2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Ma újra ülésezik a képviselő-testület – Terítéken többek közt az 51-es felújítása, az elkerülő út, és az MSZP iroda ügye

Ma újra ülésezik a képviselő-testület – Terítéken többek közt az 51-es felújítása, az elkerülő út, és az MSZP iroda ügye
Illés György Cinó  |  2021. 09. 22., 17:17

A csütörtöki ülésen tíz tervezett napirendi pont kerül a képviselők elé. A témák jellegéből adódóan nagy, véres vitára nem számítunk. Ám tekintettel arra, hogy kampányidőszak van, senki se lepődjön meg, ha az alábbi napirendi pontokon kívül - sürgősséggel, napirend előtt, vagy az egyebek napirend keretében - más kérdések is felvetődnek majd.

A délután kettőkor kezdődő testületi ülés napirendjén a következő pontok szerepelnek:

1.) Óvodai férőhely korlát túllépésének engedélyezése.
Más években is napirendre kerül hasonló javaslat, hogy a meglévő óvodai kapacitásokkal törvényes keretek között megoldható legyen az óvodás korú gyerekek nevelése. Ezt most különösen indokolttá teszi az, hogy az Újvárosi Óvoda az elektromos hálózat és a fűtési rendszer meghibásodása miatt ideiglenesen kikerült a rendszerből, és az új óvodába való beköltözésükig más óvodák csoportjai között osztották el a gyerekeket, ezzel növelve az ottani létszámot. A javaslat szerint a kalocsai óvodai csoportokban a törvényileg megengedett legnagyobb, harmincfős létszámkorlát lesz majd érvényben, ha a testület elfogadja a javaslatot.

2.) A második napirendi pont az 51-es számú főút Kalocsa és az M9 csomópont közötti szakaszának fejlesztését készíti elő. Az előterjesztés a város településrendezési eszközeinek módosítására, a partnerségi egyeztetés lezárására, illetve környezeti vizsgálat szükségességének megállapítására tesz javaslatot.

3.) Kalocsa településrendezési eszközeinek módosítását célozza a harmadik napirendi pont is. Ez a módosítás az 51-es út nyugati elkerülő szakaszának megvalósításához szükséges, a tervezett útnak a szerkezeti tervében történő feltüntetésre.

4.) Terítékre kerül a kalocsai vagyonhasznosítási és könyvvezető Nonprofit Kft. ez évi üzleti terve.

5.) A 2022. évi víziközmű gördülő fejlesztési tervet is megvitatja a grémium.
A rezsicsökkentés jegyében befagyasztott vízdíjak nem teszik lehetővé az egyébként kötelező feladatként előírt állagmegóvási munkálatok és a szükséges fejlesztések finanszírozását. Ezért a víziközmű vállalat által készített gördülő fejlesztési terv évről évre a testület asztalára kerül. Idén valamivel több mint bruttó 31 millió forintot kell a városnak tartalékolni e célra az előterjesztett terv szerint.

6.) Amint a korábbi években, úgy idén is dönteni fog a képviselőtestület a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszerhez való csatlakozáshoz a 2022 évre vonatkozóan.
Amióta követjük, a pályázati rendszerhez minden évben csatlakozott városunk – most sem számítunk meglepetésre.

7.) A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportja a Kossuth Lajos út 22 szám alatti egykori SzTK épületben kér az eddig általuk használtak mellett további két irodahelyiséget, mivel városunkban folytatott tevékenységüket novembertől bővíteni kívánják. A Nefelejcs utca 9. szám alatti telephelyükön végzik a várossal kötött eddigi szerződésük nyomán a hajléktalanok nappali ellátását, mostantól, ha a testület elfogadja az ajánlatot, a későbbiekben éjjeli menedékhely és úti menedékhely szolgáltatás is rendelkezésére állna a fedél nélkül élőknek.
A kért irodákat pénzbeli ellenszolgáltatás nélkül, a rezsiköltség megfizetésével szeretné megkapni a Máltai Szeretetszolgálat, cserébe a várostól a megállapodásban átvállalt kötelező, illetve önként vállalt hajléktalan-ellátási feladatok felvállalásáért.

8.) Térítésmentesen jut egy kisebb területhez a város a Róna utcában, amennyiben a vonatkozó előterjesztést elfogadja a testület. Gazdagabbak nem leszünk tőle. Bár a tulajdonos vállalkozás a 128 négyzetméteres területért nem kér semmit, ugyanis a kérdéses területrész a Róna utca területébe ékelődik. Így a lépés inkább adminisztratív, amelynek célja, hogy a Róna utcai közterület további fejlesztése az út kiépítése elől mind akadálya elháruljon, eddig ugyanis az út egy szelete a vállalkozás tulajdonában volt.

9.) Emlékezetes: a magyar szocialista párt a pártok háza (jelenleg: Földhivatal) kiürítésekor, egy korábbi megállapodásra hivatkozva, kért használatra ingatlant az önkormányzattól, amelyet térítésmentesen vehet igénybe a pártiroda céljára. Végül a Hunyadi utca 82. szám alatti közösségi házban kapott irodát a párt.
Az előterjesztő polgármester eltökélt szándéka, hogy azt az irodát visszaszerezze a bejegyzett használati joggal rendelkező párttól, aminek érdekében megelőző tárgyalásokat folytattak. A párt a pénzbeli megváltás lehetőségére nem reagált, azonban megfelelő helyen található, céljaikra alkalmas helyiség felajánlása mellett a csere lehetőségét is elfogadnák, ha az új helyen a jelenlegivel azonos feltételek mellett folytathatnák ha tevékenységüket.
A párttal történő tárgyalások megkezdésére kéri most a polgármester az önkormányzat felhatalmazását.
Emellett, amennyiben a tárgyalások nem vezetnének eredményre, úgy jogi eljárás megindítását is lehetővé tenné a felhatalmazás, ha a képviselők megszavazzák.

10.) Kisebb jelentőségű adminisztratív feladat lesz egy jelenleg közterületként használt, azonban másként bejegyzett területrész átminősítése a Miskei út és Bátyai út közötti területen, az autóbusz állomás mögött. A telekkönyvileg építési területként bejegyzett területet ténylegesen közterületként használják, ami megfelel a szerkezeti tervben jelzett funkciónak.
Az ügyet most a szomszédos terület tulajdonosának megkeresése helyezte fókuszba, ugyanis a nemrégiben megvásárolt irodaház mellé parkolókat szeretne létesíteni, akár a terület megvásárlása, akár bérbe vétele révén.

Végül az „Egyebek” napirendi pontja következik majd. Ha annak keretében valamely izgalmas kérdés, esetleg valami szaftos kampánytéma szóba kerül, arról tájékoztatjuk olvasóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK