2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

„A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” – Szakmai napot tartott Kalocsán a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara

„A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” – Szakmai napot tartott Kalocsán a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara
2022. 11. 26., 09:40

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara 2022. november 18-án „A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” címen tartott szakmai napot ötven fő kamarai tag, valamint érdeklődő részvételével. A szakmai nap első felének a kalocsai városháza díszterme adott otthont, ahol dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte a résztvevőket, méltatva a mérnökök munkáját, amely nélkülözhetetlen a települések vezetősége, az önkormányzatok illetékesei által megálmodott fejlesztések megvalósításához. A továbbiakban, Abonyi Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnökének megnyitó beszédét követően a híd tervezésében részt vevő mérnökök ismertették az alkalmazott műszaki megoldásokat, majd a Meszesen elköltött munkaebéd után a helyszínen megtekintették a készülő dunai átkelőhely építési munkálatait.

A megjelentek tartalmas előadásokat hallhattak a projekt megvalósításán dolgozó szakemberektől, akik bemutatták a híd terveit, annak sajátosságait, műszaki paramétereit. Megismerhették az alapozás kialakításának folyamatát, az ártéri hidak tervezési feladatait, valamint a hidat érintő környezeti hatások, terhek, kiemelten a széldinamikai vizsgálatok fontosságát, megtekinthették a hídhoz kapcsolódó úthálózati terveket, valamint a kivitelezés sajátosságait, illetve az új híd környezetében tervezett és megvalósítás alatt álló folyószabályozási munkákat is.

Előadók:

  • Pusztai Pál, a CÉH Zrt., híd- és tartószerkezeti vezető tervező
  • Nagy András, Pont-TERV Zrt., tervező
  • dr. Szabó Gergely, Pont-TERV Zrt., tervező
  • Tóth Csaba, UTIBER Kft., tervező
  • Gajdos Attila, Ekospektrum Kft., tervező
  • Tóth Tamás, Duna Csoport, hídépítési műszaki igazgató

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Képek forrása: dr. Bóta Alexandra / Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara

A szakmai prezentációk után, a meszesi Kék Duna Vendéglőben elfogyasztott ebédet követően a projektvezető kíséretében tekintették meg a híd építési területét.

Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, hiszen egész nap szakadt az eső, de ez cseppet sem szegte kedvünket, ugyanis az előadók által átadott elméleti információk a helyszínen öltöttek testet, így saját magunk is szemtanúi lehettünk annak a komplex, több szakterületen átívelő folyamatnak, melynek eredményeképpen, a várhatóan 2024. év közepére elkészülő műtárgynak köszönhetően az eddigi közel hetven perc helyett tizenöt perc alatt lehet megtenni a Kalocsa–Paks távolságot"

– nyilatkozta portálunknak az esemény után Molnárné dr. Bóta Alexandra, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara titkára.

Az eseményen történő részvétellel a hasznos és érdekes szakmai ismeretek mellett a rendezvényen részt vevő, a vízgazdálkodás- és vízépítés, a tartószerkezetek, valamint a közlekedés szakterületén dolgozó mérnökök éves továbbképzési kötelezettségüknek is eleget tehettek a részvétellel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK