2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

KSH: Megkezdődött a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlése

KSH: Megkezdődött a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlése
2021. 04. 18., 08:01

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nemzetközi szabályozás változásával összhangban a 2021. januári időszak publikálásával megkezdte a munkaerő-felmérés adatainak új módszertan szerinti közlését. Ez alapján az év első hónapjában 4 millió 537 ezren dolgoztak hazánkban, a nem dolgozók száma pedig 2 millió 864 ezer fő volt.

Elsősorban a nők aktivitási mutatói változtak: a gyed, gyesmellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik a gyermekgondozási ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és az ellátás igénybevételét követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre. A változást az Európai Unió módosuló szabályozása indokolja.

Az új módszertan szerint 2021. januárban 4 millió 537 ezren dolgoztak az országban, a foglalkoztatási ráta 71,1% volt (a régi módszertan szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 403 ezer fő, a ráta 68,9%). A nem dolgozók (munkanélküliek és inaktívak) száma ugyanekkor 2 millió 864 ezer fő volt (a régi módszertan szerint 2 millió 997 ezer fő).

A módszertani módosítás eredményeként változott a gazdasági aktivitás egyes kategóriáinak számbavétele: a gyermekgondozási ellátás (gyed/gyese) mellett dolgozókon túl azok is foglalkoztatottnak minősülnek, akik az ellátás igénybevétele előtt dolgoztak utoljára, a távollét idején pénzbeli juttatásban részesülnek, és azt követően visszatérhetnek korábbi munkahelyükre.

MINDEZ 120–150 EZER FŐVEL NÖVELI MAGYARORSZÁGON A FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMÁT, ÉS ELSŐSORBAN A NŐK AKTIVITÁSI MUTATÓIBAN EREDMÉNYEZ VÁLTOZÁST.

Ezen túlmenően a módszertani változás érinti még a diákok, segítő családtagok és a szezonális munkát végzők számbavételét is, de a foglalkoztatási adatokban ezek jelentősebb elmozdulásokat nem eredményeznek.

A nem dolgozók számának havi alakulása

Az új módszertan szerint 2009-ig visszavezetett adatok a KSH honlapján az Összefoglaló táblák (STADAT) menüpontban, a 2.1. Munkaerőpiac témakörben találhatók. A korábbi módszertan alapján közölt adatok is elérhetők maradnak a témakör tartalomjegyzékében lévő Korábbi módszertan alapján előállított adatok 2020-ig linkre kattintva.

Mi az IESS?

Közel tíz éve zajlik az Európai Unióban a társadalomstatisztika modernizációs folyamata, aminek célja a felhasználói igényeknek való jobb megfelelés, az időszerűség javítása, valamint az egyre csökkenő források melletti növekvő információigény kielégítése. A 2021. január 1.-jén életbe lépett új szabályozás az eddigi individuális, adatgyűjtés-specifikus helyett egy integrált, flexibilisebb keretjogszabályi rendszert alakít ki a társadalomstatisztikai adatgyűjtések vonatkozásában. Az új szabályozás alá tartozó területek: munkaerő, jövedelem és életkörülmények, egészség, oktatás, időfelhasználás, valamint fogyasztás.

A KSH-ról
A KSH a magyar statisztikai szolgáltatás nagy múltú centruma, olyan tudásbázis, amely magas szakmai színvonalú munkájával átfogó adatokat és elemzéseket ad a gazdaság és a társadalom minden szegmensét meghatározó kérdésekben. A hivatal önálló szakmai szervezet, tevékenységével európai szinten is jegyzett, elismert, nemzetközileg aktív intézmény. Tevékenysége a döntéshozók, a gazdasági szereplők, a kutatók és a társadalom minden tagjának minél magasabb szintű, tényalapú tájékoztatását szolgálja. Olyan alapvető értékek mentén végzi munkáját, mint a szakmai függetlenség, a pártatlanság, az objektivitás, a megbízhatóság és a minőség iránti elkötelezettség.
Forrás: KSH/Kommunikáció

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK