2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nosztalgia kompozás, óriás habfürdő, halászlé dömping, népi gyöngyszemek – Sikeres I. TEIT Családi Sportnap Gerjenben

Zsiga Ferenc  |  2016. 06. 27., 14:39

Amikor elhatározták, aligha hihette bárki, hogy a Gerjenben július 25-én, szombaton megtartott, mintegy 1500 főt megmozgató I. TEIT Családi és Sportnap minden várakozást felül múlt, a 13 település apraja nagyja szinte egy családként, a legnagyobb barátságban és jókedvvel találkozik, szórakozik. Romhányi Károly, az ország egyik legfiatalabb polgármestere nagy lelkesedéssel és kreativitással fogott a szervezéshez, melynek eredményeként egy gördülékeny, valamennyi programelemében színvonalas, változatos és örömteli napot ünnepelhetett a TEIT. Kalocsa a futballbajnokságot, a főzőversenyt és a gyermekversenyt is megnyerte.

Az eseménynek kitűnő helyet adó lovas pályán a harminc fokos hőmérséklet lengedező széllel párosult, így leginkább a települések táncosai, a futball-, no’ meg a főzőcsapatok résztvevői küzdöttek a páradús meleggel. Aki az esemény miatt újra indított, Gerjen-Kalocsa között óránként, ingyenesen közlekedő komppal érkezett, az a nosztalgikus érzések mellett a panorámában, az áradó Dunában a folyam közepéről is gyönyörködhetett.

Az egyes települések katonás sorrendben felállított egységsátrai, a mögöttük kialakított főzőhelyek éppen kellő távolságra voltak attól, hogy a főzők és a vendégek ponyvával a fejük felett kísérhessék figyelemmel a műsort és az előttük zajló mérkőzéseket. Az eseményen az MVM Paksi Atomerőmű és az RHK is egy-egy standon mutatkozott be, de vezetői és munkatársai is megjelentek. Számos érdeklődő nem a TEIT-hez tartozó településekről érkezett, ám szívélyesen fogadták és természetesen megvendégeltek őket.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Béres Alexandra fitness világbajnok bemelegítő tornája a focistáknak is jól jött. Közülük legtöbben az adott település sportegyesületének tagjai, így aztán a pályán színvonalas mérkőzéseknek – köztük az első helyezett Kalocsai Futball Club csapata több szép megmozdulásának és góljának – lehettünk tanúi.

Ugyan a népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, fiúk és férfiak a településükre jellemző népi tánc bemutatásához öltötték magukra a szebbnél szebb ruhákat, de a minden részletében igényes kollekciók láttán akár egy színvonalas divatbemutatót is lehetett volna tartani a Duna jobb és bal partjára jellemző népviseletekből.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ám mire a 13 település fatüzeléssel, bográcsban készült halászléje délben az asztalra, egyebek mellett a zsűri asztalára került, már mindenki nyári lengében kanalazta a kitűnőbbnél kitűnőbb, természetesen gyufatésztával tálalt halászlét. Abban mindenki egyetértett, hogy a Duna menti halászlé sikere a jó ízű halban, az édes-nemes piros paprikában és cseresznyepaprikában rejlik, de a kalocsai oldal persze ezúttal sem úszta meg a kérdést: a paprikát Bogyiszlóról hoztátok?

A kalocsai és a paksi sátor szomszédos volt, így a paksi siller bort kínáló Süli János polgármestertől, a város alkalmi sommelier-jétől személyesen hallhattunk a nedű érdemeiről, amit a második pohár után nagyszerű illata és kellemes ízvilága miatt teljes egyetértésben megerősítettünk. „Cserébe” Süli János sem fukarkodott dicsérő szavakban az általunk kitöltött hajósi bor ízlelgetésekor. Mi sem természetesebb, hogy a nap további része is baráti beszélgetésekkel, közben a halra bor, borra hal jegyében telt.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Bevallom, e cikk írója minden igyekezetével azon volt, hogy lehetőleg személyes tapasztalat útján mondjon véleményt a 13 település halászléjéről, de a kalocsait főző Stefanon László produktuma után, amely az első helyre került és ezzel elhozta a vándor fakanalat – elfogultsággal persze bárki vádolhat – szerintem a foktőit főző Kovács Ottóé volt a legjobb.

Természetesen „hivatalos” zsűri is értékelt, amelynek legismertebb tagja Farkas Bertalan, a saját könyvét dedikáló első magyar űrhajós volt, de mellette Iker Ibolya, Pusztahencse polgármestere és Vargyas Mihály Dunaszentbenedek polgármestere is sokat tett azért, hogy a legjobb főzőnek járó vándor fakanál méltó helyre kerüljön. Az ítészeknek nem volt irigylésre méltó dolguk, hiszen egy ilyen soktényezős kóstolgatás után előbb utóbb elő jön, hogy ideje lenne már abbahagyni. Hamar telítődik az ember a halászlé jellegzetes, máshoz nem hasonlítható ízével, de a kötelesség az kötelesség, főleg ha polgármesterről van szó!

Képgaléria megtekintése (30 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Bemutattuk már a felnőttek programjait, de az igazán szívet-lelket gyönyörködtetőek mégis a gyermekeknek szólóak bizonyultak. Az ugrálóvár késő délutánig vonzotta a kicsiket, de a kézműves foglalkozásoknál is sokan megfordultak. Igazi szenzáció azonban az a tűzoltóautó volt, amely nem csak szirénázott, nem csak bele ülhettek a gyerekek, de a fél futballpályát beborító óriás, illatos habfürdőt is az produkálta. Az össznépi habfürdőzés nyomán a tűzoltóságnak bizonyosan nem lesz utánpótlás problémája, a gyerekektől a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre kapásból jött a válasz. A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola hatfős, negyedik osztályosokból álló csapata kiemelkedő eredménnyel nyerte meg a gyermekek részére rendezett versenyt. Az ügyességi és elméleti játékokra a felkészítő tanáraik Újvári Zoltánné és Apród Mónika voltak.

A rendezvény végén dr. Bálint József, a TEIT elnöke személyesen is megköszönte Romhányi Károlynak és Gerjen Község Önkormányzatának az első sikeres és örömteli TEIT Családi Sportnapért tett erőfeszítéseiket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-06 17:41:11
„Ne bízzuk Kalocsát Bolvári-féle politikai szélkakasokra!” – a DK-közeli Ezalényeg.hu portál ezzel a címmel közölt cikkében rántja le a keresztvizet a Békés Kalocsáért Egyesületről, személyében is támadva a szervezet vezetőjét, Bolvári Ferdinánd polgármesterjelöltet. A cikk alatt kőkemény kommentháború zajlik. Haditudósítónk a helyszínről jelentkezik!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK