2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bárhol, bármelyik pillanatban összeomolhat a kalocsai ivóvízhálózat – A veszélyt a Verseny és Munkácsy utca kálváriája reprezentálja

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 02., 13:28

Az elmúlt hetek rekkenő kánikulájában vezetékes víz nélkül meglenni, tegyük hozzá mindjárt, Kalocsán, több napon át, több, egymást követő alkalommal, például a Verseny utcában, embert és állatot próbára tevő állapot. Az eset nem egyedi, a hiba rendszerszintű, ám a szakemberek hiába kongatják évek óta a vészharangot. Kalocsán egyetlen fillérrel nem nőtt az ivóvízhálózat felújítására fordítható összeg, az továbbra is évi 800 ezer (!) forint. Ezt fizeti be a víziközmű szolgáltató rendszerhasználati díjként az önkormányzatnak. Ez még egy meghibásodott szivattyú javítására sem elég, nemhogy egy csak Kalocsán 126 kilométer hosszú, nagyobb részben elöregedett ivóvízhálózat legalább szakaszonkénti cseréjére. Marad a toldozás, foldozás, holott a hibát feltáró vízművesek közvetlen közelről látják, hogy szinte rostát foltoznak, a csőhálózatot az utca teljes hosszában cserélni kellene. Felújítási keret nélkül nem marad más, mint az, ami május óta például a Verseny és a szomszédos Munkácsy utcában: egyik helyen elhárítják a hibát, majd a második, harmadik napon, ugyanabban az utcában, máshol, megint ássák a gödröt, megint javítanak. Május 22-e óta pénteken ötödször, szinte menetrendszerűen vonult a vízmű a Verseny utcába, a 4 bár nyomással tóduló víz hol szökőkút szerűen, hol krátereket képezve rombolja a környezetet. Közben persze egy csepp víz nem sok, annyi nem jön a csapokból. Az utca lakói már nem csupán az éltető víz hiánya, de a föld alól feltörő víz romboló hatása miatt is aggódhatnak. A szűk utcában komoly esély van arra, hogy a közel 60 éves vízvezeték gyakori, 10-100 méterenkénti törései nyomán a talaj a házak alapjai alatt is átázott. Példa erre a betonút, ami beszakadt az alatta lévő kráter következtében.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. május 22.

A Verseny és Munkácsy utcában járva, az elkeseredett, indulatos embereket hallgatva a tehetetlen düh ránk és azokra is hamar átragadt, akiknek az útlezárás miatt meg kellett fordulniuk, hogy a Foktői út irányába tudják folytatni az útjukat. A sáros árkok, hepehupás térburkolatok, de leginkább az újabb vízhiány miatt dühös utcabeliek ennek ellenére jó szívvel beszéltek a hiba elhárításán dolgozó, szinte már jó ismerősnek számító vízművesekről. A szakemberek megértő szavakkal és gyors munkavégzésükkel próbálják csillapítani az általános felháborodást.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 18.

Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója első kicsengésre felveszi a telefont, majd amikor a Verseny utcában kialakult helyzetről kérdezem, kicsit sóhajt, majd a mérnök ember alaposságával kezd a probléma feltárásába.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 18.

– A Verseny utca lakóitól elnézést kérünk, de tudniuk kell, hogy a lehetőségeink határain belül mindent megteszünk, hogy az ott immár folyamatosan jelentkező csőtöréseket elhárítsuk, a munkálatok elvégzése után az útburkolatot, járdát, térburkolatokat helyreállítsuk. Az utca állatorvosi lónak számít abban az értelemben, hogy rámutat azokra az anomáliákra, amelyeket javarészt a közel 60 éve, Kalocsán az 1960-as évek elején lefektetett és azóta használt azbesztcement (ac) csövek, illetve ezek cseréjének az elmaradása okoz. A probléma összetett, de talán érdemes onnan megközelíteni, hogy a víziközmű hálózat felújítására nem képződik alap, ilyen rubrika gyakorlatilag nincs a szolgáltató tevékenységet elemző kimutatásban. Maga az ivóvízhálózat az önkormányzat tulajdonában van, szolgáltatóként rendszerhasználati díjat fizetünk, de ennek összege évente úgy 800 ezer forint. Ez az összeg még a Barákai vízbázis egy elromlott szivattyújának a megjavítására sem elég, nemhogy a hálózat legalább szakaszonkénti cseréjére.
Miközben Kalocsán az ivóvíz köbméterenkénti ára 155 forint, addig Kiskunhalason 286 forint és ebből 100 forint a felújításra szánt összeg. Ám 2011 óta a víz köbméterenkénti árát jogszabály alapján nem lehet emelni, a vízdíj tehát az akkor érvényes áron van befagyasztva. Amint az köztudott, ezen felül az egyes fogyasztó a rezsicsökkentés keretében 10 százalékos díjfizetési kedvezményben részesül. Az önkormányzatok zöme, így a kalocsai önkormányzat sem képez alapot a víziközmű-hálózat felújítására, ezért költséghely híján minden problémát a hibaelhárításra szánt keretből kell megoldanunk.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 27.


A hibaelhárításra szánt összeg azonban nem ad lehetőséget arra, hogy bármennyire is indokolt, egy teljes utca, például a kalocsai Verseny utca elöregedett hálózatát újra cseréljük.

Marad tehát lehetőségként az akut hibaelhárítás – magyarázta Szigeti Attila.

A műszaki igazgató azzal folytatta: az újabban épült városrészekben, mint például a Kertvárosban ilyen problémák kevésbé vannak, hiszen ott legfeljebb 30 éves és korszerűbb anyagok felhasználásával épült ki az ivóvízhálózat. – Figyelemmel arra, hogy a 60-70-es években épült ac hálózat problémája országos és rendszerszintű, kollégáimmal abban bízunk, hogy a megoldást is ennek megfelelően dolgozza ki az arra illetékes szaktárca – mondta portálunknak Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 31.


Kalocsa országosan, de a járásban is élen járt a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésében, ami az 1960-as évek elején megtörtént. A Kalocsát és környékét ellátó ivóvízhálózat vízbázisát a Barákai vízműtelep kútjai képezik. A kistérségi vízmű 15 település ellátását biztosítja, melyek közül Kalocsa a legnagyobb fogyasztó. A településen a víznyomást az Érsekkertben elhelyezett víztorony, valamint vészhelyzet esetén a vízműtelepen található tárolómedencék biztosítják. A hálózati nyomás megfelelő. A kistérséget és a várost ellátó gerincvezeték-hálózat Kalocsa belterületén halad keresztül. A hálózat vegyes rendszerű, kör- és ágvezetékek alkotják. Kalocsán a háztartásoknak szolgáltatott víz mennyisége évi 630 ezer köbméter fölött van, az ivóvízhálózat hossza 126 kilométer.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK