2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Középpontban a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság jövője – A megyei igazgató, a bajai kirendeltség vezető, Font Sándor és Filvig Géza ült egy asztalhoz

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 04., 07:24

A Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó Kalocsa Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Búzapiac tér 7. szám alatti épülete november 3-án adott helyet annak a tanácskozásnak, amelyet dr. Filvig Géza polgármester kezdeményezésére Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Ossó János tűzoltó ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője részvételével tartottak. A megbeszélés témája a helyi tűzoltóság infrastruktúrájának, védelmi készségének a város, a térség várható fejlődéséhez igazítandó fejlesztése, a lakossága és a vállalkozások ilyen irányú biztonságérzetének megtartása, illetve növelése volt.

A bő egy órás tanácskozást követően rövid sajtótájékoztatót tartottak, amelyet dr. Farkasinszki Lóránt nyitott meg.

A katasztrófavédelem megyei igazgatója elmondta:

A mai napon megbeszéltük, melyek azok a jövőben várható fejlesztések, amelyekben a katasztrófavédelem és a tűzoltóság partner tud lenni mind szakmailag, mind kollegálisan. Azt lájuk, hogy a térségre egy olyan folyamatos fejlődést prognosztizálnak, amelyhez szakmailag és egyéb területeken is igazodnunk kell. A választókörzet országgyűlési képviselőjével és a város vezetésével eddig is nagyon jó volt a kapcsolat, és nagyon köszönöm ezt a fajta odafigyelést, rátekintést a munkánkra, ami a mai napon is megmutatkozott. A kalocsai tűzoltók már nagyon sok tűzesetnél bizonyították a rátermettségüket, és azt gondolom, érzi a lakosság is, hogy számíthat a tűzoltóságra, a katasztrófavédelemre – mondta az igazgató.


Font Sándor bevezető gondolataiból kiviláglott:szívesen jött a mai megbeszélésre, hiszen ahogy eddig, a város fejlődésében, fejlesztésében a jövőben is partner lesz.

A képviselő emlékeztetett: a lakosság körében a katasztrófavédelemhez tartózó tűzoltók a legmegbecsültebb magyar szervezetnek a tagjai, így tekintünk mi is a megyei és a kalocsai tűzoltókra. Az itt szolgálatot teljesítő tűzoltók védelmi képességének Szabadszállástól egészen a déli határig minden pillanatban rendelkezésre kell állnia. Mintegy 130-140 kilométer távolságban a bajai, a kalocsai és a solti tűzoltók látják el az ipari katasztrófavédelmi, és a lakosság részéről jelentkező tűzvédelmi és mentési feladatokat.

Nem kérdés, hogy a Kalocsához közeli Növényolaj gyár, annak bővítése, az évszázad beruházásának nevezett, hamarosan induló Paks II. beruházás kapcsán is el kell gondolkodni, hogy az itt szolgálatot teljesítő tűzoltók a jövőben is rendelkezzenek az új kihívásoknak megfelelő adottságokkal, képességekkel, amellyel jelenlegivel azonos szinten garantálják a biztonságunkat, növelik a biztonságérzetünket.” Éppen ezért mérlegelni kell, hogy ezen a helyen (Búzapiac tér 7.) kell-e a további fejlesztéseket megvalósítani, hiszen Kalocsa belvárosában vagyunk. Tény, hogy igen hosszú időt kiszolgált ez a létesítmény, felkészült tűzoltókkal, időnként megújuló járműparkkal.
Az itt megjelent vezetőkkel arról beszéltünk, az induló fejlesztésekkel való foglalkozáskor támpontot kell adni ahhoz is: ha úgy adódik, és 2-3 éven belül aktualitása lesz, új helyet kell kijelölni egy új tűzoltólaktanyának. Ebből adódik, hogy a városvezetésnek már most, a beruházások, az ipari területek kijelölésénél erre is gondolni kell. Nem mentünk most messzebb a gondolkodásnál, de tény, hogy a jövőbe is kell látni ahhoz, hogy azt a biztonságérzetet, amit jelenleg biztosítani tudnak a bajai, a kalocsai és a solti tűzoltók, azt a későbbiekben is meg tudjuk tartani, sőt, lehetőség szerint növeljük azt. A mai beszélgetésünknek ezek voltak a főbb gondolatai – fogalmazott Font Sándor.


Dr. Filvig Géza elmondta:

Megtisztelő a megyei igazgató úr Kalocsára látogatása, és örömteli számomra, hogy vele Font Sándor országgyűlési képviselő úrral közösen folytathattam eszmecserét. Kalocsa komoly fejlődés előtt áll: folyamatban van a Duna-híd építése, amelyen mintegy két és fél év múlva tudunk átkelni. Indul a Paks II. beruházás, és egy olyan gazdasági érdeklődés van városunk irányába, amelynek stratégiai partnere a katasztrófavédelem, a tűzoltóság.

Már most számolnunk kell azzal, hogy a már itt lévő, és a jövőben ide települő vállalkozásoknak egy olyan biztonságérzete alakuljon ki, amelyet Kalocsa már eddig is megszokhatott. Az ilyen jellegű megnövekedett igények kiszolgálásához elkerülhetetlen a kalocsai tűzoltóságnak a fejlesztése, bővítése.” Erről tárgyaltunk ma, és örömteli számomra, hogy olyan témákról tudunk beszélni, amelyek a városunk fejlődését segítik elő, az itt élők biztonságérzetét növelhetik. Előre kell gondolkodnunk, előre kell készülnünk. Ez is azt mutatja, hogy Kalocsa fejlődési pályára lépett. Köszönöm, hogy képviselő úr és igazgató úr is ebben elkötelezett, hálás vagyok a munkájukért. A mai egyeztetést folytatni fogjuk - zárta a sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK