2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

KSH: Megkezdődött a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlése

KSH: Megkezdődött a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlése
2021. 04. 18., 08:01

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nemzetközi szabályozás változásával összhangban a 2021. januári időszak publikálásával megkezdte a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlését. Ez alapján az év első hónapjában 4 millió 537 ezren dolgoztak hazánkban, a nem dolgozók száma pedig 2 millió 864 ezer fő volt.

Elsősorban a nők aktivitási mutatói változtak: a gyed, gyesmellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és az ellátás igénybevételét követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. A változást az Európai Unió módosuló szabályozása indokolja.

Az új módszertan szerint 2021. januárban 4 millió 537 ezren dolgoztak az országban, a foglalkoztatási ráta 71,1% volt (a régi módszertan szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 403 ezer fő, a ráta 68,9%). A nem dolgozók (munkanélküliek és inaktívak) száma ugyanekkor 2 millió 864 ezer fő volt (a régi módszertan szerint 2 millió 997 ezer fő).

A módszertani módosítás eredményeként változott a gazdasági aktivitás egyes kategóriáinak számbavétele: a gyermekgondozási ellátás (gyed/gyese) mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik az ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és azt követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre.

MINDEZ 120–150 EZER FŐVEL NÖVELI MAGYARORSZÁGON A FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁT, ÉS ELSŐSORBAN A NŐK AKTIVITÁSI MUTATÓIBAN EREDMÉNYEZ VÁLTOZÁST.

Ezen túlmenően a módszertani változás érinti még a diákok, segítő családtagok és a szezonális munkát végzők számbavételét is, de a foglalkoztatási adatokban ezek jelentősebb elmozdulásokat nem eredményeznek.

A nem dolgozók számának havi alakulása

Az új módszertan szerint 2009-ig visszavezetett adatok a KSH honlapján az Összefoglaló táblák (STADAT) menüpontban, a 2.1. Munkaerőpiac témakörben találhatók. A korábbi módszertan alapján közölt adatok is elérhetők maradnak a témakör tartalomjegyzékében lévő Korábbi módszertan alapján előállított adatok 2020-ig linkre kattintva.

Mi az IESS?

Közel tíz éve zajlik az Európai Unióban a társadalomstatisztika modernizációs folyamata, aminek célja a felhasználói igényeknek való jobb megfelelés, az időszerűség javítása, valamint az egyre csökkenő források melletti növekvő információigény kielégítése. A 2021. január 1.-jén életbe lépett új szabályozás az eddigi individuális, adatgyűjtés-specifikus helyett egy integrált, flexibilisebb keretjogszabályi rendszert alakít ki a társadalomstatisztikai adatgyűjtések vonatkozásában. Az új szabályozás alá tartozó területek: munkaerő, jövedelem és életkörülmények, egészség, oktatás, időfelhasználás, valamint fogyasztás.

A KSH-ról
A KSH a magyar statisztikai szolgáltatás nagy múltú centruma, olyan tudásbázis, amely magas szakmai színvonalú munkájával átfogó adatokat és elemzéseket ad a gazdaság és a társadalom minden szegmensét meghatározó kérdésekben. A hivatal önálló szakmai szervezet, tevékenységével európai szinten is jegyzett, elismert, nemzetközileg aktív intézmény. Tevékenysége a döntéshozók, a gazdasági szereplők, a kutatók és a társadalom minden tagjának minél magasabb szintű, tényalapú tájékoztatását szolgálja. Olyan alapvető értékek mentén végzi munkáját, mint a szakmai függetlenség, a pártatlanság, az objektivitás, a megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettség.
Forrás: KSH/Kommunikáció

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>
2022. 01. 23., 11:25
A tízéves Z. Vika iskolájából tartott hazafelé Oroszország távol-keleti falujában, Uglegorszkban, amikor egy óriási hóvihar érte utol – írja a Bild. Még >>>
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés