2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Paks Város Önkormányzata és a PIP Nonprofit KFT. közösen segíti a Paks2 létesítésére térségünkbe érkező harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedését

Paks Város Önkormányzata és a PIP Nonprofit KFT. közösen segíti a Paks2 létesítésére térségünkbe érkező harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedését
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 24., 08:32

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) február 10-én, Faddon tartott ülésén Molnár Krisztina, a PIP Nonprofit KFT kabinetvezetője a PIP és Paks Város Önkormányzata közös megvalósítása alatt álló Nyitott Paks című projekt (azonosító szám: MMIA 2.2.16/7-2019-00001) előrehaladásáról tájékoztatta a Duna jobb és bal partjáról érkezett polgármestereket.

A kabinetvezető prezentációjában a 3 éves támogatási időszak utolsó évébe lépve foglalta össze a projekt 2020. év eleje óta elvégzett, folyamatban lévő és tervezett tevékenységeit.

Molnár Krisztina ismertette a támogatás felhasználásának célját, célcsoportját, feladatait, amelyek pozitív hatással lesznek a térség, közvetlenül a TEIT településeinek lakóira, a helyben és az ideiglenesen a térségbe érkezők életére.

Mint elhangzott,

A PROJEKT CÉLJA AZ MVM PAKSI ATOMERŐMŰ BŐVÍTÉSÉRE HAZÁNKBA ÉRKEZŐ ÉS HUZAMOSABB IDEIG MUNKÁT VÁLLALÓ, ITT TARTÓZKODÓ HARMADIK ORSZÁGOK ÁLLAMPOLGÁRAI BEILLESZKEDÉSÉNEK ELŐSEGÍTÉSE.

Ennek érdekében a 2020. január 1-tőlkezdődő projekt keretében

PAKS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA, A KONZORCIUM VEZETŐJE ELKÉSZÍTETTE ÉS ELFOGADTA A VÁROS INTEGRÁCIÓS AKCIÓPROGRAMJÁT, VALAMINT A PROJEKTCÉLOK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN PAKS VÁROS INTÉZMÉNYEINEK TERÜLETÉN A TAVALYI ÉVTŐL KEZDŐDŐEN 6 ÜGYFÉLSZOLGÁLATI PONTOT MŰKÖDTET.

2022. év elejétől ingyenes fordítási - és tolmácsszolgáltatást biztosít, márciustól kezdődően pedig nyelvi képzést indít több turnusban, bevonva a magyar és orosz szakembereket, illetve egyéb harmadik országbeli munkavállalókat a családtagjaikkal együtt. Az év második felében a helyi és a külföldről ideiglenesen a térségbe érkező munkavállalók együttélésének megkönnyítése érdekében kulturális és érzékenyítő rendezvényeket szerveznek ösztönözve a kultúrák közti párbeszédet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A PIP Nonprofit KFT a projekt keretében Információs Központot (IK)hozott létre, és 2020. óta egy szolgáltató irodát is működtet, amely magyar, angol, orosz és ukrán nyelven beszélő munkatársai közreműködésével a napi nyitva tartás során személyesen, valamint online, és az ingyenesen hívható zöld számon keresztül 24 órás munkarendben várja az érdeklődők és a segítséget kérők megkereséseit.

Az IK munkatársai heti hírlevelekben, a közösségi média- és online felületeken tájékoztatják a harmadik országbeli munkavállalókat, az őket foglalkoztató partnerszervezeteket az aktualitásokról, a térség programjairól, az ünnepekről és az önkormányzat ingyenesen igénybe vehető tolmácsszolgáltatásáról, nyelvi képzéseiről.

Az elmúlt két évben a helyismeret és a térség alaposabb ismerete céljából 3 darab háromnyelvű kiadványt jelentettek meg, amelyek a környező településekről, a szabadidős programcsomagokról és a szélesebb szolgáltatói körről nyújtanak részletes információkat.

Idén a térségben útbaigazító információs táblákat, a városban a lakhatással érintett területeken információs tornyokat terveznek kihelyezni, melyek a külföldi munkavállalók eligazodását segítik.
Az év végéig elkészülő, többnyelvű honlapon és webes felületen keresztül elérhető térségi szolgáltatói adatbázis, valamint a nyomtatott formában is megjelenő többnyelvű interkult kiadvány segíti majd számukra a mindennapi életben történő eligazodást, egyben lehetőséget teremt a magyar kultúra, szokások és szabályok alaposabb megismerésére.

A projekt mintaértékű tartalommal bír, melyet uniós támogatási forrásból valósít meg a konzorcium, és amelynek sikeres végrehajtása közös érdeke mind a pályázó partnereknek, mind a célcsoportnak, mind pedig a helyben élőknek. A projekt eredményei - reményeik szerint - alapot és mintát ad majd a folytatásra – hangzott el Molnár Krisztina, a PIP Nonprofit KFT kabinetvezetője előadásában.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés