2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Eladó a Hunyadi Kollégium – Nyilvános pályázatot hirdet az önkormányzat

Eladó a Hunyadi Kollégium – Nyilvános pályázatot hirdet az önkormányzat
Illés György Cinó  |  2022. 11. 28., 13:49

A Kalocsai Önkormányzat értékesítésre pályáztatja meg az egykori Hunyadi Kollégium Kossuth Lajos utca 14-16 szám alatt található, helyi védettség alatt álló, patinás épületet a hozzá tartozó telekkel és az azon álló további épületekkel együtt – erről döntött a kalocsai képviselő-testület a múlt csütörtök délután egy órai kezdettel tartott ülésén.

A Kalocsa Város Önkormányzatának tulajdonában álló volt kollégiumépület korábbi funkciója megszűnt, jelenleg kollégiumként nem működik, és önkormányzati kötelező feladat ellátási célt sem szolgál. Itt üzemelt a Bajai Szakképzési Centrum tankonyhája, amelynek átköltöztetése folyamatban van, és itt voltak az épület vagyonkezelőjének, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. irodái – ez utóbbiakat az energiaválság miatt meghozott intézkedések keretében már átköltöztették a KIKK Szent István út 2-4. szám alatti, Művelődési Házként is emlegetetett épületébe.

Az ingatlanban két bérlakás található: egy szociális bérlakás, amelynek szerződése 2022. december 31-én lejár, valamint egy szolgálati jellegű lakás, amelynek a szerződése megszüntetésre került. Az önkormányzat részéről hasznosítási cél nincs, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az épület fenntartása, rövid és hosszútávú önkormányzati hasznosítása nem indokolt, ezért javasolta az ingatlan értékesítését dr. Filvig Géza polgármester – állt az előterjesztésben.


Forrás: KALOhírek


A csütörtöki döntést követően, pénteken már meg is jelent a pályázati kiírás a város honlapján. A pályázatokat december 13-tól január 16-án délután négy óráig lehet benyújtani a Jegyzői Irodába.
A pályázattal kapcsolatban további információ dr. Kiss Csaba jegyzőtől kérhető a 78-461-302-as telefonszámon.

A javaslat vitája során dr. Vincze András módosító indítványt terjesztett elő, amely szerint az értékesítésből befolyó összeg csak Kalocsa város ingatlanvagyonának fejlesztésére és bővítésére volna fordítható, azonban ezt a testület többsége nem támogatta.

A megállapított minimális vételár friss értékbecslésen alapul, ennek ellenére Szabó Balázs képviselő kifogásolta, hegy nem magasabb összeggel hirdetik meg a pályázatot.


Forrás: KALOhírek


A polgármester válasza szerint az árat úgyis az ajánlattevők versengése szabja majd meg, ugyanakkor a képviselők nem ingatlanforgalmi szakemberek, ezért kérték az értékbecslést, vagyis a szakma álláspontját a vagyontárgy értékéről, amit kétségbe vonni nincsen okuk.
A beérkező ajánlatok elfogadásáról amúgy is a képviselő-testületnek kell majd döntenie, és a pályázati kiírás szerint az önkormányzat bármikor visszavonhatja a kiírást, illetve bármikor eredménytelennek nyilváníthatja a pályázatot, így, amennyiben nem felel majd meg a győztes ajánlat, akkor jogkövetkezmények nélkül visszaléphet a város az értékesítéstől.

Dr. Bagó Zoltán 2015-ös és ’16-os hozzászólásaik idézése által szembesítette Simon Zoltán alpolgármestert és dr. Filvig Géza polgármestert a még az előző ciklusban, ellenzéki képviselőkként elmondott érveikkel, amelyeket a vagyonértékesítések kapcsán hangoztattak, élesen bírálva az akkori vezetést, noha a vagyoneladások összege most még nagyobb.

A két érintett szerint azonban abban az időben egészen más külső gazdasági helyzetben folytathatta tevékenységét a város – még se a covid, sem a háború nem éreztette hatását, nem volt magas infláció, sem energiaválság –, ezért, ahogyan akkor is, most is a város érdekében cselekszenek.
Erre ugyan nem tértek ki, de szintén lényeges, hogy most egy költséges felújításra szoruló vagyontárgy „kerül kalapács alá”, míg az előző ciklus legnagyobb horderejű vagyonértékesítése a KalocsaKOM eladása volt, amikor jelentős bevételeket termelő működő vagyontól vált meg Kalocsa. Az viszont elhangzott, hogy az épület fenntartása nemcsak nem indokolt, hanem folyamatos ráfordítást is igényel, ami ésszerűsíti az értékesítését.

Mindazonáltal a szép, nagy múltú épületért minden kalocsainak fáj a szíve, de el nem fogják vinni, és miután helyi védettség alatt áll, ezért az továbbra is megmarad, és a közterületek felől látható, külső megjelenésén jelentős változtatást sem szabad tenni – derült ki dr. Kiss Csaba jegyző által egy képviselői kérdésre válaszolva elmondottakból.


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK