2022. 08. 16. kedd
Ábrahám
: 404 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Leletmentő ásatás Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 26., 10:34

A Kalocsai Viski Károly Múzeumba a dusnoki határból tavasszal beszolgáltatott honfoglalás kori női lószerszámveretek és egy szarmata, színes zománccal díszített ruhakapocs (fibula) árulkodott arról, hogy a régészek a területen huzamosabb időn át dolgozhatnak. A régészeti munkák eredményeként Szabóné Lantos Andrea, az ásatást vezető kalocsai, Andrási Réka, a bajai múzeum régésze két rabolatlan női szarmata sírból gazdag leletanyagot tárt fel októberben. A szakemberek a mintegy 1800 éves szarmata temetkezési hely alatt egy ie. 100-200-ból származó kelta telep nyomaira is rábukkantak.

Az ásatás helyszínéről restaurálásra a Kalocsai Viski Károly Múzeumba szállított leletekről Szabóné Lantos Andrea tájékoztatta portálunkat. A régész arról számolt be, hogy az egyik női sírból egy különleges szépségű, kör alakú, koncentrikus körökkel, a szélén lyukakkal díszített ezüst tükör került elő.

A minden bizonnyal vagyonos családból származó nő egykori viseletét paszta, borostyán, üveg és kalcedon gyöngyök díszítették. Nyaklánca borostyángyöngyökből készült, karperecét paszta gyöngyök ékesítették. A valószínűleg amulettként használt, úgynevezett dudoros gyűrűket derékmagasságban tárták fel, így azok az övre lehettek felerősítve.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Hogy a női divat évezredek óta mit sem változott, arról a másik sírból előkerült szütyőt (kis táskát), a ruhát és a nyakláncot díszítő gyöngyök árulkodnak. Ugyanitt egy ezüstlemezzel borított, bronz ruhakapcsot, (fibulát), egy bronzból készült, kocka formájú, nyaklánchoz tartozó csüngőcskét is feltártak. Sajnos a pontos okát nem ismerik, hogy a kis szütyőből előkerült nagyobb méretű üveggyöngyöket, valamint az ép, feltűnően nagy kalcedon gyöngyöket, a fülbevaló párját milyen célból helyezték a kis táskába. Talán mert úgy vélték, ezek a túlvilágon is értéket képviselnek. A feltárt kincsek mellett kisebb használati tárgyakat, egy csontnyelű kést, orsógombot és bronztűt is találtak.

Szabóné Lantos Andrea szerint a gazdag leletanyag arra utal, hogy Dusnokon rabolatlan sírokat sikerült feltárni. A sírok alatt fellelt árkokból, cserépmaradványokból vált bizonyossá, hogy

a szarmata temetkezési hely alatt egy kelta telep is található.

A régészek azt remélik, már a közeljövőben folytatódhat a feltárás, a kelta, szarmata leleteken túl a honfoglaláskori lószerszámveretek egykori tulajdonosára is rátalálnak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Mint megtudtuk, a  feltárt kincseket restaurálás után a munkálatokat támogató

dusnoki önkormányzat egy kis kiállítás keretében szeretné bemutatni,

amelyhez a Viski Károly Múzeum munkatársai nyújtanak segítséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés