2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Komoly büntetésre számíthat, aki időben nem adja vissza kapcsolattartáson nála lévő gyerekét – A kalocsai járásból évi 16 ügy kerülhet bírósághoz

Komoly büntetésre számíthat, aki időben nem adja vissza kapcsolattartáson nála lévő gyerekét – A kalocsai járásból évi 16 ügy kerülhet bírósághoz
Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 19., 08:26

Egyelőre nem tudni, a kapcsolattartásra vonatkozó határozatok betartatásának bírósági hatáskörbe adása a gyakorlatban mekkora hatékonysággal működik. A március 1-jétől hatályos új eljárásrendtől a szakemberek, de az ügyfelek is azt várják: a gyámhivatalok helyett eljáró járásbíróságok gyorsabbak, a szigorúbb szankciók birtokában és tekintélyüknél fogva is alkalmasabbak lesznek a gyakran érzelmektől túlfűtött helyzetek kezelésére, az okozott vagy elszenvedett sérelmek orvoslására. Az új szabályozás értelmében végső esetben rendőr viheti a gyermeket kapcsolattartásra, ugyanakkor a bíró a 14. életévét betöltött gyermek akaratát figyelembe veszi.

A 2019. évi gyámügyi statisztika szerint a kalocsai járásban az elmúlt évben a gyámhivatal előtt 16 kapcsolattartás végrehajtási ügy volt folyamatban, ez a szám hosszú évek óta állandóságot mutat.

A kapcsolattartás végrehajtási ügyek bírósági hatáskörbe adásának 13 éves előzménye van. A gyámhivatalok jelzései alapján 2007 óta lebegtetik, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően bíróságok intézkedjenek a meghiúsult kapcsolattartások végrehajtásában.

A jelenlegi törvénymódosítást az is megalapozhatta, hogy az utóbbi években számos esetben komoly társadalmi és sajtó visszhangot váltott ki egy-egy kirívó családon belüli erőszak, vagy amikor a kiskorú sérelmére a szülői kapcsolattartás ideje alatt követettek el súlyos bűncselekményt.

Ugyan a tragédiába torkolló ügyek száma szerencsére elenyésző, de ezek is felgyorsíthatták a vonatkozó jogszabályok módosítását. Mint emlékezetes, legutóbb Győrben, egy börtönből szabadult apa ölte meg két kapcsolattartáson nála lévő gyermekét, a harmadikat, a 6 éves kislányát életben hagyta. Egyelőre a bűncselekményt kiváltó okokat nem tárták fel. Ám az biztos, hogy a börtönviselt apa és anya között konfliktus alakult ki a gyermekek kapcsolattartását illetően.

Az ilyen esetek mellett természetesen a tömegével jelentkező, döntően kisebb súlyú ügyek alapozták meg, hogy a törvényalkotó lépésre szánja el magát, alapjában véve szigorítsa a bíróság nem peres eljárásában alkalmazható szankciókat.

A VÁLTOZÁS LÉNYEGE, HOGY KAPCSOLATTARTÁSI SZABÁLYOK MEGSÉRTÉSE ESETÉN MÁRCIUSTÓL A GYÁMHIVATAL HELYETT A JÁRÁSBÍRÓSÁG ILLETÉKES AZ ILYEN DÖNTÉSEKBEN FOGLALTAK BETARTATÁSÁBAN.

A jövőben a Járásbíróság nem peres eljárásban jóval nagyobb szigorral járhat el, ugyanis az Országgyűlés 2019. december 17-én fogadta el a törvényt, amely a gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat egyértelműen szigorítja, a helyzet rendezésére szabadabb kezet ad a bíróságnak.

A gyámhivatal munkatársai felsóhajthatnak, mert megszabadulnak ettől a nehéz tehertől.

A NAGYOBB TEKINTÉLYŰ BÍRÓSÁG PEDIG IMMÁR AZ ERŐSEBB JOGI FELHATALMAZÁS BIRTOKÁBAN, SZÉLESKÖRŰ JOGOSÍTVÁNYOKKAL RENDEZHETI A KAPCSOLATTARTÁSI SZABÁLYOK BETARTATÁSÁT.

Ami elsőre bürokratikus aktatologatásnak tűnik, az remélhetőleg a gyakorlatban sokkal igazságosabb és egyenlőbb helyzetet teremt majd az elvált szülők, élettársak között.

Az eddigi gyakorlat nagyvonalakban úgy működött: ha az egyik szülő nem kapta vissza időben a másiktól a gyereket, 30 napon belül bejelentést tehetett a gyámhivatalnál, mely határidőnek jogvesztő hatálya volt és maradt.

A gyámhatóság kitűzte a tárgyalást, meghallgatta a feleket arra vonatkozóan, hogy a kapcsolattartásra jogosult apa vagy anya, esetleg nagyszülő miért nem adta oda a gyermeket kapcsolattartásra, illetve a jogosult a gyermeket miért nem vitte vissza időben.

A gyámhivatal a bizonyítás lefolytatása után első lépésben megállapította, hogy a kapcsolattartás elmaradása kinek róható fel, majd felszólította az anyát vagy apát, hogy a jövőben ne szabotálja a kapcsolattartást szabályozó bírósági végzésben foglaltakat, illetve kérésre rendelkezett az elmaradt kapcsolattartás pótlásáról.

Amennyiben a kérés nem talált meghallgatásra, jött a fegyelmezés már komolyabb eszköze, az alkalmanként 5-500 ezer forintig terjedő, de jellemzően 5-10 ezer forint között mozgó pénzbírság kiszabása.

Ekkor a gyámhivatal már arra is felhívta a figyelmet, hogy akapcsolattartás akadályozásabűncselekmény, bár az ilyen büntetőeljárások, a nehéz bizonyítás miatt fehérholló gyakoriságúak Magyarországon.

A törvénymódosítás tehát konkrétan arról szól, hogy a már jogerős kapcsolattartási végzést miként, milyen eszközök bevetésével lehet betartatni, végrehajtani.

AZAZ HA A JÖVŐBEN BÁRMI MIATT PROBLÉMÁSSÁ VÁLIK A KAPCSOLATTARTÁS, A SZÜLŐK A GYÁMHIVATAL HELYETT A GYERMEKÜK LAKÓ-, ILLETVE TARTÓZKODÁSI HELYE SZERINTI ILLETÉKES JÁRÁSBÍRÓSÁGHOZ FORDULHATNAK. ENNEK AZONBAN JÓL KÖRÜLÍRT ALAKI ÉS TARTALMI KITÉTLEI VANNAK, UGYANIS A TÖRVÉNY PONTOSAN LEÍRJA, A KÉRELMET HOGYAN, ABBA MI MINDENT BELEÍRVA LEHET BENYÚJTANI.

Fontos tudni, hogy a bíróságok soron kívül járnak az ilyen ügyekben, de azért egy-egy kimaradt láthatás miatt még nem indul eljárás, és a végrehajtás kezdeményezésére nyitva álló határidő továbbra is az elmaradt kapcsolattartástól számított 30 nap.

A megváltozás szabályozás értelmében első lépésben a bíróság is meghallgatást tart, majd figyelmeztet az elmaradt láthatás pótlására, a kapcsolattartás betartására, illetve mindezek jogkövetkezményeire.

Az viszont komoly különbség, hogy az elmulasztott kapcsolattartás után a bíróság várhatóan nagyságrendileg nagyobb pénzbüntetést ítél meg. A bíróság kirívó esetben dönthet úgyis, hogy megkeresi a gyámhatóságot, indítson pert a szülői jog megszüntetésére.

Például ha az anya következetesen nem adja oda a gyereket az apának kapcsolattartása, folyamatosan kibúvókat keres, a gyámhatóság az apa nevében indíthat pert az anya ellen.

Végső esetben maga a bíró is feljelentést tehet kiskorú veszélyeztetése és kapcsolattartás akadályoztatása bűncselekmény gyanúja miatt. Jelentős előrelépés az is, hogy a bíróság március 1-től a problémás kapcsolattartási ügyekben nemcsak a gyámhivatal, gyermekjóléti szolgálat, hanem a rendőrség segítségét is kérheti.

Ez utóbbi vélhetően nagyobb visszatartó erővel bír, mert azt sokan nem vállalják majd fel, hogy a háztól rendőr viszi el kapcsolattartásra a gyermeket. Ennek a traumának valószínűleg sem az anya, sem az apa nem szeretné kitenni a gyermekét.


EGYÉRTELMŰEN POZITÍV VÁLTOZÁS, HOGY A JOGSZABÁLY SZERINT A KÉRDÉSES KAPCSOLATTARTÁSNÁL A BÍRÓSÁG MEG FOGJA KÉRDEZNI ÉS FIGYELEMBE FOGJA VENNI A 14. ÉLETÉVÉT BETÖLTÖTT GYEREK AKARATÁT. HA AZT MONDJA, HOGY Ő NEM AKAR AZ APÁHOZ VAGY AZ ANYÁHOZ, A NAGYSZüLŐHÖZ MENNI, A BÍRÓSÁG ERRE NEM FELTÉTLENÜL FOGJA RÁKÉNYSZERÍTENI.

Azt majd a következő hónapok, évek mutatják meg, hogy az új eljárásrend hogyan valósul meg a gyakorlatban, mekkora hatékonysággal működik. Annyi bizonyos, hogy az eddig kevésbé eredményes kapcsolattartási végrehajtások, egyes szülők kiszolgáltatottsága és a számtalan visszaélés után a helyzet csak pozitív irányba változhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK