2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Közterület gyámság alatt – Egy lakótelepi ház közössége gondozhatja a ház körüli területet

Illés György Cinó  |  2022. 05. 19., 07:08

A Paksi-köz 40 szám alatti lakóépület lakóközössége azzal a kérelemmel fordult a kalocsai önkormányzathoz, hogy a ház körüli területet gondozni kívánja, azzal, hogy a területre használati jogot kap, de nem kerülhetik el, és az átjárást továbbra is biztosítják. A használati jog nem vonatkozik a parkolóra, amely továbbra is nyilvános parkolóként működik tovább, így azt bárki használhatja. A kérelem nyomán a legutóbbi, múlt pénteki képviselő-testületi ülésen a grémium hivatalosan is használatba adta a területet.

A lakóközösség által „örökbefogadott”, közel kétezer négyzetméteres közterületrészen már évek óta ez a közösség végzi a karbantartási munkákat és fejlesztéseket – áll az előterjesztés indoklásában.

A 3506 per 40 helyrajzi számú, Kalocsa Város Önkormányzatának tulajdonát képező terület egy részéről van szó. Ez a telek lényegében az egész a paksi közi lakótelep területét felöleli, a döntés azonban csak a ház közvetlen lakói környezetére valamint az épülettől a Paksi-köz útig terjedő, 1921 négyzetméteres területre vonatkozik, amint a mellékelt vázrajzon is látható.


Forrás: KALOhírek


A TERÜLETET RENDSZERESEN KARBANTARTJA A HÁZBAN TALÁLHATÓ 22 LAKÁS LAKÓKÖZÖSSÉGE. SAJÁT ERŐBŐL FEJLESZTIK, HÁROM ÉV ALATT MINTEGY MÁSFÉL MILLIÓ FORINT ÖSSZEGET FORDÍTOTTAK A KARBANTARTÁSÁRA

– áll az előterjesztésben

A HELYI VAGYONRENDELET SZERINT KÖZÉRDEKŰ KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS ESETÉN LEHETŐSÉG VAN INGYENES HASZNÁLATBA ADÁSRA.

Ebben az esetben a lakóközösség két kötelező önkormányzati feladatot vállalt: településüzemeltetés tárgykörében a közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása feladatát, a környezet-egészségügy feladatai közül pedig köztisztaság fönntartásának, a települési környezet tisztaságának biztosításának ellátását vállalták az adott közterületre vonatkozóan.

A napirendi pont bevezetőjében dr. Filvig Géza polgármester elmondta, hogy személyesen is járt a területen a lakóközösség meghívására, ahol örömmel látta a gondoskodást.


Forrás: KALOhírek


A napirendi pont kapcsán megemlítette az épület mögött, a vasút mellett húzódó régi kerítés problémáját, amelyet még az egykori szovjet laktanya létesítésekor emeltek, és felújításra szorulna. Amint a polgármester elmondta, ez nem az önkormányzat tulajdona, és egyelőre vitatott, hogy kinek a feladata volna a felújítás – a MÁV szakembereivel épp aznap délután tartottak helyszíni szemlével egybekötött megbeszélést a kérdésről.

Dr. Vincze András a jogi bizottság egyhangúlag meghozott támogató álláspontját tolmácsolta, jelezve, hogy személyesen is szemlézte a helyszínt. Ugyanakkor utalt fölmerült kérdésekre is, például, hogy a használatba adás feltételei nem szerepelnek a határozati javaslatban – erre már előzetesen azt a választ kapták, hogy a jegyző által megszövegezendő, a közös képviselővel megkötendő szerződésben e részleteket pontosan tisztázzák majd, az előterjesztésben foglaltak szerint.

Király Róbert elmondta: a közös képviselő hozzá is eljuttatta a kérelmüket, amelyet azzal indokolt, hogy több éve folyamatos kellemetlenség számukra, hogy minden önkormányzati feladathoz, amelyet elvégeztek, külön engedélyt kellett kérniük. A területet maga is többször szemrevételezte, azon valóban látható a lakóközösség gondoskodása, még a ciklusa eddigi két éve alatt is látható a fejlődés. Egyúttal háláját fejezte ki a közösségnek és a közös képviselőnek a közterület szépítésében vállalt munkájukért, amivel más lakóközösségek elé is jó példát állítanak – vélekedett az adott körzet képviselője, támogatásáról biztosítva a javaslatot.

Kákonyi István a gazdaság- és turizmusfejlesztési bizottság támogató álláspontjának tolmácsolása után megjegyezte, hogy ő is látta a helyszínt, és megerősíti, hogy példamutató munkát végez a területen a lakóközösség.

Schmidt Rajmund a pénzügyi bizottság támogató álláspontját ismertette, majd csatlakozott az előtte szólókhoz, a terület megtekintése után hangot adva személyes véleményének, hogy valóban nagyon szépen karbantartják a területet, és úgy vélte, hogy teret kell adni az ilyen kezdeményezéseknek.

A felszólalások sorára dr. Bagó Zoltán tett pontot:

Kérem jegyzőkönyvbe foglalni, hogy valamennyi képviselő volt kint a területen, és mindenki egyetért vele."Filvig Géza megragadta az alkalmat, hogy cáfolja azokat a véleményeket, amelyek szerint a Paksi-közi lakótelepet elhanyagolná a városvezetés. Mint mondta, ugyanolyan figyelmet fordítanak arra a területre is, tavaly kiterjesztették a téli hókotrást, többször szemlézték, fölmérték a területet, keresik a megoldásokat a problémák orvoslására. Ugyanakkor biztosította az ott lakókat, hogy a mostanihoz hasonló kezdeményezéseikhez a város mindig partnerként fog viszonyulni.

Végül a testület egyhangúlag, 12 igen szavazattal bocsátotta a lakóközösség ingyenes használatára a területet, a fenti feltételekkel.


Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK