2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Bárhol, bármelyik pillanatban összeomolhat a kalocsai ivóvízhálózat – A veszélyt a Verseny és Munkácsy utca kálváriája reprezentálja

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 02., 13:28

Az elmúlt hetek rekkenő kánikulájában vezetékes víz nélkül meglenni, tegyük hozzá mindjárt, Kalocsán, több napon át, több, egymást követő alkalommal, például a Verseny utcában, embert és állatot próbára tevő állapot. Az eset nem egyedi, a hiba rendszerszintű, ám a szakemberek hiába kongatják évek óta a vészharangot. Kalocsán egyetlen fillérrel nem nőtt az ivóvízhálózat felújítására fordítható összeg, az továbbra is évi 800 ezer (!) forint. Ezt fizeti be a víziközmű szolgáltató rendszerhasználati díjként az önkormányzatnak. Ez még egy meghibásodott szivattyú javítására sem elég, nemhogy egy csak Kalocsán 126 kilométer hosszú, nagyobb részben elöregedett ivóvízhálózat legalább szakaszonkénti cseréjére. Marad a toldozás, foldozás, holott a hibát feltáró vízművesek közvetlen közelről látják, hogy szinte rostát foltoznak, a csőhálózatot az utca teljes hosszában cserélni kellene. Felújítási keret nélkül nem marad más, mint az, ami május óta például a Verseny és a szomszédos Munkácsy utcában: egyik helyen elhárítják a hibát, majd a második, harmadik napon, ugyanabban az utcában, máshol, megint ássák a gödröt, megint javítanak. Május 22-e óta pénteken ötödször, szinte menetrendszerűen vonult a vízmű a Verseny utcába, a 4 bár nyomással tóduló víz hol szökőkút szerűen, hol krátereket képezve rombolja a környezetet. Közben persze egy csepp víz nem sok, annyi nem jön a csapokból. Az utca lakói már nem csupán az éltető víz hiánya, de a föld alól feltörő víz romboló hatása miatt is aggódhatnak. A szűk utcában komoly esély van arra, hogy a közel 60 éves vízvezeték gyakori, 10-100 méterenkénti törései nyomán a talaj a házak alapjai alatt is átázott. Példa erre a betonút, ami beszakadt az alatta lévő kráter következtében.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. május 22.

A Verseny és Munkácsy utcában járva, az elkeseredett, indulatos embereket hallgatva a tehetetlen düh ránk és azokra is hamar átragadt, akiknek az útlezárás miatt meg kellett fordulniuk, hogy a Foktői út irányába tudják folytatni az útjukat. A sáros árkok, hepehupás térburkolatok, de leginkább az újabb vízhiány miatt dühös utcabeliek ennek ellenére jó szívvel beszéltek a hiba elhárításán dolgozó, szinte már jó ismerősnek számító vízművesekről. A szakemberek megértő szavakkal és gyors munkavégzésükkel próbálják csillapítani az általános felháborodást.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 18.

Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója első kicsengésre felveszi a telefont, majd amikor a Verseny utcában kialakult helyzetről kérdezem, kicsit sóhajt, majd a mérnök ember alaposságával kezd a probléma feltárásába.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 18.

– A Verseny utca lakóitól elnézést kérünk, de tudniuk kell, hogy a lehetőségeink határain belül mindent megteszünk, hogy az ott immár folyamatosan jelentkező csőtöréseket elhárítsuk, a munkálatok elvégzése után az útburkolatot, járdát, térburkolatokat helyreállítsuk. Az utca állatorvosi lónak számít abban az értelemben, hogy rámutat azokra az anomáliákra, amelyeket javarészt a közel 60 éve, Kalocsán az 1960-as évek elején lefektetett és azóta használt azbesztcement (ac) csövek, illetve ezek cseréjének az elmaradása okoz. A probléma összetett, de talán érdemes onnan megközelíteni, hogy a víziközmű hálózat felújítására nem képződik alap, ilyen rubrika gyakorlatilag nincs a szolgáltató tevékenységet elemző kimutatásban. Maga az ivóvízhálózat az önkormányzat tulajdonában van, szolgáltatóként rendszerhasználati díjat fizetünk, de ennek összege évente úgy 800 ezer forint. Ez az összeg még a Barákai vízbázis egy elromlott szivattyújának a megjavítására sem elég, nemhogy a hálózat legalább szakaszonkénti cseréjére.
Miközben Kalocsán az ivóvíz köbméterenkénti ára 155 forint, addig Kiskunhalason 286 forint és ebből 100 forint a felújításra szánt összeg. Ám 2011 óta a víz köbméterenkénti árát jogszabály alapján nem lehet emelni, a vízdíj tehát az akkor érvényes áron van befagyasztva. Amint az köztudott, ezen felül az egyes fogyasztó a rezsicsökkentés keretében 10 százalékos díjfizetési kedvezményben részesül. Az önkormányzatok zöme, így a kalocsai önkormányzat sem képez alapot a víziközmű-hálózat felújítására, ezért költséghely híján minden problémát a hibaelhárításra szánt keretből kell megoldanunk.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 27.


A hibaelhárításra szánt összeg azonban nem ad lehetőséget arra, hogy bármennyire is indokolt, egy teljes utca, például a kalocsai Verseny utca elöregedett hálózatát újra cseréljük.

Marad tehát lehetőségként az akut hibaelhárítás – magyarázta Szigeti Attila.

A műszaki igazgató azzal folytatta: az újabban épült városrészekben, mint például a Kertvárosban ilyen problémák kevésbé vannak, hiszen ott legfeljebb 30 éves és korszerűbb anyagok felhasználásával épült ki az ivóvízhálózat. – Figyelemmel arra, hogy a 60-70-es években épült ac hálózat problémája országos és rendszerszintű, kollégáimmal abban bízunk, hogy a megoldást is ennek megfelelően dolgozza ki az arra illetékes szaktárca – mondta portálunknak Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. műszaki igazgatója.

Vízcsőtörés a Verseny utcában, 2018. augusztus 31.


Kalocsa országosan, de a járásban is élen járt a vezetékes ivóvízhálózat kiépítésében, ami az 1960-as évek elején megtörtént. A Kalocsát és környékét ellátó ivóvízhálózat vízbázisát a Barákai vízműtelep kútjai képezik. A kistérségi vízmű 15 település ellátását biztosítja, melyek közül Kalocsa a legnagyobb fogyasztó. A településen a víznyomást az Érsekkertben elhelyezett víztorony, valamint vészhelyzet esetén a vízműtelepen található tárolómedencék biztosítják. A hálózati nyomás megfelelő. A kistérséget és a várost ellátó gerincvezeték-hálózat Kalocsa belterületén halad keresztül. A hálózat vegyes rendszerű, kör- és ágvezetékek alkotják. Kalocsán a háztartásoknak szolgáltatott víz mennyisége évi 630 ezer köbméter fölött van, az ivóvízhálózat hossza 126 kilométer.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK