2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

550 milliós óvodabővítésre pályázik Kalocsa – Sikeres pályázat esetén megépülhet a teljes, 150 fős óvoda

550 milliós óvodabővítésre pályázik Kalocsa – Sikeres pályázat esetén megépülhet a teljes, 150 fős óvoda
Illés György Cinó  |  2022. 01. 13., 17:54

Amint emlékezetes, többször is forrás-kiegészítést kellett kérnie az önkormányzatnak az új óvoda építéséhez, mert az eredetileg elnyert összeg az építőanyagárak emelkedése miatt nem bizonyult elegendőnek a megvalósításra. Az elnyert többletforrások ellenére is csak az eredetileg tervezett létszám fele, 150 helyett 75 gyermek fogadására alkalmas óvoda épült fel, igaz a közös helyiségek vonatkozásában már a teljes komplexum igényei szerint. A folytatásban a további 75 fő kiszolgálására alkalmas épületszárnyat a már meglévő tervek alapján építené meg a város, amihez tavaly a szomszédos ingatlant is megvásárolta az önkormányzat. A fejlesztéshez szükséges fedezet azonban egyelőre hiányzik, azt a mai, január 13-i testületi döntés értelmében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő TOP Plusz (Terület - és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) pályázati rendszer forrásaiból szeretné elnyerni a város.

A mai napra rendkívüli testületi ülést hívtak össze, három tervezett napirendi ponttal. Ezek közül kettő az óvodai nevelés feltételrendszerének javítását célzó pályázatok beadásáról szólt, a harmadik a közbeszerzési terv módosítására tett javaslatot.
Mindhárom javaslatot egyhangúlag szavazta meg a testület, így azt is, hogy a TOP Plusz-3.3.1-21 kódszámú felhívásra A Petőfi Utcai Tagóvoda bővítése Kalocsán címmel nyújt be pályázatot az önkormányzat, a tavaly decemberi döntéssel már üzemeltetésre átadott „Lurkópalota” befejező ütemének fedezetére.
A rendkívüli testületi ülés összehívását a másnapi pályázat beadási határidő indokolta.

Az előterjesztés az előzményeket így foglalja össze:

Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő Testülete 2017. március 22-én a 77/2017. számú határozatában döntött arról, hogy Kalocsa Város Önkormányzata TOP pályázatot készítsen elő és nyújtson be új óvoda az Ifjúsági Ház telkén történő megépítésére.
Az elmúlt közel öt év alatt ez a pályázat megvalósult, jelenleg az adminisztratív záró munkálatok zajlanak, az óvodai dolgozók a beköltözés előkészítésén munkálkodnak.

Már 2017. évben nyilvánvalóvá vált, hogy a Kunszt és Újvárosi tagóvodák kiváltása érdekében tervezett 150 férőhelyes óvoda megépítésére az akkor rendelkezésre álló 400 millió forint keretösszeg nem lesz elég, és végül a 75 férőhelyes óvoda létesítéséhez is szükséges volt további 138 millió forint támogatás biztosítása, ráadásul még némi önerő szükséglet is fölmerült.

A szomszédos, 654 helyrajzi számú ingatlan 2017. évben megkezdett megvásárlása szintén 2021. évben fejeződött be, amivel nagy lépést tett előre önkormányzat a teljes projekt megvalósítása felé.


2017. óta folyamatos forráskutatás zajlott az eredeti terveknek megfelelő, 150 férőhelyes óvoda létesítése érdekében, de a további 75 férőhely megvalósításának reményére egészen mostanáig várni kellett – idézi föl az előterjesztés indoklása, hozzátéve:

A 2021. ÉV VÉGÉN MEGJELENT „GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” CÍMŰ TOP PLUSZ PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 550 MILLIÓ FORINT ÖSSZEGŰ TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGET BIZTOSÍT KALOCSA SZÁMÁRA, HOGY A MEGKEZDETT PROJEKTÖTLETET FOLYTASSA,

így megépülhessen a második 75 férőhelyet biztosító épületrész.

A PÁLYÁZATI KIÍRÁS SZERINT 550 MILLIÓ FORINT MAXIMÁLIS TÁMOGATÁSI ÖSSZEG, ÉS 100%-OS TÁMOGATÁSI INTENZITÁS ÉRHETŐ EL.

A támogatási kérelem benyújtására a pályázati kiírás alapján konzorciumi formában is van lehetőség, a korábbi jó munkatapasztalatok alapján e projektet is a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft-vel (BKMFÜ) együtt javasolta benyújtani az előterjesztő polgármester.

E javaslatot a döntéshozatalkor hiánytalanul jelen lévő képviselő-testület

ÉRDEMI VITA NÉLKÜL, 12 IGEN SZAVAZATTAL ELFOGADTA.

Dr. Filvig Géza polgármester várakozásai szerint a TOP Plusz pályázatok elbírálására már néhány hónapon belül sor kerülhet. Kedvező elbírálás esetén minden akadály elhárul a 150 fős óvoda befejező ütemének megvalósítása elől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK