2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Filmbemutató a Nagytemplomban – Érseki mise keretében nyílt meg az Asztrik-év

Illés György Cinó  |  2017. 01. 09., 17:37

Teljesen megtöltötték a hívek a templomot múlt pénteken, vízkereszt napján, amikor 17 órai kezdettel ünnepi szentmisét mutatott be dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban. A mise után levetítették a Koltay Gábor rendezte, az Asztrik csontrelikviájának azonosítási eljárását, valamint a végső nyughelyére való elhelyezésének szertartását bemutató filmet, amelyet DVD-n meg is lehetett vásárolni a vetítést követően a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola aulájában tartott agapé idején. A „Megtört csontjaim is örvendeznek” című film bemutatóján a megszólaltatott, a csontlelet azonosításában részt vevő szakértők mellett a rendező is megjelent. A film a kalocsai érsekeket, a főegyházmegye múltját és jelenét bemutató sorozat első darabja.

Az egyházmegye több plébániájáról is érkeztek küldöttek az ünnepi szentmisére, amelyen nemcsak a padsorok teltek meg, hanem sokan álltak kétoldalt a falak mentén s az oldalkápolnákban. A mise hármas apropója egyrészt vízkereszt napja, Jézus megkeresztelésének és Szentlélekkel való eltöltekezésének, valamint a napkeleti bölcsek hódolatának emlékünnepe, másrészt a kalocsai egyházmegyében Asztrik érsek évének megnyitása, harmadrészt az év névadójáról, csontjainak azonosításáról, a pannonhalmi hagyomány szerint szentként tisztelt, első érsekünk kalocsai tiszteletéről szóló dokumentumfilm bemutatója volt.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A misén elmondott szentbeszédében dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek más gondolatok közt párhuzamot vont az ünnephez kapcsolódó napkeleti bölcsek, vagyis a gyermek Krisztus előtt hódoló három királyok és a magyar szent királyok közt, ahogyan korábbi hagyományok is összekötötték őket. A bibliai „királyokat” csillag vezette Betlehembe a jászolhoz, ahogyan a magyar szent királyokat is csillag vezette: Szent Adalbert, Szent Gellért és Asztrik érsek.

A szentmisét követően a templomban kihelyezett monitorokon levetítették az Asztrik érsek relikviáinak föltárását, majd a száz évvel később újra megkezdett, az első kalocsai érsek azonosításához vezető tudományos vizsgálatokat, a csontok további elhelyezését és újratemetési szertartását bemutató filmet. A kalocsai érsekeket, az egyházmegye történetét bemutató sorozat első epizódjának szánt dokumentumfilmben megszólal dr. Bábel Balázs érsek mellett Vörös Márta érseki főépítész és az eljárásban közreműködő szakértők is.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A filmvetítés után Bábel Balázs érsek minden megjelentet a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola és Gimnázium aulájába invitált, ahol borral, fasírozottal, valamint – stílusosan – kereszt alakzatba rendezett vizes palackokkal, kvázi „vízkereszttel” várták a vendégeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei