2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

MÁV sajtótájékoztató – „Európai színvonalú vasúti átkelővel gazdagodik Kalocsa”

MÁV sajtótájékoztató – „Európai színvonalú vasúti átkelővel gazdagodik Kalocsa”
Illés György Cinó  |  2018. 09. 27., 14:00

Szerda délután tartott sajtótájékoztatót az 51-es főút lezárásával járó vasúti átkelő-felújítás beruházója, a MÁV illetékese és a társaságnak a kivitelezést végző leányvállalatának küldötte. Részletesen beszámoltak a megvalósuló beruházásról, ismertették az egészpályás útzár okait, és kérdésre válaszolva megerősítették a kalocsai Polgármesteri Hivatal álláspontját is abban, hogy nem Kalocsán hibáztak a lakossági tájékoztatás elmaradása vonatkozásában.

Szerda délután két órakor tartott sajtótájékoztatót Kalocsán a Városháza kis házasságkötő termében az 51-es úton folyó vasúti átkelőhely-felújításról, illetve annak átmeneti következményeiről és hosszú távú hatásairól a beruházó MÁV képviseletében a Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság vezetője, Mondi Miklós, valamint a kivitelezést végző MÁV FKG. Kft. divízióvezetője. A helyi média képviselőit Mondi Miklós köszöntötte, majd a kérdéses beruházásról elmondta: az átkelő építését, felújítását már a tavalyi évre tervezték, azonban az előkészítés és forrásteremtés elhúzódása miatt arra csak 2018-ban kerülhetett sor.

Paska Tamás kérdésünkre válaszolva egyetlen pontban, a kalocsai Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának álláspontját igazoló értelemben módosította a MÁV sajtóosztálya által kedd délután a KALOhíreknek megküldött válaszokat – kérdéseinkkel részben a lakossági tájékoztatás elmaradásának okait próbáltuk kideríteni, sikerült: nem Kalocsán hibáztak.

A MÁV Zrt. sajtósainak föltett kérdéseinkkel is egyrészt azt próbáltuk tisztázni, hogy pontosan milyen műszaki tartalommal valósul meg a megújuló átkelőhely, illetve azt, hogy milyen hiba, vagy mulasztás okozta a kalocsai közvélemény tájékoztatásának elmaradását.

Balra Paska Tamás, jobbra Mondi Miklós
Forrás: Illés György

A kedd délután megkapott válaszokból megtudtuk, hogy a tájékoztatásra törvényi kötelezettség nincs.
Az önkormányzat a válaszok szerint az előkészítő folyamatokba bevonásra került, és egy válaszban azt is állították, hogy szeptember 6-án kelt elektronikus levelükben a kiviteli munkák teljes tervdokumentációját is elküldték az érdekelt feleknek, köztük a kalocsai önkormányzatnak is.

Ez ellentmondani látszott annak a tájékoztatásnak, amit Boromisza Viktor műszaki osztályvezető adott a kérdésről, és amely szerint a terelőút igénybevételéhez adott önkormányzati hozzájárulás megküldésével egyidejűleg kérték, hogy a munkálatok végleges kezdő és záró időpontjáról tájékoztassák a Hivatalt.
Az osztályvezető álláspontjával egyezően nyilatkozott keddi sajtótájékoztatóján dr. Bálint József polgármester is visszautasítva azon kritikákat, hogy a tájékoztatás elmaradásáért a kalocsai önkormányzat volna a felelős.

Paska Tamás
Forrás: Illés György

A polgármester és osztályvezetője, illetve a beruházó vállalat kinyilvánított álláspontja közti nyilvánvaló ellentmondás tisztázására célzott kérdést tettünk föl Paska Tamásnak. Ekkor

A DIVÍZIÓVEZETŐ MÓDOSÍTOTTA CÉGE ÍRÁSBAN MEGKÜLDÖTT VÁLASZÁT.

Elmondta: aznap (szerdán) kapta kézhez a közlekedéstechnikai intézkedések lebonyolításával megbízott alvállalkozó e-mailjét, amelyben az elvégzett tájékoztatásról informálta a megbízóját.

Ebben leírja, hogy – amint korábbi válaszukban írták – szeptember 6-án elektronikus levélben adtak tájékoztatást az érintetteknek, így a katasztrófavédelemnek, a mentőknek, a tűzoltóknak, a rendőrségnek, valamint a DAKK Zrt.-nek – utóbbiak buszjáratai számára a Gombolyagi utat kijelölve terelőútként –, azonban

ERRŐL A LEVELEZÉSI LISTÁRÓL VALAMI OKNÁL FOGVA LEMARADT A KALOCSAI POLGÁRMESTERI HIVATAL,

illetve annak műszaki osztálya e-mail címe. Ennek okáról azonban nem tudott beszámolni, csupán sajnálkozását fejezte ki az elismert hibáért.
Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kellemetlenség elviseléséért cserébe

KALOCSA EGY EURÓPAI SZÍNVONALÚ, KORSZERŰ VASÚTI ÁTKELŐHELLYEL GAZDAGODIK.

Paska Tamás részletesen is ismertette a megvalósuló a korábbitól lényegesen különböző átkelőhely műszaki tartalmát is.
Elmondta:

Az átkelő teljes átépítésre kerül, oda egy Németországból vásárolt technológia, úgynevezett

SZEGÉLYBORDÁS STRAIL ÁTJÁRÓ KERÜL KIÉPÍTÉSRE A MEGFELELŐ VASÚTI FELÉPÍTMÉNNYEL ÉS ALÉPÍTMÉNNYEL.

Ilyennel az országban járva sokfelé találkozhatunk már – mondta Puska Tamás.

Útzár

A szakember arról is beszélt, hogy miért volt szükség az egészpályás útzárra, amikor korábban tanúi lehettünk ugyanitt is félpályás útzár mellett zajló felújításnak is.

Egyrészt, a mai rendelkezések, műszaki szabványok – ez esetben kiemelten a GKM (Gazdasági és Közlekedési Minisztérium) által 2005-ben jóváhagyott Útügyi Műszaki Leírás – a vasúti pályatest létesítéséhez homogén alépítmény kialakítását írják elő.

Másrészt a beépített STRAIL rendszer hazai, a Magyar Közút Zrt. által 2009. május 29-én jóváhagyott mélyépítő-ipari műszaki engedélye, azt írja elő, hogy ki kell szabályozni a vasutat, amihez megfelelő beton szegélyelemeket kell kiépíteniük. Ehhez egy speciális sablont is biztosít a gyártó. Ennek kiépítése szintén a teljes útszélességen egyidejű munkával jár. Végül, a zúzottkő tömörödéséből származó alakváltozások, „süllyedések” kiküszöbölésének munkálatai is a kiépülő sínpár teljes hosszának úgynevezett dinamikus stabilizátorral és szabályozógéppel való egységes kezelését igényli.

Az is elhangzott, hogy a megfelelő teherbírású alépítmény kiépítéséhez

A BURKOLAT FELSŐ SÍKJÁTÓL EGY MÉTERES MÉLYSÉGIG TALAJCSERÉT VÉGEZTEK, MEGERŐSÍTETTÉK AZ ALÉPÍTMÉNYI VÉDŐRÉTEGET, FELÉPÍTMÉNYI SZIVÁRGÓT ÉPÍTETTEK BE, ÉS MEGÉPÍTETTÉK A SZABVÁNYOS VASÚTI FELÉPÍTMÉNYT.

A kiépülő átkelőben a csatlakozó úton is nyolc-nyolc méteres szakaszon felújítják a kopóréteget mindkét irányban.

PaSKA TAMÁS SAJNÁLKOZÁSÁT FEJEZTE KI A LAKOSSÁG TÁJÉKOZTATÁSÁNAK ELMARADÁSÁT EREDMÉNYEZŐ HIBÁÉRT,

amelyet eszerint alvállalkozójuk követett el,

A TOVÁBBIAKRA NÉZVE, PEDIG AZ ÉRINTETTEK TÜRELMÉT KÉRTE.

Ugyanakkor fölhívta a figyelmet, hogy a kihelyezett táblák a vonatkozó szabványoknak megfelelően, sőt azt meghaladóan útbaigazították a közlekedőket, már amennyiben kellően odafigyeltek a jelzésekre.
Márpedig

KÖZLEKEDNI NEM RUTINBÓL, HANEM MEGFELELŐ ODAFIGYELÉSSEL SZABAD!
 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés