCIUMI TÁRSULÁSÁVAL NYERTE EL.

A konzorcium megalakítása és a közös felkészülés egyébként a pályázás feltétele volt - ezzel kapcsolatban Bolvári Ferdinánd azt vélelmezte, hogy

A TÁMOGATÓ MÁSODLAGOS CÉLJA VOLT A KISTÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS ERŐSÍTÉSE, A KONZORCIUMVEZETŐK KÖZPONTI SZEREPÉNEK ÉS A TÉRSÉGÉVEL VALÓ INTERAKCIÓJÁNAK ERŐSÍTÉSE.

E hátsó szándék célt ért, mert a hosszadalmas, a partnerektől sok áldozatot, fáradságos munkát követelő felkészülés végén Bolvári elmondása szerint a résztvevők közt az a közhangulat alakult ki, hogy

ha nyer a pályázat, ha nem, megérte! A térségi együttműködés erősítésére

újraértelmezett formában keltik életre a korábban nagysikerű „Szülőföld akadémia” programsorozatot,

amelyen anno a térség települései mutatkoztak be a kalocsai színházban. Most Kalocsa is lehetőséget kap majd, hogy a város értékeit, kulturális javait megoszthassa a falvak népével, így egy kulturális oda-vissza hatás alakul majd ki a várakozások szerint.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Már majdnem feladták…

A KOSZB elnöke fölidézte az idáig vezető utat is.
Elmondta: március 8-án ünnepélyes keretek között írták alá a konzorciumi megállapodást. A felzárkóztatásra lehetőséget adó pályázatra Szűcs Csaba hívta föl Bolvári és Sztojka István figyelmét. Mint elmondta, először az értetlenség falaiba ütköztek, már-már a lefújás határán állt a pályázat beadása, ám Szűcs Csaba alpolgármester bíztatására csak belefogtak. Ezzel hosszú munka vette kezdetét.

Elkezdtem telefonálgatni, ismerősöket megkeresni, és azt kell, hogy mondjam, olyan emberekkel találkoztam és hallották meg valóban a hívó szót, akiket nem is gondoltam, hogy engem egyszerű mezei képviselőként majd komolyan fognak venni. Azt is meg kell mondanom őszintén, hogy voltak, akik kikosaraztak.” – számolt be a kezdeti sikerekről és kudarcokról a képviselő. Végül hét település mondott igent, hétről-hétre bejártak Kalocsára az egyeztetésekre. A befektetett sok munka meghozta gyümölcsét:

BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ELSŐKÉNT A MI KONZORCIUMUNKAT HIRDETTÉK KI GYŐZTESKÉNT.

Ő is köszönetet mondott Szűcs Csabának, akinek a pályázat sikerében játszott szerepe mellett méltatta a cigányság gondjainak orvoslásáért, egyenjogúságuk gyakorlati megvalósulásáért, társadalmi fölzárkóztatásáért, valamint a cigányság és a többségi társadalom közti párbeszéd és kapcsolatok erősítéséért végzett fáradhatatlan munkáját.
Mint fogalmazott:

Ő ezért mindent megtett, egy olyan ember, akire érdemes felnézni, példakép a roma embereknek, akit érdemes követni! A cigányság felzárkóztatása össztársadalmi érdek

Szűcs Csaba megköszönte, de szerényen túlzónak vélte a méltatást, mondván

Az elmúlt 3 évben nem kaptam ennyi dicsérő szót. Az alpolgármester a továbbiakban elmondta: a hátrányos helyzetűek illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, felnőttek felzárkóztatása össztársadalmi érdek, nem csak a roma társadalomé. A nemzeti közösség előrejutásához ezt a csoportot is fel kell tudnunk zárkóztatni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Luxusnak vélte azon települések döntését, akik kimaradtak ebből a pályázati lehetőségből, hiszen a korábbi, egyébként sikeres pályázatok közt ekkora mértékű forrás elnyerésének nem nyílt lehetőség. Nem csoda, hogy több mint tíz ilyen konzorcium jött létre a megyében, ami mintegy 4-5 milliárd forintot jelent Bács-Kiskun megyében.

Szűcs úgy vélte, Kalocsa esetében elég nagy volt a lemaradás a roma társadalom körében is, korábban kevés hasonló program jutott el városunkba, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy megyénkben jóval kevesebb a probléma, mint az ország más vidékein.
A felzárkóztatás tekintetében már eddig is beszámolhatott kis részeredményekről, és

REMÉNYÉT FEJEZTE KI, HOGY – TÖBBEK KÖZT A MOSTANI PÁLYÁZAT SIKERE NYOMÁN – ÖT-TÍZ ÉV MÚLVA MÁR CSAK EMLÉKEZNI FOGUNK A MAI SÚLYOS PROBLÉMÁKRA.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szűcs Csaba végül Font Sándornak a pályázat sikerében játszott nagy szerepére mutatott rá, és azt hangsúlyozta, hogy a program lebonyolítása sok munkával fog járni, de hangot adott meggyőződésének, hogy „eredményes és sikeres projektről fogunk tudni beszélgetni a jövőben”.

Szociális és kulturális programelemek

Rumi László projektmenedzser a pályázati program kereteiről, céljáról és lebonyolításáról adott tájékoztatást.

Elmondta, hogy a program főleg a roma lakosság fölzárkóztatását szolgálja, de nem kizárólag: azokat is bevonják, akik nem a roma lakosság körébe tartoznak, de bármely okból kifolyólag hátrányban szenvednek a társadalmi javakból való részesedés terén.

Az első és legfontosabb lépésnek a jó kapcsolatépítést mondta Rumi, reményét kifejezve, hogy sok mindent sikerül majd átültetniük Kalocsára a kiskunhalasi gyakorlatból és tapasztalatokból, mert sok mindenben előttünk járnak.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Első lépésben megkeresik a célcsoportokat, azokat a polgárokat, akik valamely oknál fogva nem igazán tudtak az elmúlt években a különböző szociális ellátórendszeren belül helyet találni maguknak. Hozzájuk kell eljuttatni azt a szociális szolgáltatást, vagy társadalmi közjót, amelyre az adott élethelyzetében legnagyobb szüksége van. Van, akit az egészségszűrő programokra kell eljuttatni, főleg az idősek közt van, akinek a közösségi életben való aktívabb részvételét kell elősegíteni. Egyéni mentorációval, személyes fejlesztési programmal segítik elő az ismeretszerzést, iskoláztatást, szakmai kompetenciák elsajátítását.

Fontos szerepet szánnak a roma kultúrának is, hiszen a kalocsai cigányság kulturális programjaikkal, táncukkal mindig magas színvonalat képviselt. Ez most kaphat egy anyagi támogatást, újra fel lehet éleszteni ezt a dolgot.

Az előrelépés alapja a tudás

A cigányság tekintetében azonban mégis a legfontosabb a tudásbázis építése, amit a gyerekek iskolában tartásával, tanulmányaik végigkísérésével kívánnak elérni. Előmenetelüket az igényeikhez igazított, külön korrepetálások segítik, amelyek segítségével el is fogják végezni az iskoláikat, hiszen a bajok fő gyökere ennek hiánya, ez gátolja leginkább az elhelyezkedést a munkaerőpiacon.
Ezért olyan képzéseket szerveznek, amelyekre a piacnak szüksége van, megkérdezve a gazdasági résztvevőket, hogy melyek a hiányszakmák.
Emellett a pályázat lehetővé teszi ösztöndíj megítélését is, vagy akár lakhatási támogatási támogatást is nyújthatnak azoknak, akik számára ez jelent segítséget a társadalmi felzárkózáshoz, munkába álláshoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>