2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Önkormányzati ingatlant vegyenek! – Leromlott állapotú szociális bérlakásokat értékesítene a város

Önkormányzati ingatlant vegyenek! – Leromlott állapotú szociális bérlakásokat értékesítene a város
Illés György Cinó  |  2021. 12. 01., 08:39

A november 18-ai ülésén, zárt ajtók mögött tartott hosszas vita után döntött a kalocsai képviselő-testület öt szociális bérlakása értékesítéséről, illetve annak érdekében nyílt pályázat meghirdetéséről. Az eredetileg tervezettnél 12,5%-kal magasabb árat szabtak meg minimális árként.

A szóban forgó ingatlanok Kalocsa városban korábban szociális bérlakásként működtek és hosszú évek óta használták az erre szociális alapon jogosultak. Mára azonban mindegyik lakás olyan műszaki állapotba került, hogy a hasznosításuk és bérbe adásuk csak nagyon magas ráfordítással lenne kivitelezhető. A felújításhoz, építkezésekhez szükséges anyagárak jelenleg világpiaci viszonylatban is irreálisan magasak, és a szakemberek munkadíjai ugyancsak több tízezer forintos tételt jelenthetnek. Figyelembe kell venni azt is, hogy az építőiparban dolgozó szakemberek túlterheltek, vagyis csak több hónapi várakozás után tudnak egy-egy munkát elvállalni – így foglalta össze az előterjesztés az értékesítés indokait.

Az előterjesztés szerint

EZEKNEK A LAKÁSOKNAK A FELÚJÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZÉRE OLYAN JELENTŐS, TÖBB TÍZMILLIÓS ANYAGI FORRÁST IGÉNYELNE, AMELYNEK A MEGTÉRÜLÉSE KÉTSÉGES.

Az ingatlanokra fordítandó felújítási összegek – tekintettel Kalocsa Város Önkormányzatának lakások és helyiségek bérbeadásáról szóló, 11/2006 (VI.15) számú, az önkormányzati lakások használatára, bérbeadására valamint a bérleti díjak kialakítását szabályozó rendeletére – nincsenek arányban a hasznosításból, bérbeadásból várhatóan befolyó összegek mértékével.

Az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás rendjéről szóló 15/2012. (VII. 23.) önkormányzati rendelet értelmében önkormányzati vagyon elidegenítése esetén, amennyiben a vagyontárgy becsült értéke a hárommillió forintot meghaladja, a legalacsonyabb értékesítési árat hat hónapnál nem régebbi szakértői forgalmi értékbecslés alapján kell megállapítani, ezért az ingatlanokról értékbecslés készült.

AZ INGATLAN HASZNOSÍTÁSBÓL SZÁRMAZÓ BEVÉTELT LEHETŐSÉG SZERINT AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN LÉVŐ INGATLANVAGYON FELÚJÍTÁSÁRA, FEJLESZTÉSÉRE, VALAMINT VAGYONGYARAPÍTÁSRA KELL FELHASZNÁLNI.

A következő inatlanokról van szó:

 • Csajda u. 4. fsz. 2. (Hrsz.: 1478/1/A/2)
 • Alkotás u. 4. 4. emelet 14 (Hrsz.: 1460/A/31)
 • Hunyadi János u. 36 fsz. 1. (Hrsz: 417/A/1)
 • Erkel Ferenc u. 36/B (Hrsz.: 710)
 • Kossuth Lajos u. 3. (Hrsz.: 1007/A/1)


Csajda utca 4. fsz. 2. (Hrsz.: 1478/1/A/2)
A lakás egy négy lépcsőházas földszintjén található, 43 négyzetméter nagyságú. A lakás nagyon lelakott, gyenge-közepes belső műszaki állapotú. Teljes nyílászáró csere, épületgépészeti vezetékhálózat csere, padló- és falburkolat csere szükséges, teljes felújítást igényel, mivel jelenlegi állapotában nem lakható.
Az ingatlan forgalmi értéke 6.300.000 forint.

Alkotás útja 4. IV. emelet 14. szám (Hrsz.: 1460/A/31)
A két szobás, hasznos 54 négyzetméter alapterületű ingatlan Kalocsa észak-keleti részén, a Széchenyi lakótelepen, a központtól másfél kilométerre, az épület negyedik emeletén található. található. Víz-, elektromos ellátás megoldott, gázellátáshoz a gázcsonk a lakáshoz tartozó lépcsőházban található. A lakás nagyon lelakott állapotú, műszakilag gyenge-közepesnek mondható. Külső-belső nyílászáró csere, épületgépészeti vezetékhálózat csere, padló és falburkolat csere szükséges, azaz teljes felújítást igényel. Zárószinti lakás, a mennyezeten beázásból adódó vakolathullás látható. A lakás mérete kedvező, erkélyes.
Forgalmi értéke 7.100.000 forint.

Hunyadi János u. 36 fsz. 1. (Hrsz.: 417/A/1)
Az ingatlan Kalocsa központjában található, kettő épületből álló, 11 lakásos társasházban található, amelyek közül a földszinten három lakást magába foglaló épület a Hunyadi utcai oldalon áll. A másik háromszintes nyolclakásos épület a Sörös Imre utcai oldalon épült. Az ingatlan 68 négyzetméter nagyságú, víz-, villany-bekötéssel rendelkezik, gázellátás nincs. A magas belmennyezetű lakás elhanyagolt állapotú, az épületgépészet, vezetékhálózat régi, korszerűtlen. A nyílászárók régiek, rossz állapotúak. A falak nedvesek. A fürdőben nincs bojler, nincs melegvíz-ellátás. A lakás elhanyagolt állapota okán jelentős felújítása szorul.
Forgalmi értéke 5.000.000 forint.

Erkel Ferenc utca 36/A (Hrsz.: 710)
Az ingatlan a dél-nyugati fekvésű sarki telek utcafrontján és oldalhatárán található, földszintes, magas tetős lakóház, melyben két önálló lakrész található. Az önkormányzati lakásként működő házrész az Erkel Ferenc utca felől közelíthető meg. Udvarrésze elkerített, ahol a házrészhez tartozó 4 négyzetméteres, rossz állapotú melléképület áll. A házrész hasznos alapterülete 66,51 négyzetméter és 67 nm közötti nagyságú. Az épületben az elektromos hálózat, víz- és szennyvízhálózat kiépítésre került, fűtés egyedi kályhafűtéssel került megoldásra. A fürdőszobában villanybojler van, de nem üzemképes. Belül nagyon elhanyagolt állapotú a ház, vezetékhálózata elavult, korszerűtlen. Padlóburkolata régi, kopott. Nyílászárók elavultak, rossz állapotúak. A fürdőszoba nem üzemképes. Az ingatlan teljes felújításra szorul, de a városközponthoz közel található, mérete kedvező.
A ház osztatlan közös tulajdonú, ami azt jelenti, hogy az ingatlan másik lakrészében lakónak elővásárlási joga van az ingatlanra. Az elővásárlásra jogosult személy még nem nyilatkozott, hogy elővásárlási jogával kíván-e élni.
[Az írásos előterjesztés az értékbecsléssel megállapított árat nem jelezte.]

Kossuth Lajos u. 3./1 (Hrsz.: 1007/A/1)
Az ingatlan egy ötlakásos társasházban, annak észak-keleti részén helyezkedik el. A lakás kétszobás, gyenge-közepes állapotú. Víz, villany van, gázcsonk a társasház faláig van kiépítve, a fűtés fatüzelésű kályhával történt. Régi építésű, magas belmagasságú. A falak nagyon vizesek, a csapadékvíz elvezetés nem megoldott. Elrendezése előnytelen. Az épületgépészeti vezetékhálózat, a padlóburkolatok, a nyílászáróak régiek, korszerűtlenek.
A társasház tetőszerkezetének felújítása a közeljövőben szükséges. A lakás jelenlegi állapotában lakhatatlan. Az ingatlanhoz egy alumíniumvázas garázs is tartozik.
Forgalmi értéke 4.300.000 forint.

AZ INGATLANOK EGYENKÉNTI BECSÜLT ÉRTÉKE A VERSENYEZTETÉSI ÉRTÉKHATÁRT NEM ÉRIK EL, ÍGY VERSENYEZTETÉSI ELJÁRÁS LEFOLYTATÁSA NEM KÖTELEZŐ.

Az ingatlanok sikeres értékesítése esetén a bevételből származó összeg Kalocsa város meglévő lakásállományának felújítására fordítható.

A javaslatról dr. Bagó Zoltán képviselő javaslatára zárt ülésen döntött a képvoselő-testület, mintegy másfél órás vita után.
Végül – a minimális ajánlati árat az összes ingatlan esetében megemelve – az alábbiak szerint határozott a grémium, a jelenlévő 11 szavazásra jogosult egyhangúlag meghozott döntésével.

 • A Csajda utca 4. fsz. 2. szám alatti ingatlant
  7 millió forintos minimális árral
 • az Alkotás útja 4. IV. emelet 14. szám alatti ingatlant
  8 millió forintos minimális árral
 • a Hunyadi János u. 36. fsz. 1. szám alatti ingatlant
  5,6 millió forintos minimális árral
 • az Erkel Ferenc u. 36/A. szám alatti ingatlant
  5 millió forintos minimális árral
 • a Kossuth Lajos u. 3/1. szám alatti ingatlant.
  4,8 millió forintos minimális árral,


nyílt pályázaton hirdetik meg értékesítésre, egyúttal fölkérték a Gazdasági és Turizmusfejlesztési Bizottságot a pályáztatási feladatok előkészítésére és a pályázati eredmény megállapítására, a felhatalmazva polgármestert az adásvételi szerződések megkötésére.

Sikeres és eredményes pályáztatás esetén

HARMINCMILLIÓ FORINTOT MEGHALADÓ BEVÉTELRE SZÁMÍTHAT A KALOCSAI ÖNKORMÁNYZAT, AMELYET EHETŐSÉG SZERINT MEGLÉVŐ INGATLANÁLLOMÁNYÁNAK FEJLESZTÉSÉRE KELL FORDÍTANIA.
* Borítóképünk illusztráció!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés