2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Közterület gyámság alatt – Egy lakótelepi ház közössége gondozhatja a ház körüli területet

Illés György Cinó  |  2022. 05. 19., 07:08

A Paksi-köz 40 szám alatti lakóépület lakóközössége azzal a kérelemmel fordult a kalocsai önkormányzathoz, hogy a ház körüli területet gondozni kívánja, azzal, hogy a területre használati jogot kap, de nem kerülhetik el, és az átjárást továbbra is biztosítják. A használati jog nem vonatkozik a parkolóra, amely továbbra is nyilvános parkolóként működik tovább, így azt bárki használhatja. A kérelem nyomán a legutóbbi, múlt pénteki képviselő-testületi ülésen a grémium hivatalosan is használatba adta a területet.

A lakóközösség által „örökbefogadott”, közel kétezer négyzetméteres közterületrészen már évek óta ez a közösség végzi a karbantartási munkákat és fejlesztéseket – áll az előterjesztés indoklásában.

A 3506 per 40 helyrajzi számú, Kalocsa Város Önkormányzatának tulajdonát képező terület egy részéről van szó. Ez a telek lényegében az egész a paksi közi lakótelep területét felöleli, a döntés azonban csak a ház közvetlen lakói környezetére valamint az épülettől a Paksi-köz útig terjedő, 1921 négyzetméteres területre vonatkozik, amint a mellékelt vázrajzon is látható.


Forrás: KALOhírek


A TERÜLETET RENDSZERESEN KARBANTARTJA A HÁZBAN TALÁLHATÓ 22 LAKÁS LAKÓKÖZÖSSÉGE. SAJÁT ERŐBŐL FEJLESZTIK, HÁROM ÉV ALATT MINTEGY MÁSFÉL MILLIÓ FORINT ÖSSZEGET FORDÍTOTTAK A KARBANTARTÁSÁRA

– áll az előterjesztésben

A HELYI VAGYONRENDELET SZERINT KÖZÉRDEKŰ KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS ESETÉN LEHETŐSÉG VAN INGYENES HASZNÁLATBA ADÁSRA.

Ebben az esetben a lakóközösség két kötelező önkormányzati feladatot vállalt: településüzemeltetés tárgykörében a közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása feladatát, a környezet-egészségügy feladatai közül pedig köztisztaság fönntartásának, a települési környezet tisztaságának biztosításának ellátását vállalták az adott közterületre vonatkozóan.

A napirendi pont bevezetőjében dr. Filvig Géza polgármester elmondta, hogy személyesen is járt a területen a lakóközösség meghívására, ahol örömmel látta a gondoskodást.


Forrás: KALOhírek


A napirendi pont kapcsán megemlítette az épület mögött, a vasút mellett húzódó régi kerítés problémáját, amelyet még az egykori szovjet laktanya létesítésekor emeltek, és felújításra szorulna. Amint a polgármester elmondta, ez nem az önkormányzat tulajdona, és egyelőre vitatott, hogy kinek a feladata volna a felújítás – a MÁV szakembereivel épp aznap délután tartottak helyszíni szemlével egybekötött megbeszélést a kérdésről.

Dr. Vincze András a jogi bizottság egyhangúlag meghozott támogató álláspontját tolmácsolta, jelezve, hogy személyesen is szemlézte a helyszínt. Ugyanakkor utalt fölmerült kérdésekre is, például, hogy a használatba adás feltételei nem szerepelnek a határozati javaslatban – erre már előzetesen azt a választ kapták, hogy a jegyző által megszövegezendő, a közös képviselővel megkötendő szerződésben e részleteket pontosan tisztázzák majd, az előterjesztésben foglaltak szerint.

Király Róbert elmondta: a közös képviselő hozzá is eljuttatta a kérelmüket, amelyet azzal indokolt, hogy több éve folyamatos kellemetlenség számukra, hogy minden önkormányzati feladathoz, amelyet elvégeztek, külön engedélyt kellett kérniük. A területet maga is többször szemrevételezte, azon valóban látható a lakóközösség gondoskodása, még a ciklusa eddigi két éve alatt is látható a fejlődés. Egyúttal háláját fejezte ki a közösségnek és a közös képviselőnek a közterület szépítésében vállalt munkájukért, amivel más lakóközösségek elé is jó példát állítanak – vélekedett az adott körzet képviselője, támogatásáról biztosítva a javaslatot.

Kákonyi István a gazdaság- és turizmusfejlesztési bizottság támogató álláspontjának tolmácsolása után megjegyezte, hogy ő is látta a helyszínt, és megerősíti, hogy példamutató munkát végez a területen a lakóközösség.

Schmidt Rajmund a pénzügyi bizottság támogató álláspontját ismertette, majd csatlakozott az előtte szólókhoz, a terület megtekintése után hangot adva személyes véleményének, hogy valóban nagyon szépen karbantartják a területet, és úgy vélte, hogy teret kell adni az ilyen kezdeményezéseknek.

A felszólalások sorára dr. Bagó Zoltán tett pontot:

Kérem jegyzőkönyvbe foglalni, hogy valamennyi képviselő volt kint a területen, és mindenki egyetért vele."Filvig Géza megragadta az alkalmat, hogy cáfolja azokat a véleményeket, amelyek szerint a Paksi-közi lakótelepet elhanyagolná a városvezetés. Mint mondta, ugyanolyan figyelmet fordítanak arra a területre is, tavaly kiterjesztették a téli hókotrást, többször szemlézték, fölmérték a területet, keresik a megoldásokat a problémák orvoslására. Ugyanakkor biztosította az ott lakókat, hogy a mostanihoz hasonló kezdeményezéseikhez a város mindig partnerként fog viszonyulni.

Végül a testület egyhangúlag, 12 igen szavazattal bocsátotta a lakóközösség ingyenes használatára a területet, a fenti feltételekkel.


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>