2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A KJE pénteken ünnepelte a város szépkorúit – Csonka András volt a sztárvendég az idősek világnapján

A KJE pénteken ünnepelte a város szépkorúit – Csonka András volt a sztárvendég az idősek világnapján
Illés György Cinó  |  2022. 10. 05., 15:00

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Kalocsán immár hagyomány, hogy a Kalocsa Jövőjéért Egyesület (KJE) az alkalomhoz kötődően jó hangulatú rendezvénnyel, változatos programokkal lepi meg városunk szépkorúit. Ezúttal a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) – korábban: Művelődési Ház, egykori nagyszeminárium – udvarán felállított, nagy rendezvénysátorban tartották pénteken délután, a KIKK társszervezésében.

A szépkorúakat délután egy órától várták, muzsikaszóval: ekkor Szombati Ferenc volt a hangulatfelelős, aki zongorakísérettel előadott népszerű dalokkal szórakoztatta a közönséget. Délután kettőtől Patai Zoltán és zenekara – az ország egyik leg ismertebb, legnívósabb cigányzenekara – muzsikált, akik nótákat és csárdásokat játszottak. A dalokat Farkas Zsolt, Arany Cinege-díjas nótaénekes adta elő.
Kukkantsanak bele!

Köszöntőt dr. Grabarits István, a Kalocsa jövőjéért Egyesület elnöke mondott, beszédének felütéseként Sütő András gondolatát idézve: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.”

Az ünnepi szónok rámutatott: hármas ünnep ez a hétvége, hiszen az idősek világnapja mellett a magyar népmese napját is ünneplik, a nagy székely mesemondó, Benedek Elek születésnapján, és a zene világnapját is ekkor ünnepeljük, ezért a Kalocsa Jövőjéért Egyesület ajándékműsorában is a muzsika, az énekszó és a tánc kapott főszerepet.

Ezt követően Pécsi Vivien önkormányzati képviselő, a kulturális és szociális bizottság elnöke szavalata következett, aki két verset adott elő: előbb Michel Legrand Az idősek tisztelete című versét mondta el, majd Szabó László Dezső kalocsai költő Októberiek című versével az e hónapban születetteket köszöntötte.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: Illés György / KALOhírek

Délután háromkor ebéddel kedveskedtek a vendégeknek, amelyet a Kalocsai Közétkeztetési Intézmény munkatársai készítettek el, akiknek munkájáért az ebéd előtt pohárköszöntőt mondó dr. Filvig Géza polgármester külön köszönetet mondott.

A jó ebédhez újra Szombati Ferenc jóvoltából szólt a nóta, majd délután négytől folklór program következett: a kalocsai Mezei Virágok Népdalkör műsorát hallhatták a vendégek, Vén Ferencné Szabadi Magdolna karvezetésével. A népi iparművészeket, kézműveseket, népművészetet kedvelő pedagógusokat tömörítő, a Cserey-féle kalocsai dalgyűjteményt gondozó népdalkör főleg kalocsai és Kalocsa környéki népdalokat énekel, olykor más tájegységek, esetleg más népek dalaiból is merítve.

A továbbiakban a Kalocsai Szenior Örömtánc csoport műsora következett, amely csoport 2019 áprilisában alakult húsz lelkes és aktív taggal, és a szalontánctól a néptáncig terjedő skáláról válogatott táncokat tanulnak meg Sárközi Lucia szenior örömtánc oktató vezetésével, természetesen a szenior korosztálynak megírt koreográfiákkal.

Délután öt órától Filvig Géza polgármester osztotta meg néhány gondolatát, aki közösségi oldalán azoknak is nagyon jó egészséget, hosszú boldog életet kívánt, akik nem tudtak a rendezvényen részt venni.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Forrás: dr. Grabarits István

Fő műsorszámként Csonka András adott át egy dalcsokrot az ünnepelteknek, majd újra Szombati Ferenc vette át a hangulatfelelős szerepét. A délutáni programok folyamán a vérpezsdítő muzsikaszóra a résztvevők közül sokan táncra is perdültek, korukat meghazudtoló hévvel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 28., 08:54
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK