2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„A börtöncellában is ott van Isten” – Érseki szentmise a börtön fogvatartottjainak

Illés György Cinó  |  2016. 12. 21., 09:05

Kedd délután három órai kezdettel celebrált szentmisét dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a Kalocsai Fegyház és Börtön kápolnájában a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjainak számára. A szentmisén az érsek Isten mindig velünk való voltának, mindenütt jelenlévőségének örömhírét hozta a fogvatartottaknak, akik közül három főt a bérmálás szentségében is részesített.

A börtönben a vallásgyakorlás szabad. Ennek megfelelően az összes történelmi egyház és számos újabb keletű, kisebb felekezet tart rendszeres hitéleti alkalmakat az intézményben – tudtuk meg. A fogvatartottak közt van, aki odabent találta meg az utat Istenhez, van, aki korábbi vallásgyakorló életét folytatja a zárt világban is, és van, aki odakintről hozott hitbéli alapbeállítódását itt mélyítette el, s vált rendszeres vallásgyakorlóvá, vagy vett föl szentségeket – ez történt a mostani alkalommal is, amikor a szentmise bemutatásánál segédkező

dr. Mészáros István börtönlelkész javaslatára az ünnepi mise keretében részesülhetett a bérmálás szentségében három elítélt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Sőt, a vallásgyakorlók közt olyan is akad, aki nem kötődik egyik felekezethez sem, de intellektuális feltöltődést, emberi közösséget, jó szót keresve, és világnézetének építésére szinte minden lehetőséget megragad, amikor a hitélet gyakorlására nyílik mód, bármely felekezet kebelében.

Szentbeszédében dr. Bábel Balázs más magvas gondolatok közt azt a vigasztaló üzenetet hozta el a börtön lakóinak, hogy Isten mindig mindenütt velünk van, ha befogadjuk Őt a szívünkbe. Tér és idő fölött áll, attól függetlenül létezik, ha nem így volna, a szigorúan őrzött börtönbe talán be sem tudna jutni. De az Őt elfogadó emberek lelkén keresztül a börtöncellában is ott van, nem hagyja magára az őt keresőket. Istent csak elhagyni lehet, de Ő sohasem hagyja el hozzá fordulókat.

A mise során nyoma sem volt a rutinszerűségnek, fásultságnak, félszívűségnek. A hívek ajkáról fölhangzó imák és énekek is mély átélésről, azonosulásról tanúskodtak, és az érseki prédikáció is szinte kézzel fogható vibrálást, az arcokra is kiülő érzelmeket váltott ki a hallgatóságból.
Nem véletlen, hogy dr. Bábel Balázs, immár hagyományosan, fontos pasztorációs területének tekinti a börtönt, ahová kalocsai székfoglalása óta rendszeresen ellátogat, hogy misét mutasson be a fogvatartottak előtt, és – amint megtudtuk – még egyetlen karácsony közeledtével sem mulasztotta el, hogy vigaszt hozzon a börtön lakóinak az evangélium örömhírével.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A dr. Mészáros István és Fülöp Ernő belvárosi plébános segédletével bemutatott szentmisén a börtön kórusa nyújtott zenei szolgálatot az orgonán is közreműködő Eperjesi György kántor, bv. százados karvezetésével.
Az alkalmon meghívott vendégként részt vettek a fegyveres testületek és az igazságszolgáltatási társszervek képviselői is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK