2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Leletmentő ásatás Dusnokon

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 26., 10:34

A Kalocsai Viski Károly Múzeumba a dusnoki határból tavasszal beszolgáltatott honfoglalás kori női lószerszámveretek és egy szarmata, színes zománccal díszített ruhakapocs (fibula) árulkodott arról, hogy a régészek a területen huzamosabb időn át dolgozhatnak. A régészeti munkák eredményeként Szabóné Lantos Andrea, az ásatást vezető kalocsai, Andrási Réka, a bajai múzeum régésze két rabolatlan női szarmata sírból gazdag leletanyagot tárt fel októberben. A szakemberek a mintegy 1800 éves szarmata temetkezési hely alatt egy ie. 100-200-ból származó kelta telep nyomaira is rábukkantak.

Az ásatás helyszínéről restaurálásra a Kalocsai Viski Károly Múzeumba szállított leletekről Szabóné Lantos Andrea tájékoztatta portálunkat. A régész arról számolt be, hogy az egyik női sírból egy különleges szépségű, kör alakú, koncentrikus körökkel, a szélén lyukakkal díszített ezüst tükör került elő.

A minden bizonnyal vagyonos családból származó nő egykori viseletét paszta, borostyán, üveg és kalcedon gyöngyök díszítették. Nyaklánca borostyángyöngyökből készült, karperecét paszta gyöngyök ékesítették. A valószínűleg amulettként használt, úgynevezett dudoros gyűrűket derékmagasságban tárták fel, így azok az övre lehettek felerősítve.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Hogy a női divat évezredek óta mit sem változott, arról a másik sírból előkerült szütyőt (kis táskát), a ruhát és a nyakláncot díszítő gyöngyök árulkodnak. Ugyanitt egy ezüstlemezzel borított, bronz ruhakapcsot, (fibulát), egy bronzból készült, kocka formájú, nyaklánchoz tartozó csüngőcskét is feltártak. Sajnos a pontos okát nem ismerik, hogy a kis szütyőből előkerült nagyobb méretű üveggyöngyöket, valamint az ép, feltűnően nagy kalcedon gyöngyöket, a fülbevaló párját milyen célból helyezték a kis táskába. Talán mert úgy vélték, ezek a túlvilágon is értéket képviselnek. A feltárt kincsek mellett kisebb használati tárgyakat, egy csontnyelű kést, orsógombot és bronztűt is találtak.

Szabóné Lantos Andrea szerint a gazdag leletanyag arra utal, hogy Dusnokon rabolatlan sírokat sikerült feltárni. A sírok alatt fellelt árkokból, cserépmaradványokból vált bizonyossá, hogy

a szarmata temetkezési hely alatt egy kelta telep is található.

A régészek azt remélik, már a közeljövőben folytatódhat a feltárás, a kelta, szarmata leleteken túl a honfoglaláskori lószerszámveretek egykori tulajdonosára is rátalálnak.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Mint megtudtuk, a  feltárt kincseket restaurálás után a munkálatokat támogató

dusnoki önkormányzat egy kis kiállítás keretében szeretné bemutatni,

amelyhez a Viski Károly Múzeum munkatársai nyújtanak segítséget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK