2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Paks Város Önkormányzata és a PIP Nonprofit KFT. közösen segíti a Paks2 létesítésére térségünkbe érkező harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedését

Paks Város Önkormányzata és a PIP Nonprofit KFT. közösen segíti a Paks2 létesítésére térségünkbe érkező harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedését
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 24., 08:32

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) február 10-én, Faddon tartott ülésén Molnár Krisztina, a PIP Nonprofit KFT kabinetvezetője a PIP és Paks Város Önkormányzata közös megvalósítása alatt álló Nyitott Paks című projekt (azonosító szám: MMIA 2.2.16/7-2019-00001) előrehaladásáról tájékoztatta a Duna jobb és bal partjáról érkezett polgármestereket.

A kabinetvezető prezentációjában a 3 éves támogatási időszak utolsó évébe lépve foglalta össze a projekt 2020. év eleje óta elvégzett, folyamatban lévő és tervezett tevékenységeit.

Molnár Krisztina ismertette a támogatás felhasználásának célját, célcsoportját, feladatait, amelyek pozitív hatással lesznek a térség, közvetlenül a TEIT településeinek lakóira, a helyben és az ideiglenesen a térségbe érkezők életére.

Mint elhangzott,

A PROJEKT CÉLJA AZ MVM PAKSI ATOMERŐMŰ BŐVÍTÉSÉRE HAZÁNKBA ÉRKEZŐ ÉS HUZAMOSABB IDEIG MUNKÁT VÁLLALÓ, ITT TARTÓZKODÓ HARMADIK ORSZÁGOK ÁLLAMPOLGÁRAI BEILLESZKEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE.

Ennek érdekében a 2020. január 1-tőlkezdődő projekt keretében

PAKS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA, A KONZORCIUM VEZETŐJE ELKÉSZÍTETTE ÉS ELFOGADTA A VÁROS INTEGRÁCIÓS AKCIÓPROGRAMJÁT, VALAMINT A PROJEKTCÉLOK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN PAKS VÁROS INTÉZMÉNYEINEK TERÜLETÉN A TAVALYI ÉVTŐL KEZDŐDŐEN 6 ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PONTOT MŰKÖDTET.

2022. év elejétől ingyenes fordítási - és tolmácsszolgáltatást biztosít, márciustól kezdődően pedig nyelvi képzést indít több turnusban, bevonva a magyar és orosz szakembereket, illetve egyéb harmadik országbeli munkavállalókat a családtagjaikkal együtt. Az év második felében a helyi és a külföldről ideiglenesen a térségbe érkező munkavállalók együttélésének megkönnyítése érdekében kulturális és érzékenyítő rendezvényeket szerveznek ösztönözve a kultúrák közti párbeszédet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A PIP Nonprofit KFT a projekt keretében Információs Központot (IK)hozott létre, és 2020. óta egy szolgáltató irodát is működtet, amely magyar, angol, orosz és ukrán nyelven beszélő munkatársai közreműködésével a napi nyitva tartás során személyesen, valamint online, és az ingyenesen hívható zöld számon keresztül 24 órás munkarendben várja az érdeklődők és a segítséget kérők megkereséseit.

Az IK munkatársai heti hírlevelekben, a közösségi média- és online felületeken tájékoztatják a harmadik országbeli munkavállalókat, az őket foglalkoztató partnerszervezeteket az aktualitásokról, a térség programjairól, az ünnepekről és az önkormányzat ingyenesen igénybe vehető tolmácsszolgáltatásáról, nyelvi képzéseiről.

Az elmúlt két évben a helyismeret és a térség alaposabb ismerete céljából 3 darab háromnyelvű kiadványt jelentettek meg, amelyek a környező településekről, a szabadidős programcsomagokról és a szélesebb szolgáltatói körről nyújtanak részletes információkat.

Idén a térségben útbaigazító információs táblákat, a városban a lakhatással érintett területeken információs tornyokat terveznek kihelyezni, melyek a külföldi munkavállalók eligazodását segítik.
Az év végéig elkészülő, többnyelvű honlapon és webes felületen keresztül elérhető térségi szolgáltatói adatbázis, valamint a nyomtatott formában is megjelenő többnyelvű interkult kiadvány segíti majd számukra a mindennapi életben történő eligazodást, egyben lehetőséget teremt a magyar kultúra, szokások és szabályok alaposabb megismerésére.

A projekt mintaértékű tartalommal bír, melyet uniós támogatási forrásból valósít meg a konzorcium, és amelynek sikeres végrehajtása közös érdeke mind a pályázó partnereknek, mind a célcsoportnak, mind pedig a helyben élőknek. A projekt eredményei - reményeik szerint - alapot és mintát ad majd a folytatásra – hangzott el Molnár Krisztina, a PIP Nonprofit KFT kabinetvezetője előadásában.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK