2024. 04. 23. kedd
Béla
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” – Szakmai napot tartott Kalocsán a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara

„A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” – Szakmai napot tartott Kalocsán a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara
2022. 11. 26., 09:40

A Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara 2022. november 18-án „A Kalocsa-Paks új Duna-híd megvalósítása” címen tartott szakmai napot ötven fő kamarai tag, valamint érdeklődő részvételével. A szakmai nap első felének a kalocsai városháza díszterme adott otthont, ahol dr. Filvig Géza polgármester köszöntötte a résztvevőket, méltatva a mérnökök munkáját, amely nélkülözhetetlen a települések vezetősége, az önkormányzatok illetékesei által megálmodott fejlesztések megvalósításához. A továbbiakban, Abonyi Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnökének megnyitó beszédét követően a híd tervezésében részt vevő mérnökök ismertették az alkalmazott műszaki megoldásokat, majd a Meszesen elköltött munkaebéd után a helyszínen megtekintették a készülő dunai átkelőhely építési munkálatait.

A megjelentek tartalmas előadásokat hallhattak a projekt megvalósításán dolgozó szakemberektől, akik bemutatták a híd terveit, annak sajátosságait, műszaki paramétereit. Megismerhették az alapozás kialakításának folyamatát, az ártéri hidak tervezési feladatait, valamint a hidat érintő környezeti hatások, terhek, kiemelten a széldinamikai vizsgálatok fontosságát, megtekinthették a hídhoz kapcsolódó úthálózati terveket, valamint a kivitelezés sajátosságait, illetve az új híd környezetében tervezett és megvalósítás alatt álló folyószabályozási munkákat is.

Előadók:

  • Pusztai Pál, a CÉH Zrt., híd- és tartószerkezeti vezető tervező
  • Nagy András, Pont-TERV Zrt., tervező
  • dr. Szabó Gergely, Pont-TERV Zrt., tervező
  • Tóth Csaba, UTIBER Kft., tervező
  • Gajdos Attila, Ekospektrum Kft., tervező
  • Tóth Tamás, Duna Csoport, hídépítési műszaki igazgató

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Képek forrása: dr. Bóta Alexandra / Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara

A szakmai prezentációk után, a meszesi Kék Duna Vendéglőben elfogyasztott ebédet követően a projektvezető kíséretében tekintették meg a híd építési területét.

Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, hiszen egész nap szakadt az eső, de ez cseppet sem szegte kedvünket, ugyanis az előadók által átadott elméleti információk a helyszínen öltöttek testet, így saját magunk is szemtanúi lehettünk annak a komplex, több szakterületen átívelő folyamatnak, melynek eredményeképpen, a várhatóan 2024. év közepére elkészülő műtárgynak köszönhetően az eddigi közel hetven perc helyett tizenöt perc alatt lehet megtenni a Kalocsa–Paks távolságot"

– nyilatkozta portálunknak az esemény után Molnárné dr. Bóta Alexandra, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara titkára.

Az eseményen történő részvétellel a hasznos és érdekes szakmai ismeretek mellett a rendezvényen részt vevő, a vízgazdálkodás- és vízépítés, a tartószerkezetek, valamint a közlekedés szakterületén dolgozó mérnökök éves továbbképzési kötelezettségüknek is eleget tehettek a részvétellel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK