2022. 05. 20. péntek
Bernát, Felícia
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Egyedi kormánydöntéssel 105 millió forintból fejleszthetik a Vagyonhasznosító gépparkját– További 90 millió jut a városházára, a Malom utcai Szociális Otthonra és két utca ívóvíz-hálózata cseréjére

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 31., 13:16

A városi önkormányzat képviselő-testülete március 31-én, csütörtökön tartott rendkívüli ülése nem csak a sürgősségi tárgyalás, hanem a várhatóan elnyert pályázati forrásokat illetően is „rendkívülinek” mondható. Ritkán fordul elő, hogy a város két pályázat benyújtásával nagy eséllyel közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jut. Ebből az alábbiakban a támogatási kérelem a „Térségfejlesztés és településüzemeltetés Kalocsán” című, egyedi kormánydöntésre irányuló, összesen 195,151 millió forintnak a pályázati céljait részletezzük. Ennek azért is van különös jelentősége, mert ebből a keretből a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 105 millió forintból fejlesztheti a köztudomásúan elavult gépparkját.

Mint azt az ülésen Dr. Jéri Tamás ügyvezető elmondta: a legutolsó ilyen jellegű beszerzés 2013-ben, azaz kilenc éve történt. A napirend tárgyalásának végén, amelyen a képviselő-testület valamennyi tagja örömét fejezte ki és természetesen megszavazta az egyedi kormánydöntésre irányuló kérelmet, dr. Filvig Géza polgármester megköszönte Font Sándor országgyűlési képviselőnek és Süli János miniszternek a forrás elnyeréséhez szükséges segítségét, valamint az ellenzéki képviselők hozzáállását és elismerését is.

Amint azt a polgármester kifejtette, a támogatási kérelemben részletezett projektlista a következő:  

1. Városháza fejlesztése – a meghibásodott folyadékhűtő berendezés (hőszivattyú) cseréje a hűtési-fűtési rendszer üzembiztonságának visszaállítása érdekében;
2. Szociális alapszolgáltatások fejlesztése - Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központ intézmény Alapszolgáltatási Központjának tetőhéjazat cseréje (Malom u. 3.) a 2 éve zárult TOP projekt műszaki tartalmának kiegészítéseként, az épület állagának megóvása érdekében;
3. Víziközmű szolgáltatás – ivóvízhálózat fejlesztése – az elnyert Kubinszky és a beadott Arany J. utca útfelújítását kiegészítendő, az utcák vízellátását biztosító ivóvízhálózat cseréje;
4. Köztisztasági és parkgondozó feladatok ellátásához szükséges géppark fejlesztése – haszongépjárművek, munkagépek és tartozékaik, adaptereik beszerzése a rendkívüli módon elöregedett géppark fiatalítása, a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkentése, és a környezeti terhelés mérséklése érdekében.

A fenti 4 projektelem 5 helyszín valósul meg, összköltsége a szükséges járulékos költségekkel együtt - mint pl. a közbeszerzési eljárás lefolytatása vagy a kötelező könyvvizsgálat elvégzése – bruttó 195.151 millió Ft, 100% támogatási intenzitás mellett, 0 Ft önerő biztosításával – hangsúlyozta a polgármester.  


Forrás: KALOhírek


A Miniszterelnökség PTNM Jogi és Közbeszerzési Főosztályához „Térségfejlesztés és településüzemeltetés Kalocsán” címmel benyújtott támogatási kérelemmel kapcsolatban Király Róbert, Dr. Vincze András, Dr. Bagó Zoltán, Dr. Körmendy Szabolcs képviselők tettek fel kérdéseket, amelyek egy részét, például a költségfelosztásra irányulót a polgármester, a többit Dr. Jéri Tamás ügyvezető válaszolta meg.

Mint elhangzott, a részletes költségfelosztás szerint 16 millió forint jut a városháza hőszivattyújának cseréjére. Boromisza Viktor osztályvezető kérdésre válaszolva ezt azzal egészítette ki: itt akár költségcsökkenés is várható, amennyiben lezárul a garanciális vita, megegyezés születik a berendezés telepítőjével.

A Szociális Központ tetőhéjazatának cseréjére 30,083 millió, az Arany János utca ivóvízhálózatának rekonstrukciójára 16,103 millió, míg a Kubinszky utca hasonló beruházására 26 millió forintot fordítanak, és mintegy 2,4 millió forint jut a közbeszerzési szakértőre és a könyvvizsgálóra.

A polgármester a beszerzendő parkgondozó gépekkel kapcsolatosan felmerül kérdések megválaszolására Dr. Jéri Tamást kérte fel.


Forrás: KALOhírek


Az ügyvezető bevezetőjében emlékeztetett, hogy amikor legutóbb beszámolt a cég tevékenységéről, a parkgondozó géppark helyzetének ismertetésékor siralmas állapotokról tudott beszélni. Megköszönte a képviselők akkori és jelenlegi hozzáállását a helyzet javítása érdekében, és egyúttal köszönetet mondott a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztály vezetőjének és munkatársainak a hatékony együttműködésért, majd elmondta: a mintegy 105 millió forintos gépbeszerzés természetesen nem azt jelenti, hogy a teljes géppark-állomány megújulhat, ezért prioritási sorrendet állítottak fel.

Ennek megfelelően többfunkciós John Deere kistraktort, az erre felszerelhető adaptereket, szegélynyírót, önjáró fűnyíró-gépet és a zöldhulladék feldolgozására szolgáló – ezzel jelentős szállítási költséget takarítanak meg – aprítóberendezést vásárolnak.

A polgármester a határozati javaslat egyöntetű megszavazását követően megköszönte a képviselők, külön az ellenzéki képviselők hozzáállását és elismerő szavait a jelenlegi és a jövőbeni hasonló pályázatok támogatásáért.

A második napirendként tárgyalt KEHOP pályázatról szóló írásunkkal, amely önerő melletti ívóvíz-hálózat rekonstrukcióról szól, hamarosan jelentkezünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>
2022. 05. 18., 10:13
Május 26-án szeretettel várnak mindenkit a Csajdakert Játszótér ünnepélyes átadó ünnepségére! Még >>>
2022. 05. 18., 08:49
Egy idős asszonyt akart kirabolni egy férfi Kalocsán. Fiatalok siettek a védelmére, majd a menekülő bűnelkövetőt egészen addig követték, amíg a rendőrök elfogták. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés