2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT ülés: Tájékoztató a GMF 2023. második félévi tevékenységéről, a 2024. év hazai és nemzetközi eseményeiről

Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 14., 08:30

A Duna jobb és bal pártjáról 8-8 települést tömörítő, a Paksi Atomerőmű 12 kilométeres körzetében fekvő városok, községek alkotta Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) február 7-én, Foktőn tartotta ülését. A tanácskozáson amellett, hogy a TEIT 2024. évi költségvetése elfogadásáról döntöttek, Dohoczki Csaba, a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) magyar elnöke áttekintő tájékoztatást adott a GMF 2023 második félévi tevékenységéről és a 2024. évi rendezvénynaptár eseményeit is ismertette. A TEIT üléséről szóló írásunkban ígéretet tettünk arra, hogy a számos érdekességet tartalmazó előadásról külön cikkben számolunk be. Íme!

A GMF alelnöke a múlt év második felére koncentráló beszámolójában kifejtette: 

A GMF szervezet 2023.július 4-én Szlovákiában a Mochovce Atomerőmű térségében tartotta szakmai rendezvényét. A programban a térség önkormányzataival történő egyeztetés, a Mochovce Atomerőmű és a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló megtekintése szerepelt. A szakmai úton a TEIT képviseletében Romhányi Károly, Bordács József, Baksa Ferenc polgármesterek és Koch István, a TEIT titkára vett részt.2023.augusztus 17-én Meritxell Martell, a GMF koordinátora Franciaországba látogatott, ahol a francia nukleáris önkormányzatokat tömörítő ARCICEN vezetőjével tárgyalt, majd másnap Svájcban a GMF két új tagjának, Weiach és Würelingen települések vezetőivel egyeztetett és a tervezett nagyaktivitású radioaktív hulladéktároló helyszínét is megtekintette.”

- mondta Dohoczki Csaba, hozzátéve:

2023.szeptember 9-én Gerben Dijksterhuis, Borsele település polgármestere, a GMF jelenlegi elnöke elfogadva Boda település meghívását, a Tájoló Nap rendezvényen előadást tartott a holland település mellett található nukleáris létesítmények és az önkormányzat kapcsolatáról.”Dohoczki Csaba elmondta azt is, hogy 2023.október 6-án a GMF alelnökeként Bátaszéken, a TETT-re Kész Napon, a Bátaapáti Radioaktív Hulladéktároló körüli települések szakmai rendezvényén mutatta be a nemzetközi szervezet tevékenységét. 

2023.október 19-én Bécsben tartották a GMF és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közgyűlését, amelyen a TEIT-et Dr. Filvig Géza elnök, Gáncs István alelnök és Baksa Ferenc polgármester képviselték. 
2023.október 20-a azért nevezetes dátum, mert a GMF, az Egyesült Államokbeli Energy Communities Alliance (ECA) és a kanadai Canadian Association of Nuclear Host Communities (CANHC) önkormányzati társulások ezen a napon globális partnerségi megállapodást kötöttek. A vezetőket Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója fogadta.
A továbbiakban az is elhangzott, hogy 2023.november 6-7-ig Pozsonyban szervezték meg az Európai Nukleáris Energia Fórumot. A GMF-t Fabian Sjöberg és Dohóczki Csaba alelnökök képviselték. A vezetők a társadalmi párbeszéd szekcióülésen a svéd és a magyar tapasztalatokat ismertették. Előadásukban mindketten kiemelték, hogy a lakosság és a nukleáris létesítmények között több évtizedes partneri kapcsolat alakult ki. 

AZ EMBEREK ELFOGADJÁK, HOGY A TÉRSÉGÜKBEN NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNY ÜZEMELNEK ÉS MEGLÁTÁSUK SZERINT AZOK POZITÍV HATÁSSAL VANNAK A TÉRSÉG FEJLŐDÉSÉRE ÉS ÉLETSZÍNVONALÁRA.

A tájékoztató további részében Dohoczki Csaba a 2024. év programnaptárát ismertette. Mint elhangzott:

A GMF az elmúlt évhez hasonlóan 2024-ben is jó néhány rendezvényen fogja képviselni a nukleáris létesítmények közelében élők érdekeit, tagjai számára lehetőséget teremt a nemzetközi tapasztalatok megszerzésére. A 2024. évre vonatkozóan kapcsolatfelvétel történt Lengyelország pomerániai térségével. Lubiatowo-Kopalino települések közelében tervezik felépíteni az ország első atomerőművét. Ezzel összefüggésben a térségfejlesztésért felelős szervezet fordult a GMF-hez, hogy ossza meg tapasztalatát a helyi önkormányzatok képviselőivel.”A jelen lévők azt is megtudták:

A GMF 2024-ben két szakmai programot tervez a tagtelepülések részére, ezek előkészítése folyamatban van. Tavasszal a francia önkormányzatok és nukleáris létesítmények kapcsolatát tanulmányozhatják a helyszínen, ősszel pedig a spanyol gyakorlattal ismerkedhetnek.Márciusban az első Atomenergia Csúcstalálkozón Brüsszelben a GMF elnöke vesz részt, majd októberben Prágában, az Európai Nukleáris Energia Fórumon a vezetőség képviseli a szervezetet.”
– mondta a TEIT február 7-én, Foktőn tartott TEIT ülésen Dohoczki Csaba, a GMF magyar alelnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK