2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nyári lazulás a Duna mentén, avagy hol fürödhetünk, pihenhetünk, horgászhatunk – Egy napos programnak is kiváló

Nyári lazulás a Duna mentén, avagy hol fürödhetünk, pihenhetünk, horgászhatunk – Egy napos programnak is kiváló
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 28., 16:35

Ha nem is Győrtől Mohácsig, de megnéztük, július végén, augusztus elején milyen helyeken strandolhatunk, hűsölhetünk, horgászhatunk a nagy folyam, a Duna partján, vagy közelében a környékünkön. Ehhez a kalocsai járás Duna-menti településeinél változatosabb helyeket persze aligha találhatunk, hiszen a koronavírus-járvány árnyékából kilépő községek, üdülőhelyek mostanában annál is szebb arcukat mutatják, mint amilyennek korábban láttuk azokat. Már csak azért is, mert a megyei önkormányzat TOP-os és a JETA pályázati forrásaiból szinte mindenhol komoly infrastrukturális, vendégcsalogató, vendégmarasztaló fejlesztések történtek.

Kezdjük a vízparti lazulásunkat a pünkösdi szezonnyitó óta idén is újdonságokat tartogató Szelidi-tóval, Dunapataj- Szelid üdülőfaluval, ahol immár a nagyközönség is birtokba vehette a 333 milliós TOP-fejlesztés részeként megépített turisztikai fogadóközpontot. A megye nyári idegenforgalma fősodrába tartozó Szelidre immár kivilágított, kitűnő minőségű kerékpárúton is kitekerhetünk. Aki nem feltétlenül a Szittyótér nyüzsgésére vágyik, az a tó szemben lévő partján fekvő Bodzás, Húsfoka üdülőterületre is kitűnő, a nemrégiben átadott megújult aszfaltúton juthat. Áldás ez a horgászoknak is, akiknek az idei szezonban igencsak nincs okuk panaszra, partról, stégről vagy csónakból egyaránt eredményesek.

Szelid elsősorban a családosok, az új vízparti játszóterek, csúszdák, a kulturált környezet miatt lett a kisgyermekeket nevelők kedvelt üdülő - és kirándulóhelye. Az árak sem borsosak, ingyenes parkolás mellett 1000 forint az egész napos felnőtt belépő, így nem csoda, hogy ott jártunkkor még Debrecenből, Szolnokról, Nyíregyházáról, Budapestről érkezett olyan baráti társasággal is találkoztunk, akik nem győzték dicsérni Szelidet, az immár 23- 24 fokos, selymes vizet. A nyári programkínálat is változatos, ráadásul ha a koronavírus engedi, döntően ingyenesek lehetnek a koncertek, filmvetítések. Az új fedett színpadnak és fedett nézőtérnek köszönhetően a közönség immár nincs kitéve az időjárás szeszélyeinek. Igazán egy-egy ilyen kiruccanás alkalmával csodálkozunk rá arra, mennyire jó, hogy a közelben hazánk egyik legnagyobb tava van, amely az üdülés, a testi, lelki, szellemi feltöltődés, az aktív turizmus egyik országosan kedvelt helye lett.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírekOrdas és a híres dunai horgászhelyek

Dunapatajról a Duna vonalán lefelé elindulva az első község Ordas, amelynek Duna-partja amellett hogy meseszép, arról is nevezetes: ez a község van legközelebb a Dunához, a folyamtól gyakorlatilag csak az árvízvédelmi töltés választja el. A magyarországi Duna-szakasz egyik legnagyobb kanyarulatának közelében elhelyezkedő Ordas az elénk táruló panoráma miatt is nevezetes. Hogy a „nagy kanyar” mennyire van összefüggésben a „haldorádó”-nak nevezett horgászhelyekkel, annak megválaszolására nem vállalkozunk, ám az biztos: nincs már olyan magára valamit is adó természetfilm-csatorna, amelyik nem forgatott az ordasi Duna szakaszon és nem Európa hírűnek nevezte az itteni horgászlehetőségeket.
Így nem is lepődtünk meg, amikor a ligetes, pihenő - és bográcsozó helyekkel szabdalt területen egy lakókocsis német horgász házaspárral találkoztunk, lejjebb pedig Romániából, az ország legkülönbözőbb településeiről érkező pecások vetették ki horgaikat. Az elszántabbak azon a nyáron különösen népszerű nemzetközi EuroVelo 6 kerékpárúton tekertek Ordasig, amely a Duna menti kerékpárút része. Itt a meredek part miatt nincs fürdőzésre alkalmas hely, de azért a naptejet és a szúnyogriasztót ne feledjük otthon, ha a féderhorgászat Mekkájának titulált Ordason szeretnénk horgászni, vagy kirándulni.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírekDunaszentbenedek – ártéri erdő, kempingtábor, jetskisek

Dunaszentbenedek az utóbbi évek egyik legkedveltebb Duna-parti fürdő és üdülőhelyévé nőtte ki magát, és nem csak a környékbeliek körében. A nyári idillt a most éppen magas vízállás sem töri meg, mert bár a homokpadokon való sütkérezésre még várni kell, de a part magasabb részén elhelyezkedő büfé hatalmas, árnyas terasza, halsütödéje, a közvetlen mellette lévő lakókocsis kempingtábor kellemes és nyugodt kikapcsolódást ígér. El is időzünk itt egy kicsit, a frissen sült keszeg mellé ki a sörkínálatból, ki a nyárra hangolt borszelekcióból választ, kortyolgat a panorámában gyönyörködve. Hamar egyetértésre jutunk abban, sörkorcsolyának a sült keszeg a legjobb! Közben a túlpartról csónakkal, jetskivel megérkeznek a gerjeniek, paksiak, akik azonnal a törzsvendégeknek kijáró vendégfogadásban részesülnek. Csak jó hely lehet a benedeki Duna-part, ha még az atomváros lakói is elcsábulnak, szórakozni, kikapcsolódni családostól ide jönnek! 

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírekKalocsa-Meszes, Meszes Beach

Ha kalocsaiként vagy környékbeliként szeretnénk kiszakadni a napi nyüzsgésből, és pár órát természet - és víz közelben tölteni, akkor biztosan nincs ideálisabb hely, mint a Kalocsa-Meszesi Duna-part. Gyakorlatilag mindegy milyen hónapot mutat a naptár, az oda vezető úton biciklisekkel, futókkal, túragyalogolókkal találkozunk, de azért az igazi a nyári szezon. Ugyan a koronavírus-járvány miatt szünetelő hajóforgalom miatt szállodahajókban mostanában nem gyönyörködhetünk, de a volt kompkikötő alatti területet most is megszállták a napozók, lábfürdőzők, akiket a szebbnél szebb kishajók vízre eresztése is gyönyörködtet. Az önkormányzat üdülője felől hallható boldog gyermekkacagás nyomába eredve kiderül, hogy ott a kalocsai gyermekjóléti szolgálat szervezett gyermektábort. A heti váltásban, egészen a nyár végéig táborozó 25 fős csoportok kis nebulói egész nap játszanak, biciklitúrákat tesznek, és ha a tűzgyújtási tilalmat feloldják, még igazi tábortűz is lesz. A Kék Duna Vendéglő, a Juca néni csárdája előtt sűrűn parkoló autók is azt igazolják, hogy az élet a vízparton is kezd a szokásos kerékvágásba visszatérni. A hajóállomás Duna felé fordított padjain ezúttal is többen akár napestig beszélgetnek, a panorámában, a kalocsai evezős klub habokat szelő kajakosaiban gyönyörködnek.

Na és persze ha Meszes, feljebb, de már Foktőnél ott van a legendás Meszes Beach, ami homokos partjával talán az egész Közép-Duna-völgyben páratlan „tengerparti” hangulatot áraszt. Az árnyékos teraszon mindig hideg italt tudunk elfogyasztani, a kiszolgálás kedves, figyelmes, és a hangszórókból áradó zene is fülbemászó. Ezért is a környék legszuperebb Duna-parti placca, ahol szívesen kikötnek a csónakosok, jetskisek. Talán nem csak ők gondolják úgy: semmiféle túlzás nincsen abban, amikor mások festői szépségűnek írják le a közkedvelt, széles homokos strandjáról híres Meszesi Duna-partot, Meszes Beachet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK