2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai résztvevőkkel zajlott az idei Bács-Kiskun Megyei Turisztikai Konferencia –Kalocsa 200 milliós turisztikai fejlesztést készít elő

Zsiga Ferenc  |  2020. 12. 10., 14:19

Kalocsáról dr. Filvig Géza polgármester és Kapitány Alíz, a TDM Iroda vezetője vett részt azon a közel 100 résztvevővel, az online térben zajló Bács-Kiskun Megyei Turisztikai Konferencián, amelyet a pandémiára való tekintettel az internet segítségével november 2-án tartottak. A rendezvényen hasznos ismeretekkel és gyakorlati tanácsokkal látták el mindazokat, akiknek a munkája az idegenforgalomhoz kötődik.

A konferencia végén Kapitány Alízt és dr. Filvig Gézát kértük fel, ismertesse a tanácskozás fontosabb részleteit.

A TDM Iroda vezetője elmondta: a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP–os projektje keretében idén online térben rendezték meg a Bács-Kiskun Megyei Turisztikai Konferenciát. Ez azonban nem akadályozta meg a szervezőket abban, hogy egy összetett, széleskörű szakmai témaköröket felvonultató, tartalmas tanácskozást szervezzenek. Az előadók, a településvezetők és szakemberek részvételével olyan lényeges kérdéseket feszegettek, amelyek a lehetséges továbbhaladási irányokat vázoltak fel a világjárvány miatt erősen korlátozott, kényszerpályán mozgó turizmus számára. Kapitány Alíz elmondása szerint Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelt szakmai területként a borturizmust, az egészségturizmust, és a Petőfi Emlékévet jelölte meg. A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről Molnár Anita, a Turizmus Szakmai Igazgatóság programigazgatója adott átfogó tájékoztatást a Nemzeti Turizmus Stratégia 2030 eddigi megvalósítására építkező, az aktuális helyzet miatt újragondolt fejlesztési elképzelésekről. A kidolgozás alatt álló Turizmus 2.0 anyag elkészítése reagál a jelenlegi globális átalakulási folyamatokra, hiszen a nemzetközi turisztikai helyzet megváltozott, így szükség van új stratégiai megközelítésre. Kiemelt feladat az érdeklődés helyreállítása, a széleskörű fenntarthatóság mentén zajló fejlesztések, marketingtevékenységek. Ehhez kapcsolódóan létrejön egy zöld védjegy, amely szintén az egyre tudatosabb utazási döntések mentén mozgó turisták számára egyfajta konzisztens magas minőséget kíván biztosítani. Az eddigi célkitűzések szerint többek között továbbra is a jelentős vendégéjszaka-szám emelkedés elérése, az élményfejlesztés, a célzott értékesítés és marketing, valamint az adatvezérelt ágazatirányítás elveinek érvényesítése a cél. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerét 2020-ban kiterjesztették az összes szálláshely-szolgáltatóra, így lehetővé vált a real-time foglaltsági adatok alapján történő stratégiai tervezés. A közeljövőre szóló várakozások szerint a belföldi vásárlóerő nem fog jelentősen bővülni, ezért a környező országok piacainak megszólítására is szükség van. A digitális élményalapozás eszközeivel az inspirációtól az utazásig végső soron több utazási döntés szülessen. Cél, hogy Magyarország erős turisztikai márka legyen – hangsúlyozta a konferenciáról szóló beszámolójában Kapitány Alíz.


Hozzátette: Bács-Kiskun megye idén átadott néhány jelentősebb turisztikai fejlesztését Bíró Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. projektmenedzsere mutatta be. Ismertette a Kiskunhalasi Panoráma Torony fejlesztési projektet, amely jól illeszkedik az eddigi és jelenleg zajló halasi fejlesztések sorába. A közvetlen szomszédságunkban, a TDM szervezet működési területén, a Szelidi-tónál lezajlott komoly beruházásokat, többek között a jelentős strandfejlesztést, az infrastruktúra fejlesztést és a látogatóközpontot, a fedett szabadtéri színpadot is magába foglaló projektet mutatta be részleteiben. Végül talán a megye legérdekesebb turisztikai projektjének, a Felsőszentiváni szélmalomnak a rekonstrukcióját és turisztikai attrakcióvá alakítását mutatta be a szakember, így Magyarország egyetlen őrlő szélmalmát is megismerhették a résztvevők.


A konferenciát irodájából követő dr. Filvig Géza polgármester kifejtette: Kalocsa különleges helyet foglal el a megye turisztikai térképén, hiszen itthon és a nagyvilágban a magyaros megjelenítéshez kötött népművészetével, két hungarikumával, Duna menti fekvésével, Kalocsa márkanevével a megyén belül is páratlan adottságokkal rendelkezik. Az önkormányzat a városmarketing, a turizmus területen is megújulást készít elő, immár a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. irányítása, szakembergárdája részvételével. Az önkormányzat a hamarosan induló TOP2 pályázati lehetőségekkel is élni kíván, erről nemrégiben tárgyalt a megyei közgyűlés elnökével, szakembereivel, és megegyezett egy 200 milliós turisztikai fejlesztés előkészítéséről. A világjárvány miatt a turizmus új stratégiai megközelítése elveinek Kalocsán és vonzáskörzetében is érvényesülnie kell. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat turizmusfejlesztési céljai között szereplő egészségturizmus ugyancsak érintheti a várost, hiszen az uszoda tervezésénél lehetőség szerint ezeket a fejlesztési irányokat és a hozzájuk rendelt forrásokat is figyelembe kell venni.


A polgármester jó ötletnek tartotta, hogy hamarosan létrehoznak egy közös turisztikai platformot, amelynek érdekében felkérték a résztvevőt az adataik frissítésére, közös szerkesztésére; illetve ismertették, hogy a megyei szervezet a jövőben ernyőszervezetként kíván működni, a későbbiekben pedig alközpontok létrehozását tervezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK