2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

„A börtöncellában is ott van Isten” – Érseki szentmise a börtön fogvatartottjainak

Illés György Cinó  |  2016. 12. 21., 09:05

Kedd délután három órai kezdettel celebrált szentmisét dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a Kalocsai Fegyház és Börtön kápolnájában a büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjainak számára. A szentmisén az érsek Isten mindig velünk való voltának, mindenütt jelenlévőségének örömhírét hozta a fogvatartottaknak, akik közül három főt a bérmálás szentségében is részesített.

A börtönben a vallásgyakorlás szabad. Ennek megfelelően az összes történelmi egyház és számos újabb keletű, kisebb felekezet tart rendszeres hitéleti alkalmakat az intézményben – tudtuk meg. A fogvatartottak közt van, aki odabent találta meg az utat Istenhez, van, aki korábbi vallásgyakorló életét folytatja a zárt világban is, és van, aki odakintről hozott hitbéli alapbeállítódását itt mélyítette el, s vált rendszeres vallásgyakorlóvá, vagy vett föl szentségeket – ez történt a mostani alkalommal is, amikor a szentmise bemutatásánál segédkező

dr. Mészáros István börtönlelkész javaslatára az ünnepi mise keretében részesülhetett a bérmálás szentségében három elítélt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Sőt, a vallásgyakorlók közt olyan is akad, aki nem kötődik egyik felekezethez sem, de intellektuális feltöltődést, emberi közösséget, jó szót keresve, és világnézetének építésére szinte minden lehetőséget megragad, amikor a hitélet gyakorlására nyílik mód, bármely felekezet kebelében.

Szentbeszédében dr. Bábel Balázs más magvas gondolatok közt azt a vigasztaló üzenetet hozta el a börtön lakóinak, hogy Isten mindig mindenütt velünk van, ha befogadjuk Őt a szívünkbe. Tér és idő fölött áll, attól függetlenül létezik, ha nem így volna, a szigorúan őrzött börtönbe talán be sem tudna jutni. De az Őt elfogadó emberek lelkén keresztül a börtöncellában is ott van, nem hagyja magára az őt keresőket. Istent csak elhagyni lehet, de Ő sohasem hagyja el hozzá fordulókat.

A mise során nyoma sem volt a rutinszerűségnek, fásultságnak, félszívűségnek. A hívek ajkáról fölhangzó imák és énekek is mély átélésről, azonosulásról tanúskodtak, és az érseki prédikáció is szinte kézzel fogható vibrálást, az arcokra is kiülő érzelmeket váltott ki a hallgatóságból.
Nem véletlen, hogy dr. Bábel Balázs, immár hagyományosan, fontos pasztorációs területének tekinti a börtönt, ahová kalocsai székfoglalása óta rendszeresen ellátogat, hogy misét mutasson be a fogvatartottak előtt, és – amint megtudtuk – még egyetlen karácsony közeledtével sem mulasztotta el, hogy vigaszt hozzon a börtön lakóinak az evangélium örömhírével.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A dr. Mészáros István és Fülöp Ernő belvárosi plébános segédletével bemutatott szentmisén a börtön kórusa nyújtott zenei szolgálatot az orgonán is közreműködő Eperjesi György kántor, bv. százados karvezetésével.
Az alkalmon meghívott vendégként részt vettek a fegyveres testületek és az igazságszolgáltatási társszervek képviselői is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK