2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Teljes volt az egyetértés a polgármesteri hivatal átszervezésében – Dr. Látó Anita az új aljegyző

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 29., 16:44

A városi képviselő-testület február 27-i ülésén ha alapvető változás nem is, de kisebb-nagyobb korrekció történt a polgármesteri hivatal szervezeti felépítésében, ennek megfelelően az önkormányzat és a polgármesteri hivatal működését szabályozó szervezeti és működési szabályzatban (SZMSZ). A régi SZMSZ toldozása foldozása helyett azt a jogi konstrukciót választották, hogy rendelettel új szervezeti és működési szabályzatot alkottak, amelybe a korábban külön kezelt Etikai Szabályzatot is beemelték. A hivatal létszámkerete a korábbi 59 főről 56 főre csökkent.

Azt már az aljegyzői álláshely meghirdetéséből sejteni lehetett, hogy a pályázat kiírása nem csupán személyi kérdésről szól. Jól gondolta tehát az, aki azon az állásponton volt, hogy ez csak a változás előszele lehet.

A pályázat sikeres volt, az új aljegyző március 1-jétől dr. Látó Anita, aki korábban a hivatal adócsoportját vezette, de ez a feladata – a polgármester indokolása szerint – a város saját bevételeinek stratégiai jelentősége miatt továbbra is megmarad, tehát az adócsoport közvetlen vezetői irányítás alá kerül.

Az előterjesztésből kiviláglik, hogy utoljára 2014-ben módosították az SZMSZ-t. A változtatást most azzal indokolták, hogy időközben módosultak a közigazgatási hatáskörök, és személyi változások is történtek.

Ennek megfelelően a jegyző javaslatára az új aljegyző, tehát dr. Látó Anita alá tartozik az adócsoport, amelynek nem lesz külön csoportvezetője. Ez a csoport tehát így osztály nélkül, önállóan dolgozik tovább, amit a város működését megalapozó, helyi saját adóbevételek fontossága igazol.


Egy új osztály jön létre Hatósági és Ügyviteli Osztály elnevezéssel, két csoporttal: titkársági csoport és hatósági csoport, de ez utóbbinak nem lenne önálló csoportvezetője.

Úgy tudjuk, ennek az osztálynak a vezetője a korábbi aljegyző, dr. Tóth-Kovács Ádám, a titkársági csoport vezetője Koch István. A Lakossági Ügyfélszolgálat helye és szerepe nem változik.

A Pénzügyi Osztály elnevezése és létszámkerete változatlan marad. Ebben már csak azért sem volt változás, mert az adócsoport eddig sem tartozott az osztály szervezetébe.

Ahogy beszámoltunk róla, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztálytól március 1-jétől a Kormányhivatalhoz, tehát nem a helyi járási hivatalhoz, hanem közvetlenül a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz került az építéshatósági ügyek intézése. Fontos tudnivaló azonban, hogy ezeket az ügyeket továbbra is Kalocsán intézhetők, a Járási Hivatal épületében.

Ám ez a hatáskörelvonás alapjában nem rengette meg az osztály felépítését, maradt a jelenlegi osztály, a jelenlegi városüzemeltetési és városfejlesztési csoporttal. Továbbá külön egységként a 2 fős közterület felügyelet, közvetlenül az osztályvezető irányítása alatt.

A döntés értelmében a megújításra javasolt Etikai Szabályzat immár az új SZMSZ-be került.

A hivatal létszámkerete 59 főről 56 főre csökkent, de hogy ennek konkrétan mekkora összeg a pénzügyi hozadéka, az nem derült ki a hatáselemzésből. Mint megtudtuk, ez a megtakarítás gyakorlatilag beolvad a város alkalmazásában foglalkoztatott köztisztviselők béremelésébe.

A rendelettel elfogadott új SZMSZ szerint Kalocsán a hivatalban dolgozóknak július 1-je, a Közszolgálati Tisztviselők Napja munkaszüneti nap maradt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK