2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ma újra ülésezik a képviselő-testület – Terítéken többek közt az 51-es felújítása, az elkerülő út, és az MSZP iroda ügye

Ma újra ülésezik a képviselő-testület – Terítéken többek közt az 51-es felújítása, az elkerülő út, és az MSZP iroda ügye
Illés György Cinó  |  2021. 09. 22., 17:17

A csütörtöki ülésen tíz tervezett napirendi pont kerül a képviselők elé. A témák jellegéből adódóan nagy, véres vitára nem számítunk. Ám tekintettel arra, hogy kampányidőszak van, senki se lepődjön meg, ha az alábbi napirendi pontokon kívül - sürgősséggel, napirend előtt, vagy az egyebek napirend keretében - más kérdések is felvetődnek majd.

A délután kettőkor kezdődő testületi ülés napirendjén a következő pontok szerepelnek:

1.) Óvodai férőhely korlát túllépésének engedélyezése.
Más években is napirendre kerül hasonló javaslat, hogy a meglévő óvodai kapacitásokkal törvényes keretek között megoldható legyen az óvodás korú gyerekek nevelése. Ezt most különösen indokolttá teszi az, hogy az Újvárosi Óvoda az elektromos hálózat és a fűtési rendszer meghibásodása miatt ideiglenesen kikerült a rendszerből, és az új óvodába való beköltözésükig más óvodák csoportjai között osztották el a gyerekeket, ezzel növelve az ottani létszámot. A javaslat szerint a kalocsai óvodai csoportokban a törvényileg megengedett legnagyobb, harmincfős létszámkorlát lesz majd érvényben, ha a testület elfogadja a javaslatot.

2.) A második napirendi pont az 51-es számú főút Kalocsa és az M9 csomópont közötti szakaszának fejlesztését készíti elő. Az előterjesztés a város településrendezési eszközeinek módosítására, a partnerségi egyeztetés lezárására, illetve környezeti vizsgálat szükségességének megállapítására tesz javaslatot.

3.) Kalocsa településrendezési eszközeinek módosítását célozza a harmadik napirendi pont is. Ez a módosítás az 51-es út nyugati elkerülő szakaszának megvalósításához szükséges, a tervezett útnak a szerkezeti tervében történő feltüntetésre.

4.) Terítékre kerül a kalocsai vagyonhasznosítási és könyvvezető Nonprofit Kft. ez évi üzleti terve.

5.) A 2022. évi víziközmű gördülő fejlesztési tervet is megvitatja a grémium.
A rezsicsökkentés jegyében befagyasztott vízdíjak nem teszik lehetővé az egyébként kötelező feladatként előírt állagmegóvási munkálatok és a szükséges fejlesztések finanszírozását. Ezért a víziközmű vállalat által készített gördülő fejlesztési terv évről évre a testület asztalára kerül. Idén valamivel több mint bruttó 31 millió forintot kell a városnak tartalékolni e célra az előterjesztett terv szerint.

6.) Amint a korábbi években, úgy idén is dönteni fog a képviselőtestület a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszerhez való csatlakozáshoz a 2022 évre vonatkozóan.
Amióta követjük, a pályázati rendszerhez minden évben csatlakozott városunk – most sem számítunk meglepetésre.

7.) A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportja a Kossuth Lajos út 22 szám alatti egykori SzTK épületben kér az eddig általuk használtak mellett további két irodahelyiséget, mivel városunkban folytatott tevékenységüket novembertől bővíteni kívánják. A Nefelejcs utca 9. szám alatti telephelyükön végzik a várossal kötött eddigi szerződésük nyomán a hajléktalanok nappali ellátását, mostantól, ha a testület elfogadja az ajánlatot, a későbbiekben éjjeli menedékhely és úti menedékhely szolgáltatás is rendelkezésére állna a fedél nélkül élőknek.
A kért irodákat pénzbeli ellenszolgáltatás nélkül, a rezsiköltség megfizetésével szeretné megkapni a Máltai Szeretetszolgálat, cserébe a várostól a megállapodásban átvállalt kötelező, illetve önként vállalt hajléktalan-ellátási feladatok felvállalásáért.

8.) Térítésmentesen jut egy kisebb területhez a város a Róna utcában, amennyiben a vonatkozó előterjesztést elfogadja a testület. Gazdagabbak nem leszünk tőle. Bár a tulajdonos vállalkozás a 128 négyzetméteres területért nem kér semmit, ugyanis a kérdéses területrész a Róna utca területébe ékelődik. Így a lépés inkább adminisztratív, amelynek célja, hogy a Róna utcai közterület további fejlesztése az út kiépítése elől mind akadálya elháruljon, eddig ugyanis az út egy szelete a vállalkozás tulajdonában volt.

9.) Emlékezetes: a magyar szocialista párt a pártok háza (jelenleg: Földhivatal) kiürítésekor, egy korábbi megállapodásra hivatkozva, kért használatra ingatlant az önkormányzattól, amelyet térítésmentesen vehet igénybe a pártiroda céljára. Végül a Hunyadi utca 82. szám alatti közösségi házban kapott irodát a párt.
Az előterjesztő polgármester eltökélt szándéka, hogy azt az irodát visszaszerezze a bejegyzett használati joggal rendelkező párttól, aminek érdekében megelőző tárgyalásokat folytattak. A párt a pénzbeli megváltás lehetőségére nem reagált, azonban megfelelő helyen található, céljaikra alkalmas helyiség felajánlása mellett a csere lehetőségét is elfogadnák, ha az új helyen a jelenlegivel azonos feltételek mellett folytathatnák ha tevékenységüket.
A párttal történő tárgyalások megkezdésére kéri most a polgármester az önkormányzat felhatalmazását.
Emellett, amennyiben a tárgyalások nem vezetnének eredményre, úgy jogi eljárás megindítását is lehetővé tenné a felhatalmazás, ha a képviselők megszavazzák.

10.) Kisebb jelentőségű adminisztratív feladat lesz egy jelenleg közterületként használt, azonban másként bejegyzett területrész átminősítése a Miskei út és Bátyai út közötti területen, az autóbusz állomás mögött. A telekkönyvileg építési területként bejegyzett területet ténylegesen közterületként használják, ami megfelel a szerkezeti tervben jelzett funkciónak.
Az ügyet most a szomszédos terület tulajdonosának megkeresése helyezte fókuszba, ugyanis a nemrégiben megvásárolt irodaház mellé parkolókat szeretne létesíteni, akár a terület megvásárlása, akár bérbe vétele révén.

Végül az „Egyebek” napirendi pontja következik majd. Ha annak keretében valamely izgalmas kérdés, esetleg valami szaftos kampánytéma szóba kerül, arról tájékoztatjuk olvasóinkat!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés