2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Eladó a Hunyadi Kollégium – Nyilvános pályázatot hirdet az önkormányzat

Eladó a Hunyadi Kollégium – Nyilvános pályázatot hirdet az önkormányzat
Illés György Cinó  |  2022. 11. 28., 13:49

A Kalocsai Önkormányzat értékesítésre pályáztatja meg az egykori Hunyadi Kollégium Kossuth Lajos utca 14-16 szám alatt található, helyi védettség alatt álló, patinás épületet a hozzá tartozó telekkel és az azon álló további épületekkel együtt – erről döntött a kalocsai képviselő-testület a múlt csütörtök délután egy órai kezdettel tartott ülésén.

A Kalocsa Város Önkormányzatának tulajdonában álló volt kollégiumépület korábbi funkciója megszűnt, jelenleg kollégiumként nem működik, és önkormányzati kötelező feladat ellátási célt sem szolgál. Itt üzemelt a Bajai Szakképzési Centrum tankonyhája, amelynek átköltöztetése folyamatban van, és itt voltak az épület vagyonkezelőjének, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. irodái – ez utóbbiakat az energiaválság miatt meghozott intézkedések keretében már átköltöztették a KIKK Szent István út 2-4. szám alatti, Művelődési Házként is emlegetetett épületébe.

Az ingatlanban két bérlakás található: egy szociális bérlakás, amelynek szerződése 2022. december 31-én lejár, valamint egy szolgálati jellegű lakás, amelynek a szerződése megszüntetésre került. Az önkormányzat részéről hasznosítási cél nincs, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az épület fenntartása, rövid és hosszútávú önkormányzati hasznosítása nem indokolt, ezért javasolta az ingatlan értékesítését dr. Filvig Géza polgármester – állt az előterjesztésben.


Forrás: KALOhírek


A csütörtöki döntést követően, pénteken már meg is jelent a pályázati kiírás a város honlapján. A pályázatokat december 13-tól január 16-án délután négy óráig lehet benyújtani a Jegyzői Irodába.
A pályázattal kapcsolatban további információ dr. Kiss Csaba jegyzőtől kérhető a 78-461-302-as telefonszámon.

A javaslat vitája során dr. Vincze András módosító indítványt terjesztett elő, amely szerint az értékesítésből befolyó összeg csak Kalocsa város ingatlanvagyonának fejlesztésére és bővítésére volna fordítható, azonban ezt a testület többsége nem támogatta.

A megállapított minimális vételár friss értékbecslésen alapul, ennek ellenére Szabó Balázs képviselő kifogásolta, hegy nem magasabb összeggel hirdetik meg a pályázatot.


Forrás: KALOhírek


A polgármester válasza szerint az árat úgyis az ajánlattevők versengése szabja majd meg, ugyanakkor a képviselők nem ingatlanforgalmi szakemberek, ezért kérték az értékbecslést, vagyis a szakma álláspontját a vagyontárgy értékéről, amit kétségbe vonni nincsen okuk.
A beérkező ajánlatok elfogadásáról amúgy is a képviselő-testületnek kell majd döntenie, és a pályázati kiírás szerint az önkormányzat bármikor visszavonhatja a kiírást, illetve bármikor eredménytelennek nyilváníthatja a pályázatot, így, amennyiben nem felel majd meg a győztes ajánlat, akkor jogkövetkezmények nélkül visszaléphet a város az értékesítéstől.

Dr. Bagó Zoltán 2015-ös és ’16-os hozzászólásaik idézése által szembesítette Simon Zoltán alpolgármestert és dr. Filvig Géza polgármestert a még az előző ciklusban, ellenzéki képviselőkként elmondott érveikkel, amelyeket a vagyonértékesítések kapcsán hangoztattak, élesen bírálva az akkori vezetést, noha a vagyoneladások összege most még nagyobb.

A két érintett szerint azonban abban az időben egészen más külső gazdasági helyzetben folytathatta tevékenységét a város – még se a covid, sem a háború nem éreztette hatását, nem volt magas infláció, sem energiaválság –, ezért, ahogyan akkor is, most is a város érdekében cselekszenek.
Erre ugyan nem tértek ki, de szintén lényeges, hogy most egy költséges felújításra szoruló vagyontárgy „kerül kalapács alá”, míg az előző ciklus legnagyobb horderejű vagyonértékesítése a KalocsaKOM eladása volt, amikor jelentős bevételeket termelő működő vagyontól vált meg Kalocsa. Az viszont elhangzott, hogy az épület fenntartása nemcsak nem indokolt, hanem folyamatos ráfordítást is igényel, ami ésszerűsíti az értékesítését.

Mindazonáltal a szép, nagy múltú épületért minden kalocsainak fáj a szíve, de el nem fogják vinni, és miután helyi védettség alatt áll, ezért az továbbra is megmarad, és a közterületek felől látható, külső megjelenésén jelentős változtatást sem szabad tenni – derült ki dr. Kiss Csaba jegyző által egy képviselői kérdésre válaszolva elmondottakból.


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK