2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

A KJE pénteken ünnepelte a város szépkorúit – Csonka András volt a sztárvendég az idősek világnapján

A KJE pénteken ünnepelte a város szépkorúit – Csonka András volt a sztárvendég az idősek világnapján
Illés György Cinó  |  2022. 10. 05., 15:00

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Kalocsán immár hagyomány, hogy a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) az alkalomhoz kötődően jó hangulatú rendezvénnyel, változatos programokkal lepi meg városunk szépkorúit. Ezúttal a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) – korábban: Művelődési Ház, egykori nagyszeminárium – udvarán felállított, nagy rendezvénysátorban tartották pénteken délután, a KIKK társszervezésében.

A szépkorúakat délután egy órától várták, muzsikaszóval: ekkor Szombati Ferenc volt a hangulatfelelős, aki zongorakísérettel előadott népszerű dalokkal szórakoztatta a közönséget. Délután kettőtől Patai Zoltán és zenekara – az ország egyik leg ismertebb, legnívósabb cigányzenekara – muzsikált, akik nótákat és csárdásokat játszottak. A dalokat Farkas Zsolt, Arany Cinege-díjas nótaénekes adta elő.
Kukkantsanak bele!

Köszöntőt dr. Grabarits István, a Kalocsa jövőjéért Egyesület elnöke mondott, beszédének felütéseként Sütő András gondolatát idézve: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.”

Az ünnepi szónok rámutatott: hármas ünnep ez a hétvége, hiszen az idősek világnapja mellett a magyar népmese napját is ünneplik, a nagy székely mesemondó, Benedek Elek születésnapján, és a zene világnapját is ekkor ünnepeljük, ezért a Kalocsa Jövőjéért Egyesület ajándékműsorában is a muzsika, az énekszó és a tánc kapott főszerepet.

Ezt követően Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a kulturális és szociális bizottság elnöke szavalata következett, aki két verset adott elő: előbb Michel Legrand Az idősek tisztelete című versét mondta el, majd Szabó László Dezső kalocsai költő Októberiek című versével az e hónapban születetteket köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Illés György / KALOhírek

Délután háromkor ebéddel kedveskedtek a vendégeknek, amelyet a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény munkatársai készítettek el, akiknek munkájáért az ebéd előtt pohárköszöntőt mondó dr. Filvig Géza polgármester külön köszönetet mondott.

A jó ebédhez újra Szombati Ferenc jóvoltából szólt a nóta, majd délután négytől folklór program következett: a kalocsai Mezei Virágok Népdalkör műsorát hallhatták a vendégek, Vén Ferencné Szabadi Magdolna karvezetésével. A népi iparművészeket, kézműveseket, népművészetet kedvelő pedagógusokat tömörítő, a Cserey-féle kalocsai dalgyűjteményt gondozó népdalkör főleg kalocsai és Kalocsa környéki népdalokat énekel, olykor más tájegységek, esetleg más népek dalaiból is merítve.

A továbbiakban a Kalocsai Szenior Örömtánc csoport műsora következett, amely csoport 2019 áprilisában alakult húsz lelkes és aktív taggal, és a szalontánctól a néptáncig terjedő skáláról válogatott táncokat tanulnak meg Sárközi Lucia szenior örömtánc oktató vezetésével, természetesen a szenior korosztálynak megírt koreográfiákkal.

Délután öt órától Filvig Géza polgármester osztotta meg néhány gondolatát, aki közösségi oldalán azoknak is nagyon jó egészséget, hosszú boldog életet kívánt, akik nem tudtak a rendezvényen részt venni.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: dr. Grabarits István

Fő műsorszámként Csonka András adott át egy dalcsokrot az ünnepelteknek, majd újra Szombati Ferenc vette át a hangulatfelelős szerepét. A délutáni programok folyamán a vérpezsdítő muzsikaszóra a résztvevők közül sokan táncra is perdültek, korukat meghazudtoló hévvel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK