2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Leányfalusi Vilmos 80 éves – Az érsek elcsukló, a fúvósok és a kórus zengő hangon köszöntötte a karnagyot

Illés György Cinó  |  2017. 04. 18., 13:38

A főszékesegyház karnagyának e kerek évfordulója idén épp húsvét vasárnapjára esett, így a tíz órakor kezdődött nagymise végén meglepetés várta: Bábel Balázs köszöntő szavai után meglepetés fúvószenekari fölvezetéssel köszöntőt énekelt neki a kórusa. Az idei húsvéti érseki nagymise különlegességét adta emellett az is, hogy hosszú évek után újra megszólalt a nagyharang, valamint a teljes fejújításon átesett és most kibővítve átadott orgona is.

A harangok a Nagytemplom teljes felújításának keretében kerültek ki a tornyokból, és éveken át várták a sorukat a templom előtt, a téren. A múlt héten helyére került a nagyharang, és a húsvéti ünnepen már hívogatta a híveket messze hangzó búgásával.

Leányfalusi Vilmos
Forrás: Kalocsai Belvárosi Plébánia / Facebook

Az orgona szintén teljes felújításon esett át, és egy teljes regiszterrel, spanyol trombitával is bővült. Hogy az így megújult, pompás hangszer „mit tud”, azt már a bevonulásra énekelt, „O filii et filiae” kezdetű húsvéti himnusz kíséretében és az utána következő zárlatban is megmutatta az orgonavirtuóz Leányfalusi Vilmos, aki így lényegében születésnapjára kaphatta vissza szeretett játékszerét, hiszen a karnagy épp e napon töltötte be nyolcvanadik évét.

Bábel Balázs érsek a misét az egyházmegye híveiért ajánlotta föl, de köztük őrá gondolt elsőként – mondta a főpásztor, amikor elcsukló hangon köszöntötte Vilmos atyát nyolcvanadik születésnapján. Az ezt követő vastaps után a misén szolgálatot adó Főszékesegyházi Énekkar egy eleve születésnapi köszöntésre szánt kórusművel köszöntötte karnagyát, amelynek előjátékát az ünnepélyes pillanatra szintén meglepetésként érkezett, a karzat alatt fölsorakozott alkalmi fúvószenekar játszotta.

Mivel innen indult muzsikusok teljes generációi kapták meg tőle az első, de örökre rabul ejtő zenei impulzust, így a kalocsai zenésztársadalom hálája nem meglepő.

Ellenben Leányfalusi Vilmos egyik ámulatból a másikba esett, és a meglepetések még ezzel nem is értek véget, hiszen kórusa az este hatos mise után még szülinapi meglepetéspartival is kedveskedett neki, nem is akármilyen ajándékkal!
De erről külön cikkben számolunk be.

Leányfalusi Vilmos

Leányfalusi Vilmos 1937-ben született a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön. Teológiai tanulmányait Szegeden a Hittudományi Főiskolán végezte. 1960-ban Grősz József kalocsai érsek szentelte pappá. Orgonatanulmányit Pécsi Sebestyénnél kezdte, majd Rómában a Pontificio Instituto di Musica Sacrán (Pápai Zeneakadémia) folytatta, és Ferruccio Vignanelli tanítványaként szerezte meg orgonaművészi diplomáját, 1974-ben. Még ebben az évben Pierre Cochereau-nál Nizzában improvizációs kurzuson vett részt. 1968-tól a kalocsai főszékesegyház orgonistája és karnagya. Hangversenyezett Magyarország számos székesegyházában és templomában, Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Franciaországban. 1991-ben hanglemezt készített, Francia Orgonaművek címmel. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott 2012-ben.

(Forrás: Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés