2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„A börtöncellában is ott van Isten” – Érseki szentmise a börtön fogvatartottjainak

Illés György Cinó  |  2016. 12. 21., 09:05

Kedd délután három órai kezdettel celebrált szentmisét dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a Kalocsai Fegyház és Börtön kápolnájában a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjainak számára. A szentmisén az érsek Isten mindig velünk való voltának, mindenütt jelenlévőségének örömhírét hozta a fogvatartottaknak, akik közül három főt a bérmálás szentségében is részesített.

A börtönben a vallásgyakorlás szabad. Ennek megfelelően az összes történelmi egyház és számos újabb keletű, kisebb felekezet tart rendszeres hitéleti alkalmakat az intézményben – tudtuk meg. A fogvatartottak közt van, aki odabent találta meg az utat Istenhez, van, aki korábbi vallásgyakorló életét folytatja a zárt világban is, és van, aki odakintről hozott hitbéli alapbeállítódását itt mélyítette el, s vált rendszeres vallásgyakorlóvá, vagy vett föl szentségeket – ez történt a mostani alkalommal is, amikor a szentmise bemutatásánál segédkező

dr. Mészáros István börtönlelkész javaslatára az ünnepi mise keretében részesülhetett a bérmálás szentségében három elítélt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Sőt, a vallásgyakorlók közt olyan is akad, aki nem kötődik egyik felekezethez sem, de intellektuális feltöltődést, emberi közösséget, jó szót keresve, és világnézetének építésére szinte minden lehetőséget megragad, amikor a hitélet gyakorlására nyílik mód, bármely felekezet kebelében.

Szentbeszédében dr. Bábel Balázs más magvas gondolatok közt azt a vigasztaló üzenetet hozta el a börtön lakóinak, hogy Isten mindig mindenütt velünk van, ha befogadjuk Őt a szívünkbe. Tér és idő fölött áll, attól függetlenül létezik, ha nem így volna, a szigorúan őrzött börtönbe talán be sem tudna jutni. De az Őt elfogadó emberek lelkén keresztül a börtöncellában is ott van, nem hagyja magára az őt keresőket. Istent csak elhagyni lehet, de Ő sohasem hagyja el hozzá fordulókat.

A mise során nyoma sem volt a rutinszerűségnek, fásultságnak, félszívűségnek. A hívek ajkáról fölhangzó imák és énekek is mély átélésről, azonosulásról tanúskodtak, és az érseki prédikáció is szinte kézzel fogható vibrálást, az arcokra is kiülő érzelmeket váltott ki a hallgatóságból.
Nem véletlen, hogy dr. Bábel Balázs, immár hagyományosan, fontos pasztorációs területének tekinti a börtönt, ahová kalocsai székfoglalása óta rendszeresen ellátogat, hogy misét mutasson be a fogvatartottak előtt, és – amint megtudtuk – még egyetlen karácsony közeledtével sem mulasztotta el, hogy vigaszt hozzon a börtön lakóinak az evangélium örömhírével.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A dr. Mészáros István és Fülöp Ernő belvárosi plébános segédletével bemutatott szentmisén a börtön kórusa nyújtott zenei szolgálatot az orgonán is közreműködő Eperjesi György kántor, bv. százados karvezetésével.
Az alkalmon meghívott vendégként részt vettek a fegyveres testületek és az igazságszolgáltatási társszervek képviselői is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei