2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Derült égből siker! – A dunaszentbenedeki az Év Tájháza

2016. 10. 13., 20:14

Pénteken vehette át Dunaszentbenedek delegációja a Vas megyei Oszkón a Tájházszövetség elnökétől a kitüntető címet jelző táblát és a vele járó díszoklevelet. Vargyas Mihály polgármester még napokkal később is hallhatóan meghatottan, végtelen örömmel idézte fel portálunknak az eseményeket és az idáig vezető történéseket.

– Ez egy nagyon hosszú folyamatra tette fel a koronát. Nem is reméltük, hogy ide sikerül eljutni, amikor tíz évvel ezelőtt megvette önkormányzatunk ezt az ingatlant. Az örökösök jelezték, amikor a benne lakók eltávoztak közülünk, hogy van egy nem túl jó állapotú, de nagyon autentikus épületük, amely ideális lehet tájházzá alakításra – tekintett a múltba Dunaszentbenedek első embere.

Vargyas Mihály felidézte azt is, hogy anno a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány támogatásával sikerült turisztikai attrakcióvá és élő közösségi térré tenni az épületet, amely azóta is a települési programpalettának egyik meghatározó helyszíne és befogadója. Megjegyezte, hogy az „Év Tájháza” pályázat fődíjának elnyerésében is fontos szempont volt, hogy a kiírók „élő tájházakat” kerestek, amelyek nem pusztán látogatható múzeumként működnek. A polgármester kiemelte, hogy az ott folyó élet szervezésében és a ház eseményekkel való megtöltésében kulcsszerepet vállal annak vezetője, Posztobányi-Paulin Zsuzsanna, akinek ezúton mondott köszönetet lelkiismeretes, minőségi munkájáért.


Forrás: Dunaszentbenedeki Tájház / Facebook

A benedeki Faluházat a helyiek a „szerencse házaként” is emlegetik – ami az idei évtől egészen új értelmet nyer. Mi viszont kíváncsiak voltunk ennek eredetére is. – Így utólag már furcsa ebbe belegondolni, de ez a ház olyan volt, mintha megállt volna benne az idő a XVIII. század és a XIX. század fordulóján. Víz, villany, és minden más nélkül állt, a szögön lógott a csizma, a poharak pont úgy voltak a polcon, ahogy hagyták. A berendezési és használati tárgyak tehát mind adottak voltak, mindössze a ház műszaki állapotán kellett javítanunk. Ezen munkálatokban a Szentendrei Skanzentől, valamint a kalocsai Viski Károly Múzeumtól Romsics Imre igazgató személyében kaptunk segítséget, nem beszélve a településen élőkről, akik szintén hozzájárultak a ma látható állapotok létrehozásához kétkezi munkájukkal – így Vargyas Mihály.


Forrás: Dunaszentbenedeki Tájház / Facebook

– Olyan jó érzéssel töltött el bennünket, hogy a mi kis falunk, a maga 850 lakosával nyerte el a négyszáz tájház közül a legjobbnak járó díjat, ami leírhatatlan. Kaptunk egy emléktáblát, amelyet ünnepélyes keretek között avatnánk fel és helyeznénk az épületre a közönséggel együtt november 19-én. Erre az alkalomra meghívtuk az adományozó szövetség képviseletét is, hogy osztozzanak velünk ebben a szép pillanatban – zárta mondandóját az „Év Tájháza” címmel büszkélkedő Duna menti kisfalu polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei