2017. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Leányfalusi Vilmos 80 éves – Az érsek elcsukló, a fúvósok és a kórus zengő hangon köszöntötte a karnagyot

Illés György Cinó  |  2017. 04. 18., 13:38

A főszékesegyház karnagyának e kerek évfordulója idén épp húsvét vasárnapjára esett, így a tíz órakor kezdődött nagymise végén meglepetés várta: Bábel Balázs köszöntő szavai után meglepetés fúvószenekari fölvezetéssel köszöntőt énekelt neki a kórusa. Az idei húsvéti érseki nagymise különlegességét adta emellett az is, hogy hosszú évek után újra megszólalt a nagyharang, valamint a teljes fejújításon átesett és most kibővítve átadott orgona is.

A harangok a Nagytemplom teljes felújításának keretében kerültek ki a tornyokból, és éveken át várták a sorukat a templom előtt, a téren. A múlt héten helyére került a nagyharang, és a húsvéti ünnepen már hívogatta a híveket messze hangzó búgásával.

Leányfalusi Vilmos
Forrás: Kalocsai Belvárosi Plébánia / Facebook

Az orgona szintén teljes felújításon esett át, és egy teljes regiszterrel, spanyol trombitával is bővült. Hogy az így megújult, pompás hangszer „mit tud”, azt már a bevonulásra énekelt, „O filii et filiae” kezdetű húsvéti himnusz kíséretében és az utána következő zárlatban is megmutatta az orgonavirtuóz Leányfalusi Vilmos, aki így lényegében születésnapjára kaphatta vissza szeretett játékszerét, hiszen a karnagy épp e napon töltötte be nyolcvanadik évét.

Bábel Balázs érsek a misét az egyházmegye híveiért ajánlotta föl, de köztük őrá gondolt elsőként – mondta a főpásztor, amikor elcsukló hangon köszöntötte Vilmos atyát nyolcvanadik születésnapján. Az ezt követő vastaps után a misén szolgálatot adó Főszékesegyházi Énekkar egy eleve születésnapi köszöntésre szánt kórusművel köszöntötte karnagyát, amelynek előjátékát az ünnepélyes pillanatra szintén meglepetésként érkezett, a karzat alatt fölsorakozott alkalmi fúvószenekar játszotta.

Mivel innen indult muzsikusok teljes generációi kapták meg tőle az első, de örökre rabul ejtő zenei impulzust, így a kalocsai zenésztársadalom hálája nem meglepő.

Ellenben Leányfalusi Vilmos egyik ámulatból a másikba esett, és a meglepetések még ezzel nem is értek véget, hiszen kórusa az este hatos mise után még szülinapi meglepetéspartival is kedveskedett neki, nem is akármilyen ajándékkal!
De erről külön cikkben számolunk be.

Leányfalusi Vilmos

Leányfalusi Vilmos 1937-ben született a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön. Teológiai tanulmányait Szegeden a Hittudományi Főiskolán végezte. 1960-ban Grősz József kalocsai érsek szentelte pappá. Orgonatanulmányit Pécsi Sebestyénnél kezdte, majd Rómában a Pontificio Instituto di Musica Sacrán (Pápai Zeneakadémia) folytatta, és Ferruccio Vignanelli tanítványaként szerezte meg orgonaművészi diplomáját, 1974-ben. Még ebben az évben Pierre Cochereau-nál Nizzában improvizációs kurzuson vett részt. 1968-tól a kalocsai főszékesegyház orgonistája és karnagya. Hangversenyezett Magyarország számos székesegyházában és templomában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban. 1991-ben hanglemezt készített, Francia Orgonaművek címmel. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott 2012-ben.

(Forrás: Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.