2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Teljes volt az egyetértés a polgármesteri hivatal átszervezésében – Dr. Látó Anita az új aljegyző

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 29., 16:44

A városi képviselő-testület február 27-i ülésén ha alapvető változás nem is, de kisebb-nagyobb korrekció történt a polgármesteri hivatal szervezeti felépítésében, ennek megfelelően az önkormányzat és a polgármesteri hivatal működését szabályozó szervezeti és működési szabályzatban (SZMSZ). A régi SZMSZ toldozása foldozása helyett azt a jogi konstrukciót választották, hogy rendelettel új szervezeti és működési szabályzatot alkottak, amelybe a korábban külön kezelt Etikai Szabályzatot is beemelték. A hivatal létszámkerete a korábbi 59 főről 56 főre csökkent.

Azt már az aljegyzői álláshely meghirdetéséből sejteni lehetett, hogy a pályázat kiírása nem csupán személyi kérdésről szól. Jól gondolta tehát az, aki azon az állásponton volt, hogy ez csak a változás előszele lehet.

A pályázat sikeres volt, az új aljegyző március 1-jétől dr. Látó Anita, aki korábban a hivatal adócsoportját vezette, de ez a feladata – a polgármester indokolása szerint – a város saját bevételeinek stratégiai jelentősége miatt továbbra is megmarad, tehát az adócsoport közvetlen vezetői irányítás alá kerül.

Az előterjesztésből kiviláglik, hogy utoljára 2014-ben módosították az SZMSZ-t. A változtatást most azzal indokolták, hogy időközben módosultak a közigazgatási hatáskörök, és személyi változások is történtek.

Ennek megfelelően a jegyző javaslatára az új aljegyző, tehát dr. Látó Anita alá tartozik az adócsoport, amelynek nem lesz külön csoportvezetője. Ez a csoport tehát így osztály nélkül, önállóan dolgozik tovább, amit a város működését megalapozó, helyi saját adóbevételek fontossága igazol.


Egy új osztály jön létre Hatósági és Ügyviteli Osztály elnevezéssel, két csoporttal: titkársági csoport és hatósági csoport, de ez utóbbinak nem lenne önálló csoportvezetője.

Úgy tudjuk, ennek az osztálynak a vezetője a korábbi aljegyző, dr. Tóth-Kovács Ádám, a titkársági csoport vezetője Koch István. A Lakossági Ügyfélszolgálat helye és szerepe nem változik.

A Pénzügyi Osztály elnevezése és létszámkerete változatlan marad. Ebben már csak azért sem volt változás, mert az adócsoport eddig sem tartozott az osztály szervezetébe.

Ahogy beszámoltunk róla, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztálytól március 1-jétől a Kormányhivatalhoz, tehát nem a helyi járási hivatalhoz, hanem közvetlenül a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz került az építéshatósági ügyek intézése. Fontos tudnivaló azonban, hogy ezeket az ügyeket továbbra is Kalocsán intézhetők, a Járási Hivatal épületében.

Ám ez a hatáskörelvonás alapjában nem rengette meg az osztály felépítését, maradt a jelenlegi osztály, a jelenlegi városüzemeltetési és városfejlesztési csoporttal. Továbbá külön egységként a 2 fős közterület felügyelet, közvetlenül az osztályvezető irányítása alatt.

A döntés értelmében a megújításra javasolt Etikai Szabályzat immár az új SZMSZ-be került.

A hivatal létszámkerete 59 főről 56 főre csökkent, de hogy ennek konkrétan mekkora összeg a pénzügyi hozadéka, az nem derült ki a hatáselemzésből. Mint megtudtuk, ez a megtakarítás gyakorlatilag beolvad a város alkalmazásában foglalkoztatott köztisztviselők béremelésébe.

A rendelettel elfogadott új SZMSZ szerint Kalocsán a hivatalban dolgozóknak július 1-je, a Közszolgálati Tisztviselők Napja munkaszüneti nap maradt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>